Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru a organizat marţi, la Braşov, conferinţa internaţională cu tema ”Conştientizarea comunităţilor europene cu privire la importanţa îmbunătăţirii politicilor în domeniul bioenergiei”, eveniment la care participă experţi din domeniul bioenergiei şi valorificării biomasei din Spania, Franţa, Finlanda, Italia, Slovenia, Letonia, Bulgaria şi România.
Conferinţa are ca scop evidenţierea importanţei implicării autorităţilor publice şi a factorilor de decizie de la nivel local şi regional în îmbunătăţirea gradului de acceptare a politicilor în domeniul energiei verzi de către comunităţile europene.
Preşedintele Clusterului Inovativ al Biomasei Green Energy, Lajos Vajda, a declarat că în momentul în care s-a angajat în a discuta despre biomasă a crezut că va fi mult mai simplu şi oamenii vor percepe mult mai uşor aceste soluţii, dar nu a fost aşa, şi consideră că comunicarea cu autorităţile locale este foarte importantă.
„Practic, sursa de biomasă există în România, şi în special în Regiunea Centru, unde avem păduri, dar avem şi păşuni râuri, pârâuri ale căror albii trebuie curăţate, avem zonele verzi din localităţi, gospodării unde după curăţenia de primăvară rezultă o cantitate imensă de deşeuri din lemn, care apoi tocat se poate obţine biomasă, iar din biomasă putem obţine energie. Practic, din biomasa rezultată la nivelul Regiunii Centru s-ar putea asigura independenţa energetică a satelor şi, în primul rând a clădirilor publice, spitale, şcoli, primării, grădiniţe, biserici. Atunci când ne-am angajat în a discuta despre biomasă am crezut că va fi mult mai simplu, şi oamenii vor percepe mult mai simplu, dar nu a fost aşa. Comunităţile trebuie pregătite cum acceptă aceste soluţii, pentru că este o schimbare, o altă mentalitate şi comunitatea ar trebui să contribuie”, a spus preşedintele Clusterului Inovativ al Biomasei Green Energy.
El a adăugat că dacă în fiecare localitate s-ar aplicat acest sistem s-ar crea multe locuri de muncă, s-ar porni noi afaceri şi toată comunitatea ar avea de câştigat. Este foarte important cum se comunică în fiecare localitate, iar asigurarea independenţei energetice şi a confortului pentru membrii comunităţii este cel mai important lucru.
„Noi, la nivelul Clusterului vorbim de economia circulară, vorbim de economia socială,vorbim de crearea unor ecosisteme în care şi comunitatea, şi firmele, şi cercetarea, şi educaţia şi politicul îşi au locul. Implicarea universităţilor, a şcolilor profesionale, a administraţiei locale, administraţiei Centrale, a Guvernului ar fi foarte important. Extindem exemplul nostru şi în Republica Moldova, unde anul trecut am înfiinţat un Cluster similar”, a precizat Lajos Vajda.
Directorul Departamentului Programare, ADR Centru, Adriana Mureşan, a afirmat că deşi regiunile de dezvoltare în România nu sunt regiuni administrativ-teritoriale, ADR prin activitatea pe care o desfăşoară s-a implicat activ în dezvoltarea politicilor de la nivel regional şi crearea parteneriatelor necesare pentru implementarea acestor politici la nivel regional, inclusiv în domeniul bioenergiei, identificării resurselor regenerabile pentru producerea energiei şi găsirea acelor planuri de acţiune care să sprijine în dezvoltarea de proiecte în acest sens.
„Deşi agenţia este recunoscută ca şi autoritate care gestionează implementarea fondurilor europene la nivelul Regiunii Centru, s-a implicat activ şi în implementarea de proiecte cu fonduri direct de la UE, care să ne ajute direct la implementarea politicilor şi a planului regional de dezvoltare. Sper ca întâlnirea de azi să ne ajute la identificarea unor soluţii în ceea ce priveşte implementarea politicilor în domeniul bioenergiei la nivel regional şi la găsirea acelor proiecte care să sprijine această implementare la nivelul Regiunii Centru”, a punctat Adriana Mureşan.
Managerul proiectului BIO4ECO, Centrul de Ştiinţe Forestiere Catalonia din Spania, Adriano Raddi, a declarat că alături de invitaţii din celelalte ţări încearcă să discute despre promovarea bioenergiei pentru că problemele sunt aceleaşi.
„Folosim diverse modalităţi, dar sper că în cele două zile vom putea să aflăm noi lucruri, vom discuta soluţii pentru anumite probleme, şi vom găsi soluţii pentru altele. Este în interesul tuturor”, a precizat Adriano Raddi.
Conferinţa este organizată în contextul celei de a şasea întâlniri internaţionale a proiectului de cooperare interregională BIO4ECO finanţat de către Comisia Europeană prin programul Interreg Europe şi care are ca obiectiv îmbunătăţirea proceselor de elaborare şi implementare a politicilor regionale şi naţionale, în contextul tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon. Bugetul alocat Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, în vederea implementării proiectului are valoarea de 117.000,00 euro din care 85% reprezintă cofinanţarea FEDR, 13% reprezintă cofinanţarea naţională, iar 2% cofinanţare proprie ADR Centru.
Participanţii la conferinţa internaţională vor vizita miercuri mai multe obiective din judeţul Covasna care folosesc energia cu biomasă, între care Castelul Micheş din localitatea Zăbala, încălzit cu energie produsă din biomasă, o brutărie care foloseşte energia cu biomasă, o aplicaţie unică în România, o fabrică de mezeluri, o seră de flori şi un incubator de afaceri, a spus preşedintele Clusterului Inovativ al Biomasei Green Energy, Lajos Vajda.
AGERPRES