Din orice dietă, brânza și lactactele nu ar trebui să lipsească, datorită proprietăților benefice pe care acestea le au pentru organism. Mai mult decât atât, un aliment esențial dintr-o dietă bogată în proteine, vitamine și nutrienți este brânza maturată. Iată de ce:
Cum se obține brânza maturată și ce proprietăți benefice pentru sănătate are
Există multe tipuri de brânză, iar pe majoritatea le cunoști deja și le întâlnești în orice magazin. Brânza naturală, însă, este de trei tipuri și anume brânza proaspătă sau caș proaspăt, brânza semi-proaspătă, respectiv cașcavalul, mozzarella, feta și, în cele din urmă, brânza maturată.
Acest tip de brânză reprezintă alimentul ajuns la maturitatea, proces care poate dura câteva luni sau câțiva ani și care este controlat termic. Brânzeturile maturate sunt cele de tip chedarr, brânza cu condimente sau cea cu mucegai. Reprezintă un aliment sățios și bogat în nutrienți, ușor de consumat și ușor de asociat cu alte alimente, astfel încât să fie introdus în orice dietă.
Deși multă lume poate fi sceptică referitor la brânza maturată, datorită aspectului acesteia, ea conține o serie de proprietăți benefice datorită conținutului ridicat de calciu, magneziu și grăsimi naturale. Consumul acestor brânzeturi trebuie să fie, însă, unul moderat, datorită numărului ridicat de calorii pe care le conțin. Astfel, specialiștii în nutriție recomandă consumul 50-100 de grame pe zi și nu mai mult. Consumul de brânză maturată nu trebuie să depășească anumite limite de gramaj, datorită faptului că multe dintre acestea au un conținut mare de grăsimi, calorii și chiar sare rezultată din modul de preparare.
Dacă nu știi cu ce poți consuma brânza maturată, soluțiile sunt foarte simple și la îndemână. Brânza cu mucegai merge foarte bine în combinație cu fructe precum struguri, ananas, mere, smochine sau pepene galben. Brânza cremoasă poate fi consumată alături de nuci sau de migdale. Totodată, brânzeturile pot fi la fel de bine asociate și cu paste făinoase, orez, legume sau chiar mămăligă tradițională.
Indiferent cu ce alegi să consumi acest tip de brânză, nu uita că o dietă sănătoasă trebuie să cuprindă atât alimente bogate în vitamine și nutrienți, cât și proteine, grăsimi naturale și lipide. Ca să te asiguri că faci alegerile alimentare corecte și că mănânci sănătos, cel mai bine este să ceri sfatul unui medic nutriționist care să te ajute să dezvolți o dietă potrivită pentru organismul tău. De asemenea, asigură-te că îți procuri hrana de la producători siguri, care îți oferă produse naturale și neprocesate, precum Laktotrio.ro.
Pentru tine, care este alimentul preferat pe care l-ai consuma în fiecare zi, dacă ai putea?
Sursa foto: Pexels.com.