Președintele Institutului Cultural Român (ICR), Radu Boroianu, consideră că nu avem nicio șansă de a ajunge ceva la valoarea așteptărilor poporului român, dacă nu vom ști să ne alimentăm singuri din această singură și perenă valoare care este gândirea românească.

 

„E momentul să atragem atenția încă o dată că nu avem nici o șansă de a ajunge ceva la valoarea așteptărilor poporului român, fie a generațiilor trecute de prima tinerețe, fie a celor mai tinere dintre generații, dacă nu vom ști să ne alimentăm singuri din această singură și perenă valoare care este gândirea românească”, a spus Boroianu joi seară la lansarea seriei de filme documentare intitulată „Gândit în România”.

Boroianu a accentuat că, deși s-a manifestat dintotdeauna, această creativitate „nu a fost pusă ca un motor, ca o forță dinamică a societății românești”, decât cu rare perioade de excepție, precum între cele două războaie mondiale.

„Aș vrea să ieșim, dacă se poate, din șanțul în care ne băgăm singuri. (…) Nu înțeleg de ce, dacă avem în România o școală de urologie de o asemenea valoare, care are o vechime în timp, de ce dacă avem atâtea nume extraordinare de profesori la Politehnică, de ce dacă avem atâtea și atâtea nume cu care ne mândrim, dacă avem artiști excepționali, de ce nu suntem în stare să refacem Casa Coandă, de ce nu suntem în stare să ne cinstim memoria eroilor români punând mai repede la cale restaurarea Monumentului de pe Caraiman. De ce tot timpul ne pierdem vremea vorbind despre potențialități și nu ajungem la rezultate, din generație în generație. Aș vrea și eu să cred că clasa politică și politica românească vor deveni parte a culturii. Mă întreb însă când va veni ziua aceea. Prea multă decizie în fața unor oameni care n-au deloc dimensiunea culturală pentru a înțelege întregul”, a adăugat președintele ICR.

Seria „Gândit în România” este dedicată unor mari inventatori români — Victor Babeș, Anghel Saligny, Petrache Poenaru, Emil Palade, Aurel Vlaicu, Henri Coandă, Ana Aslan, Ion Cantacuzino, Hermann Oberth, Nicolae Vasilescu Karpen, Gogu Constantinescu și Traian Vuia — a fost lansată joi seară la ICR. Documentarele au fost produse de Mihai Vișinescu și echipa sa în colaborare cu Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare (ANCSI).

Președintele ANCSI, Tudor Prisecaru . . , a caracterizat proiectul drept „o realizare remarcabilă”, exprimându-și speranța că în cadrul proiectului vor fi ilustrate și „succesele obținute în domeniul aerospațial contemporan și în domeniul fizicii, unde avem cel mai puternic laser din Europa și vom beneficia de cel mai mare laser din lume”.

Rectorul Universității Politehnice din București, Mihnea Costoiu, a apreciat că „faptul cel mai important este să mergem spre beneficiari”, fiind important ca aceste filme documentare să ajungă deopotrivă în școlile românești, dar și la tinerii din toată lumea”.

El a mărturisit că seara le spune copiilor săi, aflați la vârsta grădiniței, câte o poveste „romanțată” având ca personaje marile nume ale științei românești.

„Important este să se știe că știința românească nu vine de nicăieri, din neant, ci că a existat o panoplie de gânditori români care au schimbat lumea”, mai spus Costoiu.

AGERPRES

www.agerpres.ro

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail