Hotărârea luată de conducerea Despărțământului Covasna-Harghita al ASTREI, în calitate de organizator, în ultimii doi ani, al programului artistic de pe Scena Comunității (din fața magazinului Sugaș), de a boicota organizarea Zilelor Sfântu Gheorghe 2018- prin retragerea tuturor programelor propuse care s-ar fi desfășurat pe parcursul a 6h 45min-, ca urmare a mutării Scenei Comunității în curte la Liceul de Artă „Plugor Sandor”, a stârnit reacții diverse atât în rândul organizatorilor, cât și a publicului- români și maghiari din Sf. Gheorghe și județul Covasna.
Vorbind despre acest subiect în cadrul ultimei conferințe de presă ce a avut loc săptămâna trecută, joi, primarul Antal Arpad a folosit, în declarația sa, cuvinte precum „scandal” și șantaj”, care denotă că nu dorește să înțeleagă niciunul dintre argumentele care i-au fost prezentate anterior luării acestei decizii fără precedent. „Se pare că unii doresc scandal chiar de zilele oraşului şi nu mă bucur deloc pentru acest lucru. Nu pot să accept ideea etnicizării nici a zilelor oraşului, nici a scenelor, pentru că nu există nicio scenă etnică în oraş. Toate deciziile care s-au luat, în primul rând din motive financiare, au avut consecinţe atât pentru reprezentanţii comunităţii maghiare, cât şi pentru reprezentanţii comunităţilor româneşti. Deci, nu pot să accept această idee şi acest, să spunem, şantaj, că dacă nu va fi aşa cum ne dorim noi, atunci strigăm: discriminare. Nu cred că este o abordare corectă”, a afirmat Antal Arpad.
Primarul Antal Arpad și cititorii ziarului nostru , precum și cei care ne urmăresc pe site și pe facebook trebuie să știe că NIMENI NU DOREȘTE SCANDAL și nici noi nu suntem fericiți că am fost nevoiți să luăm această măsură drastică, și, cu atât mai puțin, nu ne-am propus să șantajăm pe cineva, ci doar să strigăm ca să fim auziți și înțeleși că AȘA NU SE MAI POATE!
Tradiția oricărui popor trebuie să fie tratată cu tot respectul pe care îl merită
Toți cei care au participat la programul Zilelor Sfântu Gheorghe, cel puțin în ultimii 10 ani, știu faptul că programele culturale s-au desfășurat pe scena principală (A)- din fața Prefecturii și a CJ Covasna sau a Teatrului; Scena din Piața Sf. Gheorghe (B)- din fața magazinului Șugaș; Scena Tineretului- din gangul din spatele Primăriei Sf. Gheorghe; Scena din curtea Muzeului Național Secuiesc și, în câțiva ani, pe scena situată pe „strada cu ruine” (str Kos Karoly, zona semafor), scene pe care au putut urmări mai multe genuri muzicale amestecate, inclusiv folclor românesc pe scena principală (https://mesageruldecovasna.ro/zilele-sfantu-gheorghe-2013). Cei ce încearcă să facă un exercițiu de memorie trebuie să își amintească faptul că mulți ani de zile la rând, mai exact 7 la număr, programele de folclor românesc pregătite pe rând de mai multe ONG-uri ale comunității românești din Sf.Gheorghe, la care și-au dat concursul ansambluri de dansuri populare și interpreți de folclor din țară, dar și oaspeți din Republica Moldova sau Cernăuți-Ucraina, NU AU ÎNCĂPUT pe scenele centrale A și B, ci doar pe cele lăturalnice (ascunse chiar) din gangul din spatele Primăriei, din spatele Muzeului Național Secuiesc sau de pe „strada cu ruine”, unde toți cei care au venit la spectacolele organizate aici „și-au rupt picioarele” pe „asfaltul proaspăt turnat” cu pietre.
Nu vrem să înjosim pe nimeni rostind aceste adevăruri- se pare că sunt activități care se pretează a fi organizate în aceste locații, atâta timp cât parte dintre ele se derulează de mulți ani de zile,- însă cele ce țin de tradiția oricărui popor, și-aici mă refer la PORTUL, DANSUL ȘI CÂNTECUL POPULAR, trebuie să fie tratate cu tot respectul pe care îl merită.
Spre bucuria noastră, în cadrul ultimelor două ediții ale Zilelor Sfântu Gheorghe (2016, 2017) am reușit „să scoatem” PORTUL, DANSUL ȘI CÂNTECUL POPULAR ROMÂNESC din ganguri, din curți sau de pe „ strada cu ruine” și să-l prezentăm publicului, în lumină, pe a doua scenă ca importanță, SCENA COMUNITĂȚII, alături de alte programe culturale care s-au îmbinat între ele atât ca genuri muzicale, cât și ca prezență a etniilor conlocuitoare: români, maghiari, romi. Toate spectacolele din Piața Sf. Gheorghe au fost urmărite, fiecare în parte, de mii de persoane care au venit special pentru a vedea un anume program sau, în cele mai multe cazuri, de cei care în periplul lor prin târg, s-au oprit atrași de frumusețea lor.
Se pare că noi, în calitate de organizatori ai celor 8 ore de program artistic al Despărțământului Covasna-Harghita al ASTREI din anul 2017, derulat pe parcursul celor 3 zile de la sfârșitul săptămânii, nu am avut timp să observăm cum s-au derulat evenimentele și nici care a fost reacția publicului!!???
Însă, aflăm de la primarul Antal Arpad că, în cadrul comisiei („de evaluare și de propunere de programe,(unde-n.red) au fost invitați cu rol consultativ reprezentanții instituțiilor de cultură din subordinea primăriei și persoane care au colaborat în anii precedenți la organizarea anumitor subdiviziuni ale evenimentului, respectiv responsabilii locațiilor care nu sunt coordonate de Casa de Cultură”-potrivit reprezentantei organizatorilor, Knop Ildiko), „ au fost mai multe persoane care au spus că există un aspect de dezordine în Piața Sf. Gheorghe și practic, cei care vin în oraș se întâlnesc pentru prima dată cu acest eveniment, în această piață”; motiv pentru care au hotărât să mute Scena Comunității în curtea Liceului de Artă „Plugor Sandor”. Din comisia la care facem referire fac parte: Antal Árpád András – Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe; Sztakics Éva Judit – Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe; Anna Popa – Teatrul Andrei Mureșanu; László Bocsárdi – Teatrul Tamási Áron; Péter Orsolya – Teatrul de Păpuși Cimborák, Orașul Copiilor; Imola Márton – Studio M; Zoltán Vécsi Nagy – Centrul de Artă din Transilvania; Vargha Mihály – Grădina Muzeului; Arnold Musát – Grădina Muzeului; Deák Gyula – Grădina Muzeului; Lázár Prezsmer Endre – Grădina Muzeului; Szonda Szabolcs – Biblioteca Județeană Bod Péter, Săptămâna Culturală – responsabil programe literare; Kispál Ágnes – Spațiul Expozițional de Artă Contemporană Magma Săptămâna Culturală – responsabil programe de artă plastică contemporane; Dulányi B. Aladár – Casa de Cultură Kónya Ádám
Páll-Gecse Ákos – Teatrul de Păpuși Cimborák; Dancs Zsolt – consilier tehnic, recomandări programe Scena Principală; Grubisics Levente – consilier fundraising; Czimbalmos Csaba – Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe; Knop Ildikó – Casa de Cultură Kónya Ádám; Pal Emoke – Casa de Cultură Kónya Ádám; Fazakas Éva – Casa de Cultură Kónya Ádám; Barta Mónika – Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe; Veress Ildikó – Teatrul Tamási Áron; Győző Józsi – recomandări de formații pentru scene; Asociația Erszi – Festivalul de Muzică Stradală; Kelemen Szilárd – Cortul Tinerilor; Alexandru Ujvarosi – Cortul Tinerilor; Kerezsi Hajnalka – Orașul Copiilor; Giliga Márta – Strada Localităților Înfrățite; Pasztor Csilla – Strada Localităților Înfrățite.(NOTA organizatorilor: „Precizez că persoanele enumerate mai jos nu au fost prezente la toate întâlnirile, îi voi marca cu roșu pe cei care din motive obiective nu au fost prezenți la nicio întâlnire”).
Dacă ați citit cu atenție componența comisiei, sigur ați reținut următorul amănunt: „ și persoane care au colaborat în anii precedenți la organizarea anumitor subdiviziuni ale evenimentului”. Ca urmare, poate ne ajutați dumneavostră, dragi cititori, să-i găsim pe acei reprezentanți ai ONG-urilor românești din Sfântu Gheorghe care încă de la prima ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe (inițiată de Fundația „Mihai Viteazul”-n.red), s-au ocupat de programele folclorice românești din cadrul acestei sărbători a orașului. Însă, cu siguranță nu-i veți găsi, așa cum nu i-am găsit nici noi…Oare de ce???
…și scoatem anumite programe
„SINGURA SCHIMBARE este că scena Comunităţii a fost mutată din Piaţa Sfântu Gheorghe în Parcul Memorial al Revoluţiei din 1956. Acesta este un loc mai sigur, mai liniştit, mai familiar decât locaţia veche, mult mai circulată şi mai gălăgioasă. Decizia se bazează pe considerentul că şi până acum majoritatea interpreţilor de pe această scenă au fost copii şi în 2018 acest aspect va fi şi mai accentuat întrucât, din motive financiare, anul acesta au fost invitate doar programe organizate de comunitatea locală şi artişti care au acceptat să evolueze pe această scenă pro bono”, se arată în „comunicatul organizatorilor sărbătorii oraşului cu privire la decizia Despărțământului Covasna-Harghita al ASTREI de a nu participa cu formaţii româneşti la Zilele Sfântu Gheorghe”.„ Organizatorii manifestării menţionează, totodată, că oferta avansată anterior conducerii ASTRA, ca invitaţii săi să evolueze pe scena Comunităţii, rămâne în continuare valabilă.”
…„Pe această scenă, așa cum și Dvs ați remarcat foarte corect (Scena de la Șugas), în anii precedenți au fost și foarte multe formații din Ungaria, care la fel nu vor fi invitate, pentru că nu va fi invitată una sau mai multe formații din Ungaria pentru că acea scenă, (SCENA COMUNITĂȚII-n.red) va fi EXCLUSIV pentru comunitate, așa se și numește scena comunității, pentru grădinițe, scoli, programe locale șamd. De ce nu putem să înțelegem acest lucru?”
Această declarație făcută de primarul Antal Arpad în conferința de presă ce a avut loc în urmă cu exact 2 săptămâni, având ca temă programul Zilelor Sf. Gheorghe, coroborată cu hotărârea de a muta SCENA COMUNITĂȚII din Piața Sf. Gheorghe, în curte la Liceul de Artă „Plugor Sandor”, dar și cu cele afirmate în comunicatul organizatorilor zilelor orașului, scot la iveală exact ADEVĂRUL pe care reprezentanții Primăriei Sf.Gheorghe nu vor să-l rostească, și-anume acela că ARTIȘTII –INTERPREȚI DE FOLCLOR ȘI DANSATORI AI DANSURILOR POPULARE ROMÂNEȘTI dinafara orașului (unde există doar câteva grupe la grădinițe și clase primare), a județului și a țării, nu au ce căuta, în acest an, la Zilele Sfântu Gheorghe.
Stimate domnule primar, dragi colaboratori alături de care ne-am adus contribuția, voluntar, timp de mulți ani de zile, la organizarea „anumitor subdiviziuni ale evenimentului”, suspectați-ne de orice altceva, dar nu de lipsă de logică și, mai mult de atât, de prostie!!!
Dorim să fim respectați!
Asta scriam în urmă cu câțiva ani, mai exact în 2013, referitor la modul cum s-au derulat Zilele Sf. Gheorghe în anul respectiv. Același lucru îl repet și acum, fără nici cea mai mică intenție de a „etniciza”, ci doar păstrând aceeași măsură a respectului pe care îl solicităm din partea celor care ne reprezintă și pe noi, contribuabilii români, la cârma Primăriei Sf. Gheorghe și a județului Covasna.
Redau mai jos două fragmente din materialul publicat în anul 2013 referitoare la unele nemulțumiri legate de modul de desfășurare al Zilelor Sfântu Ghorghe 2013:
„Ne-am fi dorit ca despre „ Zilele Sfântu Gheorghe 2013” să scriem numai de bine, însă, nu putem să o facem . Şi asta pentru că, la festivitatea de deschidere oficială, românii care am luat parte la acest important eveniment al oraşului Sfântu Gheorghe am fost ignoraţi în totalitate de preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, care, în discursul său nu a considerat că merităm, în calitate de contribuabili la bugetul oraşului Sfântu Gheorghe şi al judeţului Covasna, să ne adreseze vreo vorbă, în limba română. Poate, cu alte ocazii o va face!
La rândul său, domnul Ioan Bălan, cel care şi-a adus aportul ca oaspeţii din Moldova şi din Bucovina să ajungă „Zilele Sfântu Gheorghe”, ne-a spus: „ Mulţumesc lui Dumnezeu că am început prost şi am sfârşit bine, zicem nou. Nu se poate să ai oaspeţi invitaţi din Republica Moldova şi din Ucraina şi să-i tratezi ca pe unii din lumea a treia, cum zic unii de pe la noi. Nu se poate să fie ajunşi aici şi să nu fie întâmpinaţi, să nu fie cazaţi şi să nu li se dea un ceai cald sau altceva.
Autorităţile au organizatori- nu ştiu în sarcina cui cădeau aceste lucruri, dar eu ridic doar două probleme: Să ni se spună şi nouă- şi asta o ţin ca o cerere expresă a unui contribuabil , nu contează ce naţiune sunt- ce se face cu banii noştri se face pentru noi toţi, sau numai pentru unii? Domnul Primar Antal – pe care îl stimez pentru multe lucruri, dar îmi şi pun semne de întrebare pentru altele – să ne spună cine a fost însărcinat cu primirea grupurilor din Moldova şi din Ucraina, de ce s-au purtat aşa, şi dacă este un responsabil să ni-l spună, ca să-l ştim. Din bugetul Primăriei şi din sponsorizări cât s-a alocat pentru aceste două grupuri care nu au cerut nimic, ci au venit doar să onoreze comunitatea din Sfântu Gheorghe, nu doar pe români. Ei au prezentat un program multicultural cu adevărat atât în Piaţa din faţa Prefecturii cât şi la Cortul pentru Tineret, atât la Întorsura Buzăului cât şi la Covasna. Închei şi aş vrea să-i transmit d-lui Tamas Sandor să nu îşi mai facă probleme că există un singur idezirabil în judeţul Covasna, să ştie că dacă continuă pe această linie, şi cu adepţii dumnealui, va găsi mii de indezirabili.”
Informațiile legate de acest subiect nu se opresc aici, vom reveni și cu alte amănunte.
Maria Crețu-Graur
Vecepreședinta Despărțământului Covasna-Harghita al ASTREI