Elevi de la mai multe licee din Sfântu Gheorghe au participat marţi la un curs de educaţie financiară susţinut de specialişti din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), care derulează la nivelul învăţământului preuniversitar proiectul „Să vorbim despre bani şi bănci”.
Directorul adjunct al Direcţiei de comunicare din cadrul BNR, Mircea Ştefan Mureşan a declarat, pentru AGERPRES, că acest proiect, realizat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, vine în sprijinul elevilor din clasele liceale, cu precădere din clasele a XI-a şi a XII-a, şi îşi propune să sprijine educaţia financiară a acestora prin formarea unui vocabular economic şi însuşirea unor noţiuni economice de bază utile atât în viaţa de zi cu zi, cât în în perspectiva alegerii unei profesii în domeniu.
„În cei doi ani de existenţă a acestui proiect am vizitat 11 judeţe şi ne-am întâlnit cu foarte mulţi elevi, dar şi cu cadre didactice care predau economie şi ne-au impresionat interesul, ochii deschişi pe care îi au pentru proiectul nostru (…) Ce dorim noi e să sprijinim educaţia financiară a elevilor, în special a celor din ultimii ani de liceu pentru că ei sunt viitorii studenţi şi viitorii noştri colegi din sectorul economic şi financiar-bancar (…) E bine ca ei să cunoască cât mai multe lucruri despre activitatea băncilor pentru că sunt informaţii cu care se vor lovi în curând în viaţă”, a spus Mircea Ştefan Mureşan.
Cursul susţinut în aula Universităţii Babeş-Bolyai din Sfântu Gheorghe de către prof. univ. Nagy Agnes, membru al Consiliului de Administraţie al BNR, a făcut referire, printre altele, la rolul şi atribuţiile băncii centrale, la istoria monedei naţionale şi implicaţiile trecerii la moneda euro, dar au fost abordate şi alte subiecte, elevii fiind curioşi să afle mai multe lucruri despre politica monetară internaţională, despre schimbul valutar, dar şi despre criză.
Proiectul „Să vorbim despre bani şi bănci” a fost lansat în mai 2011 la Târgu Mureş şi face parte din activitatea de comunicare externă a BNR.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES