7 Noiembrie 2021 – zi istorică pentru comunitatea românească din satul Mărtănuș, județul Covasna. Zi de intensă și imensă trăire spirituală pentru toți cei care au stat aproape de Biserica Ortodoxă cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” pe tot parcursul lucrărilor de restaurare (2019-2021). Sosise clipa mult așteptată a resfințirii bisericii, prilej cu care se sărbătorea și împlinirea a 225 de ani de la zidirea bisericii (1783-1796) pe care străbunii lor le-o lăsase în dar. Acum le revenea lor misiunea sfântă de a o preda înfrumusețată, restaurată și sfințită, tinerei generații – câțiva elevi și studenți veniți tocmai de la Iași pentru a lua parte la frumoasa sărbătoare.
În timp ce epitropul împreună cu trei tineri îmbrăcați în port popular, călări pe cai și cu steaguri în mâini, îl așteptau la capătul satului pe P.S. Andrei – Episcopul Covasnei și Harghitei, mulțimea adunată în curtea bisericii, de la revărsatul zorilor, se cutremura de emoție la auzul celor trei clopote care au bătut îndelung, anunțând marele eveniment la care pe lângă enoriași, au luat parte oficialități locale și credincioși veniți din alte localități ale județului ori din câteva județe ale țării:Vâlcea, Brașov, Iași, Constanța, Harghita.
Conform unei datine străbune, cu sare și un colac împletit a fost întâmpinat Preasfinția Sa în fața intrării din curtea bisericii. Cu emoții și cu cântările soborului de preoți frumos îmbrăcați care au însuflețit atmosfera. Biserica pregătită „ca o mireasă” care urma să-l primească pe Mântuitorul Iisus prin ritualul de resfințire, a răsunat de rugăciunea domnească „Tatăl nostru” rostită de preoții și cei câțiva creștini care au îndrăznit să intre în urma lor. Un mare fior a străbătut încăperea. Ne-am uitat uimiți unii la alții. Norii s-au dat deoparte, un soare binecuvântat și-a făcut apariția, astfel încât, la ieșirea din biserică pentru a se săvârși înconjurul, curtea era scăldată într-o lumină blândă, ireală.
Cu mari emoții am trăit sfințirea zidurilor din afara bisericii. De trei ori ne-am oprit pentru a asculta câte un fragment din sfânta evanghelie. Emoționant a fost momentul când episcopul s-a aşezat în genunchi înaintea uşii de la intrarea în biserică și a rostit o frumoasă rugăciune în care se cere lui Dumnezeu: „să fie ochii Tăi deschişi ziua şi noaptea spre casa aceasta şi, oricâte vor cere în locul acesta, să asculţi din locul locuinţei Tale celei din cer (…) şi milostiv să le fii lor”. Apoi a bătut cu crucea în ușă, glăsuind: „ridicaţi voi porţile… ca să intre Împăratul Slavei”. Și s-a deschis și am intrat cu toții pentru a asista conform rânduielii, la sfinţirea altarului şi a Sfintei Mese.
După aşezarea sigiliului arhieresc şi înveşmântarea Sfintei Mese, a urmat sfinţirea bisericii în interior, tot cu apă sfinţită şi cu Sfântul şi Marele Mir. Moment în care cei prezenți au fost binecuvântaţi cu aghiazma în care s-au turnat multe aromate, simbol al bunei miresme a harului Duhului Sfânt, cântându-se în cor: „această casă Tatăl a zidit-o; această casă Fiul a întărit-o; această casă Duhul Sfânt a înnoit-o, a luminat-o şi a sfinţit sufletele noastre”. Remarcabilă a fost prezența Corului „Tricolorul” al Parohiei Ortodoxe Române din Întorsura Buzăului care a dat o notă distinctă întregii liturghii la care au asistat, atât în interiorul sfântului lăcaș, cât și afară, în jur de două sute de persoane.
Frumoasă și binecuvântată zi pentru toți credincioșii prezenți care s-au bucurat de multe momente speciale. Unul mult așteptat de enoriașii bisericii a fost cel în care, prin sfânta taină a hirotoniei, a fost numit preot paroh al parohiei de la Mărtănuș, Preacucernicul părinte Trofin Dumitru. Îndeplinind astfel una dintre marile dorințe ale celor douăzeci și patru de familii rămase fără preot de la începutul anului. Timp în care, la sărbători, venea să slujească Protosinghelul Mânzală Filotei de la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc.
Ziua s-a încheiat la Căminul Cultural unde gospodinele satului ne-au invitat la o agapă creștinească, surprinzându-ne cu bucate alese dar și cu un frumos program artistic prezentat de corul Voineștenilor care ne-a lăsat să medităm la frumosul îndemn:„Iesi române la lumină/ Că mori cu dreptatea-n mână/ Nu mai sta pe dinafară/ Că rămânem fără țară!”
Felicitări și multe aprecieri tuturor celor care s-au implicat în organizarea evenimentului de înaltă clasă, predând astfel, pe viu, o adevărată lecție de dăruire, creștinism și patriotism, nu doar nouă celor prezenți, ci mai ales, tinerei generații prezentă la binecuvântata adunare. Cinste vouă, dragi români, păstrători și continuatori ai românismului de peste 225 de ani pe aceste meleaguri. Să vă țină Bunul Dumnezeu sănătoși pentru a vă putea bucura de frumoasa Casă a Domnului cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, prăznuit la 15 august, când nădăjduim că biserica va fi la fel de plină pentru a da Slavă lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările primite. Amin.
Mihaela Aionesei