Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a săvârșit duminică, 13 octombrie 2024, slujba de Sfințire a Bisericii urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Belin, Protopopiatul Sfântu Gheorghe, județul Covasna.

Sub protia Preasfinției Sale s-a aflat un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși din parohie și din împrejurimi, se arată pe site-ul Episcopiei Covasnei și Harghitei.

Potrivit sursei citate, Preasfinția sa a vorbit, în cuvântul de învățătură, despre acest eveniment mare și sfânt care reprezintă o dovadă a credinței și a jertfelniciei acestei comunități euharistice care a așteptat timp de 250 de ani pentru ca această biserică să îmbrace haina sfințirii.

PS Andrei a explicat că biserica nou sfințită reprezintă simbolul recunoștinței și al dragostei adusă lui Dumnezeu de generațiile care au fost înaintea noastră și până în ziua de astăzi, ea este un semn de binecuvântare asupra comunității și asupra locului în care se află această Biserică.

Biserica este instuția divino – umană, care oferă iertarea păcatelor și arvuna vieții veșnice. După sfințire, biserica devine un loc sfânt în care sunt săvârșite Sfintele Taine și toate slujbele religioase.”

După Otpustul Sfintei Liturghii, Preacucernicul Părinte Găitan Ovidiu Atanasie, Parohul Parohiei Belin, a fost hirotesit Iconom Stavrofor în semn de apreciere pentru lucrările efectuate la acest edificiu. Binefăcătorii care au contribuit și au susținut lucrările de întreținere a acestui sfânt locaș au primit ca semn de mulțumire din partea Chiriarhului acte de cinstire. O parte din corala Armonia din Constanta au oferit răspunsurile din cadrul Dumnezeieștii Liturghii.

ACT DE RESFINȚIRE

Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului şi cu împreună lucrarea Sfântului Duh s-a zidit din temelie această biserică cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” în anul 1774 de către bunii creştini din Parohia Belin. Biserica în formă de navă este o construcție din piatră și cărămidă având, deasupra pronaosului, un turn clopotniță. Între anii 1774 – 1994 preoţii care au slujit la altarul acestei sfinte biserici, împreună cu comunitatea euharistică, au efectuat lucrări de întreţinere a sfântului locaş. În perioada 1994-2009, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ioan, primul Chiriarh al Episcopiei Covasnei și Harghitei (1994-2014), cu osteneala preotului paroh Iulian-Nicolae Bota (2005-2014) și a bunilor credincioși din Satul Belin, s-au executat lucrări de restaurare a bisericii monument istoric prin sprijinul Sfintei Episcopii și a Ministerului Culturii și Cultelor.

Din data de 13 iulie 2014 și până în prezent, păstorul sufletesc al Parohiei Belin este preotul Ovidiu Găitan. Cu binecuvântarea Preasfinţitul Părinte Andrei, cel de-al doilea Chiriarh al Episcopiei Covasnei și Harghitei și cu osteneala noului preot paroh s-au săvârșit importante lucrări: subzidirea bisericii, împodobirea Sfântului Altar cu mobilier nou, reînnoirea și placarea cu marmură a Mesei Sfântului Jertfelnic, zugrăvirea interioară și exterioară a bisericii, pavajul în jurul sfântului locaș și a aleii principale, realizarea sistemului de încălzire, montarea de clopote noi, realizarea instalației de sonorizare, înzestrarea sfântului locaș cu odoare noi bisericești pentru uzul liturgic precum și amenajarea incintei și a anexelor bisericești. Lucrările acestea bineplăcute lui Dumnezeu şi dreptcredincioşilor ortodocşi români din această parte de ţară, cu părintească dragoste luându-le în seamă PreasfinţitulPărinte ANDREI, Episcopul Covasnei şi Harghitei, a acordat arhiereasca binecuvântare pentru resfințirea acestei biserici, astăzi, 13 octombrie 2024, Duminica a XXI-a după Rusalii.

Cu acest prilej, slujba de resfințire şi Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie au fost oficiate de către Preasfinţitul Părinte ANDREI – Episcopul Covasnei şi Harghitei, în fruntea unui sobor de preacuvioși și preacucernici părinți preoți și diaconi și în prezența credincioşilor din această parohie și din zonă. Preasfinţitul Părinte ANDREI a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură privind importanța și semnificațiile duhovnicești ale acestui eveniment eclezial împreună cu arhiereşti binecuvântări. În aceste vremuri, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române este Preafericitul Părinte DANIEL, Patriarhul României; Mitropolit al Ardealului – Înaltpreasfinţia Sa LAURENŢIU; Episcop al Covasnei şi Harghitei – Preasfinţia Sa ANDREI; Protopop al Protopopiatului Sfântu Gheorghe – PC Pr. Teodor-Florian Mocanu, iar Preotul Paroh sub a cărui îngrijire s-au efectuat lucrările de reparaţii și înfrumusețare a bisericii, fiind PC. Pr. Ovidiu Găitan. Bunul Dumnezeu să răsplătească din darurile Sale cele bogate tuturor acelora care şi-au adus prinosul de jertfelnicie şi slujire la lucrările de reparaţii şi înfrumuseţare a acestei biserici, la înzestrarea cu cele necesare cultului şi la cheltuielile legate de resfinţirea acestui locaş de închinare.

„Primească Milostivul Dumnezeu darul tuturor celor care, prin muncă și jertfe de orice fel, după pilda strămoșilor, au zidit această sfântă biserică împreună cu Altarul ei. Voi, urmașii, păstrați-vă credința în Dumnezeu! Nu vă uitați strămoșii cu bunele lor datini! Cultivați dragostea de frați și apărați-vă cu viața Altarul, pământul și neamul, lăsându-le și voi urmașilor voștri, mai întărite, mai înflorite și mai înstărite de cum voi înșivă le-ați moștenit! Izbânda ori pieirea voastră stă în credința și în dragostea dintre voi! Iar Tu, Atotputernicule Părinte, binecuvântează din Cer acest sfânt locaș al Tău și îl păstrează din neam în neam ca pe un neprețuit odor, amintind timpurile de mărire prin care au străbătut virtutea și voința românilor, sprijinindu-se pe credința în Dumnezeu și dragostea de țară!”

† ANDREI

Episcopul Covasnei şi Harghitei

M.D.C.

Sursa foto: http://www.episcopiacvhr.ro/tarnosirea-bisericii-din-parohia-belin/

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail