Cursuri gratuite, pe tema energiei regenerabile din biomasă vor avea loc săptămâna viitoare, la Brașov, fiind organizate de Clusterul Inovativ al Biomasei „Green Energy” și de firma co-organizatoare –„Frontium”. Persoanele interesate să participe, se pot înscrie încă.

Cursurile, organizate în cadrul unui proiect complex- „Biomasa – o afacere verde”, implementat în parteneriat de către Asociația Green Energy (în calitate de beneficiar) și Oxford Research AS din Norvegia, se vor desfășura în perioada 13 – 16 octombrie (a.c.), la Institutul de Cercetare-Dezvoltare-Inovare: Produse High-Tech pentru Dezvoltare Durabilă (Institutul CDI PRO DD) din Brașov (situat în strada Institutului, nr. 10).

Președintele Asociației „Green Energy” și inițiatorul clusterului inovativ al Biomasei „Green Energy” din România, Vajda Lajos, a declarat că în cadrul acestora se va discuta despre plantații de salcie energetică, centrale termice cu cazane automatizate pe biomasă, deșeurile lemnoase, ca sursă de biomasă, antreprenoriat verde, oportunități de finanțare, clustere în domeniul energiilor regenerabile.

Printre lectorii cursurilor se numără: Prof.dr.ing. Ion Vișa, Director General al Institutului CDI PRO-DD, Prof.dr.ing. Anca Duță, Director Științific – al Institutului CDI PRO-DD, antreprenori cu experiență în domeniul salciei energetice – Alexandru Benkő, Árpád Domokos, Sándor Bartha, președintele Clusterului Regional al lemnului „ProWood”, vicepreședintele Clusterului Biomasei „Green Energy” și președintele Asociației Întreprinderilor Mici și Mijlocii din județul Covasna – Miklós Levente Bagoly, Vajda Lajos, Inițiator și președinte al Clusterului Inovativ al Biomasei „Green Energy”, promotor al procesului de clusterizare în România, Dr.ing. Sándor Bartha, cercetător – Cadru didactic al Universității „Babeș-Bolyai” – Extensiunea Sfântu Gheorghe, Facultatea de Știință și Ingineria Mediului, Cercetător în cadrul Clusterului „Green Energy” și antreprenorul și formatorul Antal Ficz.

 La eveniment sunt așteptați studenți, antreprenori, reprezentanți ai administrațiilor publice locale, reprezentanți ai instituțiilor publice din Regiunea Centru, și nu numai.

Cursurile sunt gratuite. Persoanele interesate să participe se pot înscrie prin email la adresa: [email protected].

 Organizatorii au precizat că numărul locurilor disponibile este limitat și că își rezervă dreptul de a selecta participanții în funcție de motivația acestora.

Programul de pregătire va începe marţi, 13 octombrie (a.c.), la ora 15.00 şi se va încheia vineri, 16 octombrie, printr-un tur de studiu în județul Covasna (ce va cuprinde vizitarea plantațiilor de salcie energetică de la Moacșa sau Estelnic şi a unor centrale termice cu cazan pe biomasă.

Proiectul „Biomasa, o afacere verde”, obiective și activități

Proiectul „Biomasa – o afacere verde”, este implementat în parteneriat de către Asociația Green Energy în calitate de beneficiar și Oxford Research AS din Norvegia,  se desfășoară până în aprilie 2016 și este cofinanțat din Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, programul „Inovare Verde în Industria din România”.

Preşedintele asociaţiei şi al Clusterului Inovativ al Biomasei „Green Energy” din România, Vajda Lajos, a declarat că prin acest proiect se dorește dezvoltarea și promovarea unui sistem de încălzire la nivelul comunităţilor locale, bazat pe biomasă și încurajarea dezvoltării eco-întreprinderilor de-a lungul lanțului valoric al biomasei.

Practic, în Estelnic s-a demarat înființarea unui model pilot al acestui sistem. Potrivit preşedintelui asociaţiei, Vajda Lajos, în această localitate a fost înființată deja o plantaţie de salcie energetică pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare, în scopul obţinerii biomasei. Totodată, au fost achiziţionate utilajele necesare pentru colectarea şi măcinare deşeurilor lemnoase și se dorește a fi pusă în funcţiune o centrală termică prin care să se asigure apa caldă şi căldura pentru Căminul Cultural și Primăria din Estelnic.

Cazanul este gata, însă clădirea în care va funcționa centrala nu este încă finalizată. Data exactă a punerii în funcțiune a centralei nu a fost stabilită, însă proiectul se va finaliza anul viitor în luna aprilie și trebuie să ne încadrăm în termen pentru montarea centralei”, a declarat ieri, preşedintele asociaţiei şi al Clusterului Inovativ al Biomasei „Green Energy”, Vajda Lajos, care a precizat că se dorește ca activităţile promovate prin proiect şi conceptul prezenat să meargă mai departe, astfel încât acest tip de sistem de încălzire pe biomasă să fie preluat și de alte localități.

„Dacă valorifici deșeurile din localitate și din jurul localității, ai biomasă. Din biomasă, o parte o folosești pentru încălzirea clădirilor tale, iar restul se poate valorifica. Dacă în fiecare sat vom avea centre de producerea biomasei, atunci am putea organiza valorificarea comună a biomasei, astfel încât o parte să meargă către încălzirea proprie, iar altă parte, centralizată, la centrale de dimnensiuni mai mari, deci aceasta ar fi ideea, idee  pe care dorim să o continuăm nu numai prin proiectul norvegian (…)”, a explicat Vajda Lajos.

. .

În ceea ce privește următoarele activități cuprinse în proiectul norvegian, acesta a menţionat că vor fi realizate materiale de promovare, dar și aproximativ 15 planuri de afaceri pe tema biomasei. Președintele Asociației a menționat că în cadrul proiectului, două firme se vor implica în realizarea unor proiecte de cercetare pe această temă.

Detalii despre acest proiect și informații în legătură cu Asociația „Green Energy” pot fi aflate accesând: site-urile: www.greenenergycluster.ro, www.biomass4energy.ro sau prin email la adresa [email protected].

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail