La finalul celei de-a 25-a ediții a Zilelor Sfântu Gheorghe organizatorii, alături de viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe au ținut o conferință de presă în care au prezentat datele finale. . .
Viceprimarul Sztakics Eva, alături de purtătorul de cuvând al Zilelor Sfântu Gheorghe, Erdely Andras au ținut în cursul zilei de ieri o conferință de presă, menită să marcheze încheierea celei de-a 25-a ediții a zilelor Sfântu Gheorghe. Aceștia au tras primele concluzii după finalizarea celor nouă zile de sărbătoare a orașului, concluzionând că ediția jubiliară de anul acesta a fost una de succes.
„Consider că această ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe, ediția jubiliară – fiind a 25-a ediție, a fost una reușită. Mi-a plăcut că acum câteva zile am citit în ziar, într-o amintire, despre cei care au au decis în 1992 să organizeze Zilele Sfântu Gheorghe. Un atu contra întâmplărilor din 1990 de la Târgu Mureș, liderii orașului din 1992 au vrut să arate că cele două comunități, cea maghiară și cea românească din oraș pot să organizeze un eveniment în care să se simtă bine cu toții. Au vrut să arate un exemplu pozitiv și mi s-a părut o idee excelentă și m-am bucurat că s-a amintit de acest lucru. Concertul de deschidere, concertul de pian al lui Boganyi Gergely, cred că a fost unul fenomenal pentru începutul unei ediții jubiliare. (…) Desigur ne-am străduit să mergem în mai multe locații, ca să vedem și să știm unde trebuie să aducem schimbări pozitive pentru anii următori. Mi s-a părut că din curtea Muzeului Național Secuiesc a lipsit vinoteca pentru că erau două evenimente care se completau unul pe celălalt. Este păcat că s-au separat aceste două evenimente.” – a declarat viceprimarul Sztakics Eva.
Antal Arpad nu a ieșit în public pentru a nu se vehicula că folosește Zilele Sfântu Gheorghe ca avantaj în campania electorală …
Potrivit lui Erdely Andras, unul dintre motivele absenței primarului municipiului Sfântu Gheorghe de la evenimentele din aceste zile s-ar fi datorat faptului că acesta nu a dorit ca oamenii să creadă că folosește sărbătoarea ca avantaj în campania electorală care va începe în luna mai și la care a anunțat că va participa: „Domnul Primar Antal Arpad nu a vrut să vorbească ieri la închiderea Zilelor Sfântu Gheorghe, pe de-o parte a considerat că dacă din motivele cunoscute n-a participat la o parte din organizarea Zilelor Sfântu Gheorghe nu ar fi corect să facă el închiderea acestei sărbători. Pe de altă parte, după ce a anunțat că va participa la campania electorală nu a dorit să se spună că a transformat Zilele Sfântu Gheorghe în campanie electorală sau că și-a creat un fel de avantaj din faptul că el putea să stea în fața a zeci de mii de oameni, pe când alții nu, iar în al treilea rând poate că Czimbalmos Kozma Csaba, care a aprticipat la toate cele 25 de ediții, și care a deschis prima ediție, poate că a și meritat atâta, ca el să fie în centrul atenției la închiderea celei de-a 25-a ediții a Zilelor Sfântu Gheorghe.”
1,2 milioane de lei – bugetul total al Zilelor Sfântu Gheorghe
Sztakics Eva a explicat că Zilele Orașului au ajuns să fie organizate în acest fel, anul acesta, datorită faptului că au fost luate în considerare opiniile și dorințele cetățenilor, și s-a căutat organizarea evenimentelor într-o manieră care să fie pe placul comunității.
„Din câte știm, din cele 268 de evenimente, unul singur a fost amânat și anume Campionatul de ping-pong (n.red. Concursul național de ping-pong al Asociației Top-Spin) pe care Federația Națională de Ping-Pong Amator l-a contramandat, motivând că în această perioadă sunt foarte multe concursuri și pur și simplu nu se poate realiza. În cazul a altor 3 evenimente au fost schimbate orarele, dar în rest 264 de evenimente s-au desfășurat conform programului. Bugetul total al Zilelor Sfântu Gheorghe a fost de 1,2 milioane de lei, din care Consiliul Local a dat 700.000 de lei, iar 500.000 de lei au provenit din închirierea de spații, bilete și alte activități și sponsorizări. Practic este același buget ca și anul trecut, numai că prețurile nu sunt aceleași. Au fost locații care au costat aproximativ ca și anul trecut, cum a fost de exemplu scena principală sau scena de la Muzeul Național Secuiesc. Săptămâna Culturală a costat cu 25% mai mult. (…) Se consideră că au fost aproximativ 3500-4000 de oameni implicați, începând cu cei care au fost pe scenă, până la persoanlul care a deservit tot evenimentul. Bonnie Tyler și cei de la Zene Vonat au zis ambii, fără să vorbească unii cu alții, că au fost în jur de 40.000 de oameni ieri seară.” – a mai spus Erdely Andras.
Potrivit organizatorilor, spațiul destinat publicului, unde a fost amplasată scena principală anul acesta, ar fi de aproximativ patru ori mai mare decât cel destinat publicului în anii anteriori. Erdely Andras consideră că scena ar putea fi amplasată și anii următori în aceeași zonă.
Ioana Ardeleanu