• Intervenţii la peste 100 de incendii • Neutralizarea a peste 100 de elemente de muniție descoperite • 1.318 solicitări pentru S.M.U.R.D.
Conducerea Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Mihai Viteazul” al judeţului Covasna au prezentat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, bilanţul activităţii desfăşurate în primele opt luni ale acestui an.
Incendii, descarcerări de persoane, salvări de animale. Acestea sunt doar câteva dintre evenimentele la care ISU Covasna a participat în ultimele opt luni ale anului. Mai precis, în perioada 01.01.2012-31.08.2012, Inspectoratul a intervenit prin structurile subordonate la un număr de 1727 situaţii de urgenţă.
Numărul de evenimente se pare că a crescut, faţă de anul trecut: “În ceea ce priveşte misiunile noastre din acest an, am avut destule evenimente. Misiunile noastre au crescut datorită operaţionalizării SMURD-ului, dar am avut şi multe intervenţii pentru stingerea incendiilor”, a explicat inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna, colonel Gyorgy Alfons.
Peste 100 de incendii
În primele 8 luni ale anului 2012, în zona de competenţă a Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna s-au produs un număr de 108 incendii. Dintre acestea, 71 au fost lichidate de către structurile de intervenţie din cadrul inspectoratului; 5 incendii au fost lichidate de către două subunităţi în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, un incendiu a fost lichidat de către două subunităţi din cadrul a două inspectorate limitrofe, în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, 21 incendii au fost lichidate în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, iar 10 au fost lichidate de către Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă. Pe timpul intervenţiilor la incendii s-au protejat bunuri şi instalaţii şi au fost salvate 31 de persoane (30 adulţi şi 1 copil).
Incendiile de vegetație au fost, se pare, printre cele mai problematice. „Cele mai multe intervenţii pe care le-am avut, cu un efort mare pe care l-am depus, atât din punct de vedere al personalului cât şi al tehnicii, au fost la incendiile de vegetaţie uscată şi pădure. Din fericire, pot să spun că la pădure nu am avut evenimente deosebite, deci nu au fost pagube mari (…) Am reuşit cu personalul nostru, şi pe această cale vreau să mulţumesc şi autorităţilor locale şi Direcţiei Silvice care ne-au ajutat, atât cu tehnică cât şi cu personal (…) O situaţie mai aparte am avut în zona Apa Roşie, Târgu Secuiesc, Poian, Estelnic, deci partea aceea unde solul este din turbă. Această turbă este foarte greu de stins, trebuie o cantitate de apă foarte mare, izolarea se face foarte greu”, a explicat inspectorul șef al ISU Covasna.
Peste 100 de elemente de muniție descoperite în județ
Potrivit reprezentanților ISU Covasna, 127 de elemente de muniție, din 10 localități, au fost descoperite pe teritoriul județului, în acest an. „Am găsit foarte multă muniţie pe cursurile de apă. Anul acesta am avut cea mai mare cantitate de muniţie pe care am strâns-o de pe teritoriul judeţului. Până acum avem 127 de elemente de muniţie (…). Foarte multe elemente le-am găsit pe râul Olt, în dreptul localităţii Vâlcele şi multe elemente continuă să apară în dreptul localităţii Breţcu (…) Cel mai mare element l-am ridicat marţi dimineaţă. Este un proiectil explozibil de 10 kg greutate. L-am găsit la Hăghig, la balastieră”, a explicat prim-adjunctul inspectorului şef, colonel Dumitru Vasile Sădean.
1.318 solicitări pentru S.M.U.R.D.
În perioada 1 ianuarie – 31 august (a.c.), punctele de lucru S.M.U.R.D. din cadrul I.S.U. Covasna au fost solicitate să intervină în 1.318 cazuri, printre care 126 erau cazuri de intoxicații, 119 afecțiuni cardiace, 348 traumatisme, 6 arsuri și altele. SMURD Sfântu Gheorghe a fost solicitat să intervină în 749 cazuri, însemnând o medie de aprox. 3 cazuri/zi, SMURD Târgu Secuiesc a fost solicitat în 417 cazuri însemnând o medie de aprox. 2 cazuri/zi, iar SMURD Întorsura Buzăului a fost solicitat în 152 cazuri însemnând o medie de aprox. 1 caz/zi.
Șeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna, colonel Gyorgy Alfons, a precizat că în prima parte a anului au fost cele mai multe intervenții SMURD: „Acum, colaborarea cu Serviciul de Ambulanţă este din ce în ce mai bună, lucru care s-a observat şi la ultimul accident, de sâmbătă. S-a observat buna colaborare între noi şi ceilalţi colegi pe care noi i-am chemat în sprijin”, a explicat colonel Gyorgy Alfons.
Desigur, nu au lipsit acţiunile de prevenire a incendiilor. Potrivit reprezentanților ISU Covasna, în cursul perioadei analizate, direcţiile prioritare de acţiune ale inspecţiei de prevenire au avut în vedere asigurarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor la instituţiile publice importante şi vulnerabile la incendii, la spaţiile cu aglomerări de persoane, de cult, cultură, obiective de turism şi tratament balnear, la societăţile comerciale cu capital de stat sau privat, obiective din categoria monumentelor istorice, întreprinderi mici şi mijlocii. Au fost efectuate 127 de controale și au fost verificate 1008 obiective.
Ana Alina Costache