Inspectoratul de Jandarmi al Județului Covasna este prezent la toate manifestările de pe raza județului, fie că sunt manifestări cultural-artistice, sportive ori de protest. În cursul acestei luni, subunitățile din cadrul  I.J.J. Covasna, sprijinite de Gruparea Mobilă de Jandarmi Brașov, au executat un număr de 253 misiuni de Ordine Publică, fiind implicați 1095  de jandarmi.

Conform  datelor prezentate marți, în cadrul unei conferințe de presă, de către conducerea   I.J.J. Covasna, pe timpul executării acestor misiuni s-au aplicat un număr de 25 sancţiuni contravenţionale în valoare de 7800 lei, cele mai multe pentru tulburări ale ordinii și liniștii publice. De asemenea, au fost întocmite actele de constatare pentru 6 fapte de natură penală, majoritatea acestora pentru infracțiuni de lovire și alte violențe.

 

Sfaturi pentru turiști

Pentru sporirea siguranței amatorilor de drumeții montane, ori de sporturi de iarnă, Jandarmeria montană a elaborat un set de reguli şi sfaturi amatorilor de turism montan.

În cadrul conferinței de presă, comandantul Inspectoratului Județean de Jandarmi Covasna, inspectorul – șef locotenent-colonel Adrian Nichifor, a ținut să facă o serie de precizări, în vederea prevenirii accidentelor în zonele montane sau a limitării efectelor în cazul producerii acestora.

Printre recomandări se numără următoarele: înainte de a pleca în excursie, informaţi-vă asupra itinerariului propus, gradului de dificultate, starea vremii, condiţiile climatice locale, starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu; plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat, lanternă, rucsac, trusă de prim ajutor; nu riscaţi să plecaţi singuri la drum; informaţi cabanierul asupra traseului ales şi înscrieţi-vă în registrul de trafic al turiştilor, lăsând datele dumneavoastră în acesta;  alegeţi traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup;  folosiţi numai traseele marcate. Urmăriţi marcajele de pe traseu; în cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană; apelaţi cu încredere la patrulele de jandarmi montani şi respectaţi indicaţiile acestora;  nu consumaţi băuturi alcoolice înainte sau în timpul practicării sporturilor montane sau a drumeţiilor; nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele; asigurați-vă că aveți bateria telefonului încărcată, la plecarea în drumeție.

 

În caz de accidente în zonele montane, apelați cu încredere la 112

Pe pagina web a Sistemului Național Unic pentru Situații de Urgență (www.112.ro) regăsim câteva sfaturi care pot câștiga timp prețios, în momentul apelării 112: „Colaboraţi total cu serviciul de urgenţă şi cu operatorul 112!

Puneţi-vă în locul operatorilor de la 112. Aceşti oameni nu pot să vă citească gândurile.
Nu ne putem aştepta ca ei să ştie de ce avem nevoie, dacă nu comunicăm cu ei astfel încât să ne poată înţelege. Încercaţi să vorbiţi clar şi concis. Spuneţi-le ce se întâmplă şi de ce aveţi nevoie.
Fiţi dispuşi să lucraţi cu alţii sau să cereţi ajutor altora în timpul unei situaţii de urgenţă.
Intotdeauna să fiţi atenţi într-o situaţie de urgenţă şi să ştiţi cum puteţi cere ajutor.
Este posibil ca tocmai în timpul unei plimbări să vedeţi o persoană care a leşinat. Este posibil să fi făcut infarct. În acest caz, dumneavoastră puteţi să-i salvaţi viaţa.”

Pe scurt, jandarmii încurajează populația ca în caz de accident, să anunţe  Jandarmeria Montană  112, specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă; ce s-a întâmplat; câte persoane au nevoie de ajutor; unde sunt persoanele aflate în dificultate; când s-a produs accidentul.

Jandarmii vor putea tranchiliza animalele periculoase

 În cadrul conferinței, comandantul I.J.J. Covasna a menționat și faptul că jandarmii au primit și atribuții pe linia tranchilizării animalelor sălbatice sau domestice, cu un comportament agresiv. Astfel, în cursul acestei luni, președintele României, Klaus Johannis, a semnat decretul pentru modificarea legii 550/2004, privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române. Potrivit  noii legi, jandarmii vor putea să aibă asupra lor și să folosească, arme cu tranchilizante și dotări similare, împotriva animalelor periculoase. Cu toate acestea, singurii care vor avea dreptul să folosească aceste dotări, vor fi jandarmi special instruiți în acest sens, care au cel puțin studii medii de medicină veterinară.

În acest sens, în cadrul I.J.J. Covasna vor primi atribuții pe această linie patru cadre, care îndeplinesc aceste criterii. Conform declarațiilor comandantului I.J.J. Covasna, deși legea este în vigoare, procedurile pentru aplicarea acesteia sunt încă în lucru, iar baza logistică urmează să fie completată cu dispozitivele specifice.

Această modificare a legii a generat și reacții negative, din partea apărătorilor animalelor.

Potrivit www.dcnews.ro, Senatorul Marius Marinescu, președintele de onoare al Federației pentru Protecția Animalelor și Mediului (F.P.A.M.), a declarat că „Mâine, poimâine, oricine va putea fi împuternicit să tranchilizeze animale. Așa ceva nu este normal. În SUA există Poliția Animalelor specializată în tranchilizarea animalelor, dar și în salvarea lor. Și noi avem o Poliție a Animalelor care ar trebui să intervină pentru tranchilizarea necuvântătoarelor. O astfel de organizație trebuie să funcționeze printr-o activitate complexă nu doar de tranchilizare, ci și de salvare a animalelor”.

 

Oana-Mihaela Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail