La sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Covasna a avut loc miercuri, 16 ianuarie a.c., evaluarea activităţii desfăşurate în anul 2018, eveniment la care au participat prefectul județului Covasna,  Sebastian Cucu, colonelul Robert Matei, şeful Direcţiei Logistice a Jandarmeriei Române şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi  instituţiilor cu care cooperează Jandarmeria Covasna.

Potrivit reprezentanților Compartimentului Informare și Relaţii Publice al instituției, activităţile desfăşurate şi măsurile întreprinse la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Covasna, în anul 2018, au urmărit  îndeplinirea cu profesionalism a misiunilor şi atribuţiilor specifice, creşterea gradului de încredere al cetăţenilor în instituţie şi în capacitatea sa de răspuns la solicitările acestora, prin punerea în aplicare a prevederilor actelor normative în vigoare care ne reglementează activitatea.

Într-un comunicat de presă transmis către redacția Mesagerul de Covasna se menționează că: „Obiectivele principale care au stat în atenţia Inspectoratului în anul 2018, au fost: creşterea gradului de siguranţă şi protecţie a cetăţeanului prin eficientizarea actului managerial în întrebuinţarea efectivelor de ordine publică şi pază şi protecţie instituţională în zona de competenţă; menţinerea capacităţii operaţionale şi de intervenţie a structurilor I.J.J. Covasna în vederea gestionării, în condiţii optime şi legale, a tuturor activităţilor cu incidenţă în gestionarea situaţiilor speciale sau de criză din domeniul de competenţă; creşterea încrederii cetăţenilor în instituţia noastră, mediatizarea corectă a tuturor preocupărilor inspectoratului şi dezvoltarea relaţiilor de parteneriat cu comunitatea locală”.

 

Pe parcursul anului 2018, I.J.J. Covasna a executat un număr de 4.177  misiuni (misiuni de asigurare a ordinii publice, acţiuni de intervenţie, misiuni de menţinere a ordinii publice, acţiuni speciale, pentru efectuarea unor acte procedurale, acţiuni în cooperare cu alte instituţii, cu atribuţii în prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional şi acţiuni pentru punerea în aplicare a mandatelor de aducere).

Totodată, structurile de ordine publică ale Inspectoratului şi-au îndeplinit atribuţiile prin asigurarea ordinii publice în spaţiul public la întruniri şi manifestaţii, mitinguri, marşuri, procesiuni, acţiuni de pichetare, promoţionale, comerciale, cultural-artistice, sportive, religioase, intervenţia şi restabilirea ordinii publice când acesta a fost tulburată prin orice fel de acţiuni ce contravin legilor în vigoare.

„Concentrarea eforturilor pentru  realizarea unor dispozitive viabile şi flexibile care să poată fi uşor adaptate sau reorientate pentru îndeplinirea unor misiuni neprevăzute sau pentru rezolvarea situaţiilor deosebite, în vederea asigurării intervenţiei ferme, pentru prevenirea şi aplanarea situaţiilor ce ar putea evolua spre tulburarea ordinii publice, în funcţie de specific, gradul de risc sau ameninţarea creată a fost, de asemenea, un deziderat îndeplinit cu responsabilitate de către unitatea noastră”- se mai arată în comunicatul IJJ Covasna.

 

În cursul anului 2018, în cadrul sistemului integrat de menţinere a ordinii publice, jandarmii covăsnei au intervenit operativ la 426 intervenţii, la solicitări prin S.N.U.A.U. „112” sau alte apeluri telefonice și la 10 intervenţii de salvare / evacuare.

„Activitatea pe această linie s-a materializat în constatarea a 27 fapte de natură penală şi prinderea în flagrant a 32 făptuitori în misiunile executate cu patrule de jandarmi, respectiv constatarea unui număr de 23 fapte penale şi prinderea în flagrant a 26 făptuitori în misiunile executate în sistem mixt şi aplicarea unui număr de 138 sancţiuni contravenţionale.

Intervenţiile structurilor de ordine publică au fost operative şi eficiente şi nu au impus folosirea excesivă a forţei sau a mijloacelor din dotare.”- arată sursa citată.

 

În ceea ce privește misiunile de menţinere a ordinii publice în mediul urban şi rural, acestea  s-au executat în sistem integrat (misiuni de menţinere a ordinii publice în staţiunea Şugaş Băi și Covasna şi pe traseele turistice adiacente acestor stațiuni, patrule de jandarmi în municipiile Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc și oraşul  Întosura Buzăului ; patrule mixte în municipiile Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc, oraşele Covasna şi Întorsura Buzăului; patrule de jandarmi în mediul rural; patrule mixte în mediul rural; acţiuni executate în zona instituţiilor de învăţământ; acţiuni punctuale executate în alte zone de interes operativ).

 

„Activitatea pe această linie s-a materializat în constatarea a 13 fapte de natură penală şi prinderea în flagrant a 15 făptuitori în misiunile executate cu patrule de jandarmi, respectiv constatarea a 79 de fapte penale şi prinderea în flagrant a 87 de făptuitori în misiunile executate în sistem mixt.

Pe timpul executării misiunilor de menţinere a ordinii publică au fost aplicate 401 sancţiuni contravenţionale.”- au transmis reprezentanții Compartimentului Informare și Relaţii Publice al Jandarmeriei Covasna.

 

Cu privire la  acţiunile  în cooperare pentru efectuarea unor acte procedurale, în comunicatul IJJ Covasna se menționează că „pe acest segment de activitate au fost executate 3  misiuni în cooperare cu personal DIICOT şi 2  misiuni în cooperare cu personal BCCO. De asemenea, au fost executate 221 acţiuni pentru punerea în aplicare a mandatelor de aducere, neexistând situaţii în care mandatele să nu fie executate. Misiunile s-au executat la un nivel foarte bun, nefiind înregistrate evenimente negative pe timpul îndeplinirii acestora, fapt datorat şi relaţiei foarte bune dintre personalul instituţiilor implicate.”- au  menționat reprezentanții Compartimentului Informare și Relaţii Publice al IJJ Covasna.

           

Făcând referire la  la acţiunile  executate în cooperare/colaborare cu alte instituţii, aceștia au arătat că: „În cursul anului 2018, în baza planurilor de cooperare/colaborare încheiate am executat 302 de misiuni cu alte instituţii (acţiuni în colaborare cu reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Covasna; acţiuni în cooperare cu I.P.J. Covasna; acţiuni în cooperare cu alte structuri MAI- Instituţia Prefectului Covasna, I.S.U.J. Covasna  şi Biroul pentru Imigrări Covasna- ;  acţiuni în colaborare cu alte instituţii -Pol. Locală, D.G.A.S.P.C., A.J.O.F.M., I.T.M.- ; acţiuni în  colaborare cu reprezentanţii administraţiei publice locale; acţiuni în colaborare cu executorii judecătoreşti;  acţiuni în colaborare cu reprezentanţi ai A.J.V.P.S. Covasna;  acţiuni în colaborare cu I.S.C.T.R.; acţiuni în colaborare cu D.S.V.S.A. Covasna, pe linia prevenirii pestei porcine; acţiuni în colaborare cu Garda de Mediu Covasna. Un accent deosebit a fost pus pe organizarea şi executarea unor acţiuni pe linia combaterii delictelor silvice, activitate materializată în aplicarea a 27 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 30.700 lei și confiscarea a 10,43 m 3 material lemnos.”

 

În ceea ce privește prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, în cursul anului 2018 au fost  constatate, de către jandarmii covăsneni,  42 fapte de natură penală, care s-au materializat în întocmirea a 35 dosare cu acte de constatare/sesizare. Tot în perioada analizată, au fost executate  47  acţiuni preventiv-educative: din care 29 acţiuni la instituţiile de învăţământ, 2 acțiuni pe linia combaterii consumului de droguri, 2 acțiuni pe linia prevenirei delicvenței juvenile, 10 acţiuni cu ocazia manifestărilor sau competiţiilor sportive,  3 acțiuni pe trasee turistice,  1 acțiune privind combaterea traficului de persoane.

                        

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Covasna a asigurat paza şi protecţia instituţională la 14 obiective (cu exceptare de la plată), paza şi protecţia transporturilor de bunuri şi valori (79 misiuni, din care 34 interjudeţene, 33 judeţene şi 12 locale), paza şi protecţia transporturilor de produse cu caracter special, de armament şi muniţie în beneficiul propriu (14 misiuni) şi a participat la paza şi protecţia transporturilor de corespondenţă clasificată (427 misiuni).

 

Pentru anul curent, principalele direcţii pentru creşterea performanţei sunt:  Menţinerea la nivel ridicat a gradului de siguranţă şi protecţie a cetăţeanului prin întrebuinţarea eficientă a efectivelor de ordine publică, acțiuni speciale şi pază şi protecţie instituţională în zona de competenţă, precum și gestionarea, în condiţii optime şi legale, a tuturor activităţilor cu incidenţă în gestionarea situaţiilor speciale sau de criză din domeniul de competenţă; Creșterea gradului de încredere a cetățeanului în efectivele jandarmeriei prin asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică cu ocazia adunărilor publice, pe timpul sezonului estival și cu ocazia sărbătorilor de iarnă; Gestionarea eficientă a tuturor activităţilor desfăşurate premergător şi pe timpul alegerilor europarlamentare şi pentru preşedintele României; Reducerea vulnerabilităţilor la toate obiectivele din competenţă prin implementarea mijloacelor tehnice de pază/  alarmare şi a sistemelor antiefracţie; Perfecţionarea activității de management integrat al situaţiilor de criză la nivel judeţean; Creșterea performanţei structurii de acţiuni speciale şi antiteroriste în gestionarea situaţiilor speciale la nivelul judeţului.

„Rezultatele obţinute în anul 2018, reflectă creşteri ale capacităţii de acţiune a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Covasna, atât pe segmentul de îndeplinire a misiunilor încredinţate cât şi  pe segmentul activităţilor de suport.

 

În concluzie, putem afirma că inspectoratul a îndeplinit obiectivele stabilite în documentele programatice ale eşaloanelor superioare şi cele proprii, a executat în bune condiţii misiunile încredinţate şi a contribuit semnificativ, alături de celelalte componente ale SNOP, la crearea unui climat sigur de ordine şi siguranţă publică pentru cetăţean şi la păstrarea imaginii pozitive a M.A.I. şi Jandarmeriei Române în zona de responsabilitate.”- au conchis reprezentanții Compartimentului Informare și Relaţii Publice al IJJ Covasna.

 

 

M.D.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail