În primele opt luni ale acestui an, angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna au avut 1.431 de intervenţii în situaţii de urgenţă.

Potrivit analizei statistice date publicităţii ieri de ISU Covasna, în primele opt luni ale anului 2014 (perioada 01 ianuarie- 31 august 2014) au avut loc 1.431 intervenții în situații de urgență (în medie cinci pe zi).

„Anul acesta  a fost un an mult mai liniştit, din punct de vedere al situaţiilor de urgenţă, faţă  de anii precedenţi, şi chiar dacă am avut unele momente mai dificile, în primăvară, când am avut inundaţii, au fost trecute cu bine, fără pagube deosebite şi în special, nu am avut pierderi de vieţi omeneşti, asta este foarte important. Lucrurile se îndreaptă către bine. Chiar acum, împreună cu Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă am semnat nişte documente pentru a ajuta comitetele locale unde s-au produs evenimente negative şi mă refer la inundaţii. Privind celelalte misiuni pe care le-am îndeplinit – stingerea incendiilor – suntem în acelaşi trend, aproape ca anul trecut; dacă sunt mai multe sau mai puţine, diferenţa este foarte mică, dar nu am avut chiar pagube deosebite. Din păcate, în ultima perioadă de timp am avut două incendii mai mari, la Covasna la o societate comercială care prelucra lemnul şi unde, într-adevăr, pagubele sunt foarte mari, şi am mai avut un incendiu la o brutărie din Coşeni”, a declarat inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna, colonel Gyorgy Alfons.

Astfel, spre exemplu, conform analizei statistice pe primele opt luni ale acestui an, în zona de competenţă a Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna s-au produs un număr de 86 incendii, parte dintre acestea fiind generate de coşuri de fum, burlane defecte sau necurăţate și instalaţii electrice defecte. Dintre cele 86 incendii, 49 au fost lichidate de către structurile de intervenţie din cadrul inspectoratului, 19 incendii au fost lichidate în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, 1 incendiu a fost lichidat de două subunităţi din cadrul a două inspectorate limitrofe, 2 incendii au fost lichidate de două subunităţi din cadrul inspectoratului, 15 incendii au fost lichidate de către Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă.

De asemenea,  potrivit statisticii, în perioada analizată, în zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al Judeţului Covasna au avut loc  21 incendii de vegetaţie uscată şi altele, mai puține decât în primele opt luni ale anului anterior.

În ceea ce priveşte intervenţiile SMURD, conform statisticii, în perioada analizată punctele de lucru S.M.U.R.D. din cadrul I.S.U. Covasna au acţionat pentru rezolvarea a  1207 cazuri, mai puţine decât în primele opt luni ale anului anterior, când au fost înregistrate 1332 cazuri.

Conform statisticii, timpul mediu deplasare la caz a fost de 3`51„ în mediul urban şi 11`06„în mediul rural.

Trebuie înţeles că pompierii fac tot posibilul să ajungă cât mai repede la cei aflaţi la necaz :

„Aş vrea să ating o problemă, cea a atitudinii cetăţenilor, comunităţii, în general. Toată lumea vrea, şi eu aş vrea ca pompierii sau SMURDUL să apară imediat ce s-a închis telefonul. Am avut câteva probleme…când şi personalul nostru a fost ameninţat, sau s-a întâmplat ca atunci când am ajuns acolo toată lumea era pompier, toată lumea știa ce trebuie făcut, lucru care ne încurcă foarte mult pe noi.  Oamenii trebuie, ca în orice domeniu, să fie lăsaţi să îşi facă treaba şi după aceea să judecăm poate, dacă e cazul. Aici mai sunt probleme şi încercăm împreună cu Serviciul de Protecţie şi Pregătire a Populaţiei, să aducem la cunoştinţa comunităţii şi modul nostru de intervenţie într-o situaţie. Noi acordăm ajutor oricând şi personalul e oricând dispus…să nu spun un cuvânt mare – la „sacrificiu”- dar aşa este câteodată”, a spus inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna, colonel Gyorgy Alfons.

**

Şi, fiind ora bilanţului, în ceea ce priveşte realizările de până acum, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna a declarat: „Până în momentul de faţă, realizările sunt, cred eu, destul de bune, atât pe linie operativă cât şi pe linie de prevenire”. Acesta a dorit să mulţumească autorităţilor locale pentru sprijinul acordat:

„Îi mulţumesc Consiliului Judeţean şi îi mulţumesc domnului preşedinte Tamas Sandor pentru interesul pe care şi l-a dat faţă de noi (…), le mulţumesc şi celor de la Instituţia Prefectului că a fost şi este alături de noi, ne-au sprijinit (…) Mulţumesc, de asemenea, autorităţilor locale, primarilor, consiliilor locale din majoritatea localităţilor care şi-au dat interesul pentru îmbunătăţirea activităţii serviciilor voluntare, pentru că aceste servicii voluntare sunt de un real sprijin în activitatea noastră, atât pe linia de intervenţii, cât şi pe linia prevenirii şi pregătirii populaţiei, pentru situaţii de urgenţă”, a declarat inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna, colonel Gyorgy Alfons.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail