Cea de-a doua ediţie a bienalei internaţionale de grafică „Contemplaţii grafice”, a cărei deschidere oficială are  loc astăzi, la Sfântu Gheorghe, aduce în faţa publicului 270 de lucrări aparţinând unor artişti plastici din 26 de ţări.

Competiţia a fost structurată pe două secţiuni – grafică tradiţională şi grafică experimentală, iar la acestea s-au putut înscrie atât artişti plastici, cât şi studenţi de la universităţi de arte din România şi din străinătate.

Comparativ cu prima ediţie, bienala a trezit un interes mult mai mare, numărul participanţilor fiind peste aşteptările organizatorilor. Aceştia au primit 850 de lucrări din partea a 340 de artişti din 28 de ţări. Cei mai mulţi aplicanţi au fost din România, însă s-au înscris şi artişti din Ungaria, Polonia, Bulgaria, Germania şi Slovacia, Rusia, Japonia, Iran, Ucraina şi Armenia.

Juriul internaţional format din artişti recunoscuţi în domeniul graficii, precum şi istorici de artă, a selectat 270 lucrări aparţinând unui număr de 184 artişti care au intrat în finala concursului. Lucrările vor fi expuse în cadrul expoziţiei Bienalei ce va fi deschisă vineri, ora 17, la Galeriile de artă din Sfântu Gheorghe, după vernisajul expoziţiei graficianului Fürjesi Csaba, câştigătorul marelui premiu al primei ediţii a Bienalei.

Organizatorii vor oferi şi în acest an patru premii – un premiu special de 2.000 de euro din partea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi trei premii a câte 1.000 de euro fiecare din partea judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş. Decernarea premiilor va avea loc de la ora 18, în Sala Mare a Teatrului „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe, în prezenţa liderului UDMR Kelemen Hunor, fost ministru al Culturii, care patronează acest eveniment.

Bienala a fost iniţiată în 2010, de Consiliile judeţene Covasna şi Harghita, Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea şi Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, cu scopul de a sprijini şi promova grafica autohtonă contemporană, precum şi de a oferi artiştilor plastici posibilitatea de a se prezenta în faţa publicului şi a se face cunoscuţi.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail