Bibliotecile publice din România vor putea atrage fonduri europene prin Programul Tineret în Acțiune 

Fundația IREX România și Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) au semnat, recent, un acord de parteneriat prin care bibliotecile județene vor fi susținute să participe la atragerea de fonduri europene prin programul  Tineret în Acţiune (TiA).

Bibliotecarii din bibliotecile județene vor fi instruiți cu privire la completarea cererilor de finanțare în contextul programului TiA, pentru a încuraja implicarea tinerilor în comunitate. Astfel, bibliotecarii vor învăța să pregătească proiecte a căror finanțare ulterioară să faciliteze accesul cât mai multor tineri la activităţi de educație nonformală, schimburi de experiențe cu tineri din Europa sau voluntariat european.

Instruirea bibliotecarilor la nivel național

În perioada mai-iunie a.c, 85 de bibliotecari din întreaga țară vor fi instruiți în redactarea cererilor de finanțare, a paşilor privind înființarea unui ONG sau managementul voluntarilor. Obiectivul principal, în următoarele luni, este pregătirea a minim unei cereri de finanțare per bibliotecă județeană, totalizând astfel cel puțin 41 de proiecte dedicate tinerilor din comunităților locale care să poată primi finanțare prin programul TiA.

Bibliotecile și bibliotecarii răspund tot mai mult nevoilor comunității, iar acesta a fost obiectivul nostru principal în cei patru ani pe care i-am petrecut până acum alături, în România. Informațiile și abilitățile dobândite prin aceste cursuri specializate încurajează bibliotecile să își diversifice rolul în comunitate, ele fiind pregătite de acum să  atragă proiecte finanțate în beneficiul tinerilor din toate colțurile țării”, a declarat Paul Andre Baran, directorul programului Biblionet România.

Bibliotecile sunt foarte prezente în comunitatea locală. Prin acest parteneriat sperăm să le dezvoltăm capacitatea de a primi finanţare europeană prin programul Tineret în Acţiune pentru a realiza activităţi de educaţie non-formală care prind atât de bine la tineri (şi nu numai). Totodată, cu siguranţa va fi o dovadă a faptului că instituţiile publice pot coopera şi face lucruri bune pentru comunitatea lor”, a declarat Monica Calotă, directorul ANPCDEFP.

Tinerii se vor putea implica în implementarea proiectelor dezvoltate de bibliotecile județene. Totodată, aceștia vor fi informați cu privire la numeroase oportunități oferite de programul TiA și vor fi sprijiniți să ia inițiativa pentru a dezvolta proiecte proprii cu finanțare europeană.

Pentru mai multe informații accesați:

http://www.biblionet.ro/show/index/k/3245/a/18162

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail