Biblioteca şcolii gimnaziale „Mihai Sadoveanu” din Întorsura Buzăului s-a calificat la etapa naţională a concursului „Biblioteca anului 2014”. Competiţia este organizată de Casa Corpului Didactic „Spiru Haret” din Iaşi.  Premiul cel mare, pentru care se luptă 19 şcoli gimnaziale din România, constă în cărţi în valoare de 4.000 de lei.

Inspectoratul Şcolar Judeţean a găzduit ieri (n.r. 2 aprilie a.c.) festivitatea de premiere a celor mai bune biblioteci din judeţul Covasna, participante la concursul „Biblioteca anului 2014”.  Potrivit paginii de Facebook a Casei Corpului Didactic Covasna, la secţiunea gimnaziu, primul loc a fost ocupat de Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului, locul II a fost obţinut de Şcoala Gimnazială „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe şi locul  III a revenit Şcolii Gimnaziale „Gaál Mózes” din Baraolt. La secţiunea liceu, primul loc a fost obţinut de liceul teoretic „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe şi locul II de liceul „Kőrösi Csoma Sándor” din Covasna. Doar ocupantele primului loc din fiecare categorie a trecut la etapa naţională.

Regulamentul concursului

Concursul „Biblioteca anului 2014” se desfăşoară în perioada 1 decembrie 2013 – 23 aprilie a.c., potrivit regulamentului afişat pe site-ul oficial al Casei Corpului Didactic „Spiru Haret” din Iaşi. Etapa judeţeană a acestei competiţii a avut loc în perioada  1 decembrie 2013 – 19 martie a.c.. Următoarea etapă şi ultima, respectiv etapa naţională, a început în 20 martie şi se va încheia în 23 aprilie a.c., conform aceleiaşi surse.

Potrivit regulamentului oficial de participare, fiecare echipă de la şcolile participante a avut de făcut un videoclip de maxim 3 minute. Organizatorii au precizat că „acest concurs video reprezintă o oportunitate pentru ca adolescenţii să declare de ce sunt structurile infodocumentare (biblioteci/CDI- uri) necesare acum mai mult decât oricând. Câştigătorii vor primi premii în valoare totală de 14.000 lei, acordate celor mai bune filme din concurs”, conform site-ului oficial, http://www.ccdis.ro. O echipă a putut fi formată din maxim 7 copii cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani.

Pentru etapa naţională vor putea exista trei câştigători din fiecare categorie. Regulamentul precizează că fiecare participant va primi o diplomă de participare, iar „la fiecare categorie (gimnaziu şi liceu) vor exista trei premii în valoare de 4.000 lei pentru locul I, 2.000 lei pentru locul al II- lea şi 1.000 lei pentru locul al III -lea. Premiile vor fi acordate în cărţi care vor îmbogăţi fondul documentar al structurii infodocumentare din şcoala de provenienţă. În limita fondurilor disponibile, membrii echipelor finaliste vor primi vouchere pentru achiziţionarea de cărţi pentru biblioteca personală.”

Tot regulamentul concursului menţionează faptul că filmuleţele acceptate pentru etapa naţională vor putea fi votate pe pagina de Facebook „Casa Corpului Didactic „Spiru Haret” Iaşi” până în 13 aprilie a.c. După această dată „un juriu competent va selecta câte trei câştigători pentru fiecare categorie (gimnaziu şi liceu). Decizia juriului este finală”, se menţionează pe site-ul oficial.

Şcoala generală „Mihail Sadoveanu” reprezentanta judeţului Covasna la categoria gimnazială

Elena Bratosin, bibliotecara Centrului de Documentare şi Informare de la şcoala gimnazială „Mihail Sadoveanu” a precizat că orice vot care vine în ajutorul filmului creat de ei este, până la urmă, tot pentru copii şi pentru viitorul lor. „Oamenii trebuie să ştie că aceşti copii s-ar bucura pentru cărţile pe care le-ar primi.”

Mai mult decât atât, potrivit datelor de la secretariatul şcolii gimnaziale „Mihail Sadoveanu”, câştigarea acestui concurs va fi de folos pentru mai bine de 1.250 de elevi zona buzaielor.

În prezent, potrivit statisticilor, filmuleţul creat de elevii de la şcoala gimnazială „Mihail Sadoveanu” din judeţul Covasna este pe primul loc în clasamentul cu voturi, aşadar şansa de câştig este una reală. „Noi, în „bucătăria noastră internă” am numărat şi încă suntem pe primul loc la voturi. Deci avem şansa să intrăm la juriu, că asta ne interesează de fapt”, a declarat Elena Bratosin, bibliotecara de la şcoala gimnazială din Întorsura Buzăului.

Tot bibliotecara de la Centrul de Documentare şi Informare de la şcoala „Mihail Sadoveanu” a spus: „Copiii au muncit foarte mult. Ei se pricep mai bine ca noi să pună filmuleţele pe YouTube, sau să facă diverse alte lucruri pe care noi chiar nu ştim să le facem. Textul a fost scris de Adela Stroie, directorul adjunct – acesta este meritul ei. Chiar şi la premierea pe judeţ filmuleţul nostru a fost apreciat. Zic eu că nu e o întâmplare că am ajuns aşa departe.”

Filmuleţele elevilor covăsneni, atât a celor de la şcoala gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului, cât şi a celor de la liceul teoretic „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe,  pot fi văzute şi votate pe pagina de Facebook „Casa Corpului Didactic” până la 13 aprilie a.c..

Iulia Taraş

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail