Bianca Dragomir, originară din Sfântu Gheorghe, va reprezenta interesele tinerilor la Organizația Națiunilor Unite (ONU). Ministerul Tineretului și Sportului, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, a derulat un proces de selecţie naţional, în urma căruia Bianca şi Luca Ciubotaru (Iaşi) au fost desemnaţi delegaţii României la singurul for global de decizie.

Bianca Dragomir este unul dintre tinerii valoroşi din Sfântu Gheorghe. Ea s-a remarcat încă din anii de liceu prin pasiunea sa pentru dezbaterile academice şi prin rezultatele deosebite pe care le-a obţinut în acest domeniu, atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Bianca a urmat studiile de licență și masterat la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), în Bucureşti. De-a lungul timpului, s-a implicat în activităţi de tineret, în principal în proiecte educaţionale. Lucrând ca trainer în România, Iordania, Tailanda, Kirghistan, Irlanda, Turcia, ea a antrenat în exerciţiul dezbaterii o mulţime de tineri, iar în ultimii ani a implementat în cadrul Asociaţiei Române de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR) proiecte educaționale pentru studenții din România şi din alte ţări, dar și pentru tineri din comunități vulnerabile.

**

În vara acestui an, Bianca a aplicat la Programul „Delegat de Tineret la Organizaţia Naţiunilor Unite”, implementat de către Ministerul Tineretului și Sportului, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe. În cadrul programului, anual, se aleg doi Delegaţi, o fată şi un băiat, cu vârsta cuprinsă între 18- 25 de ani, care să reprezinte interesele tinerilor în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

 Mandatul pentru anul 2014- 2015 a fost preluat de Bianca Dragomir şi de Luca Ciubotaru – masterand, absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi student în an terminal al Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul aceleiaşi universităţi; preşedinte fondator al Asociaţiei Studenţilor la Drept din Iaşi. Cei doi au fost desemnaţi „Delegaţi de Tineret”, în urma unui proces riguros, derulat la nivel naţional. Pe parcursul mandatului, ei vor organiza consultări cu tinerii din ţară şi se vor deplasa la New York, la adunări ale ONU, unde vor reprezenta interesele acestora.

 **

Despre Programul „Delegat de Tineret la Organizaţia Națiunile Unite”,  despre motivele care au determinat-o să aplice la acest program şi despre misiunea în cadrul acestuia, Bianca ne-a spus mai multe în cadrul unui interviu:

 

Bianca, în primul rând, dorim să te felicităm pentru această reuşită! Spune-ne, te rog, câteva cuvinte despre programul « Delegat de Tineret » și care sunt motivele care te-au determinat să aplici la acesta !

Programul Delegat de Tineret la ONU este o inițiativă a Ministerului Tineretului și Sportului în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe – România e printre puținele țări (în jur de 30) din ONU care derulează acest program, din cele 193 state membre. Inițiativa își propune să încurajeze tinerii români să cunoască mai îndeaproape universul de acțiune al Organizației Națiunilor Unite, să le dea niste instrumente valoroase (cunoștințe, contacte, experiențe) care să îi ajute apoi să se implice și mai mult în strategiile ori proiectele de tineret din țară, și nu doar. Mi-am dorit să aplic tocmai din acest motiv –  să înțeleg cum se poartă discuțiile, dezbaterile, negocierile în singurul forum global de decizie, ca apoi să mă pot implica mai eficient în proiecte/programe/politici de tineret. Eu am experiență mai degrabă din proiectele educaționale în care m-am implicat la firul ierbii, în mai multe țări, și în continuare cred că acest gen de proiecte îți permit să contribui direct, personal în efortul de a îmbunătăți o comunitate. Dar îmi doresc și să văd cum se obţin schimbări sistemice, cum își iau mai multe țări un angajament (precum obiectivele de dezvoltare ale mileniului), cum găsesc terenul comun de acțiune, în ciuda diferențelor politice, economice, culturale.

Cum s-a realizat procesul de selecţie?

Procesul acesta a presupus mai multe etape – preselecția a constat într-un concurs de dosare – CV, scrisoare de recomandare, un eseu pe o temă relevantă pentru problematicile de tineret sau prioritățile Organizației Națiunilor Unite. Practic, plaja de subiecte era foarte largă, pentru că ONU se preocupă de multe subiecte majore, de la pace mondială la sănătate maternă, de la egalitate de gen la reducerea sărăciei abjecte. Eu am scris un eseu pe tema educației în lumea anului 2025, ținând cont de factorii transformativi care ne vor fi marcat până atunci. În urma acestei etape au fost aleși 10 finaliști, cinci domnișoare și cinci tineri. Apoi a urmat semifinala, care s-a desfășurat ca un interviu de grup, unde fiecare dintre cei zece a răspuns la întrebările juriului – am discutat atât despre experiența academică, profesională și din spațiul civic a fiecăruia dintre noi, cât și despre problematici de tineret. Apoi am rămas doi finaliști și două finaliste – în această ultimă etapă am lucrat în echipe de câte doi, prin rotație – am ținut discursuri pe teme propuse de panel și am dezbătut subiecte precum discriminarea pozitivă ori problematica tinerilor NEETs (Not in Education, Employment, or Training/tinerii care nu sunt antrenați în nicio formă de educaţie sau muncă).

Ce ai simţit când ai aflat rezultatul?

Rezultatul a venit la finalul a două zile foarte lungi – semifinala a durat vreo șapte ore, la fel și finala, în ziua imediat următoare. Am simțit ce era firesc, cred, bucurie și un fel de ușurare că s-a terminat așteptarea. Au fost două zile intense, dar m-am simțit bine alături de toți cei care au venit la selecție – am cunoscut tineri olimpici internaționali de 18-19 ani, care aveau rezultate remarcabile, inclusiv invenții, studenți care au învățat prin diverse locuri în Europa sau SUA, oameni care s-au implicat în programe comunitare/studenţeşti ambiţioase. Majoritatea dintre ei sunt dispuşi să contribuie la promovarea programului pe timpul mandatului nostru, ceea ce mă bucură, înseamnă că au înţeles că lucrurile nu se termină odată cu selecţia. Mi-a părut tare bine că i-am cunoscut.

Ce s-a întâmplat de atunci, de la aflarea rezultatului?

Au trecut două săptămâni de atunci, timp în care am preluat mandatul (baze de date ale partenerilor, contacte media, resurse de învățare) de la foștii delegați, am început să ne pregătim pentru plecarea la New York, ne-am întâlnit cu câteva structuri/organizații de tineret, am avut întâlniri cu reprezentanți ale celor două ministere. În două săptămâni plecăm la Adunarea Generală a ONU – la întoarcere revenim cu vești despre planurile noastre începând cu luna noiembrie.

Cu ce gânduri porneşti pe acest drum?

Drumul e destul de lung, mandatul de delegat durează un an, timp în care participăm atât la a 69-a Adunare Generală a ONU din New York (octombrie) cât și la o altă adunare (în cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Socială), din februarie 2015, tot la New York. Mandatul meu și al colegului – Luca Ciubotaru – e unul de reprezentare a intereselor tinerilor din România, nu e o doar experiență individuală de învățare și networking. Pornesc la drum cu intenţia de a face cât mai multe lucruri în anul acesta – să înțeleg mai bine situația tinerilor din România și din alte țări, să cunosc mai îndeaproape mecanismele de implicare civică din alte zone, să colaborez bine cu alţi colegi delegaţi și poate să gândim împreună proiecte, să atrag oameni alături de mine să contribuim la niște cauze în care cred, să învăț.

În ce va consta, practic, misiunea voastră ?

După cum spuneam, două episoade importante sunt deplasările la New York, fiecare de 2-3 săptămâni. Vom pregăti de fiecare dată un discurs în care punctăm chestiuni/probleme/provocări relevante pentru tinerii din România, și propunem eventuale soluții. Acolo vom participa la dezbateri și evenimente tematice unde vom putea lucra alături de alți delegați și reprezentanți pentru a dezbate chestiunile acestea. Totdată, ne apropiem de pragul 2015, care marchează sfârșitul a 15 ani în care țările membre ONU și-au luat angajamentul să progreseze vis-a-vis de obiectivele de dezvoltare ale mileniului (Millenium Development Goals) – reducerea sărăciei abjecte şi a foametei, îmbunătățirea sănătății materne, reducerea mortalității infantile, susținerea galității de gen, eradicarea HIV/SIDA, malariei, tuberculozei, accesul universal la educație primară etc. Adunarea Generală de anul acesta pregătește terenul pentru agenda post-2015, când țările fac bilanțul după acești 15 ani și, cel mai probabil, își iau alte angajamente, în continuarea obiectivelor anterioare.

Cât timp sunt în țară voi lucra tot alături de colegul meu, Luca – vom participa la evenimente și întâlniri cu tineri și/sau structuri de tineret și vom promova programul în rândul acestora, vom încerca să contribuim la inițiative care sprijină implicarea tinerilor în procese decizionale și în viața publică/civică, și alte obiective pe care le vom definitiva la întoarcerea din New York, când vom avea, cu siguranță, o imagine mai clară a anvergurii mandatului.

Ai dori să le transmiţi ceva tinerilor ?

Le doresc să se bucure de anii aceștia în care sunt tineri”, inclusiv în viziunea statului, că ei pot fi tineri mulți ani de acum înainte, dar e o perioadă când au diverse oportunități și avantaje. Sunt o mulțime de lucruri pe care le pot face, experiențe care își au rostul acum – voluntariat, internshipuri, schimburi de experienţă, joburi experimentale, proiecte, greșeli care nici măcar nu sunt greșeli, dacă te uiți la ele peste 10 ani – să încerce din toate. Să se bucure de tot timpul liber pe care îl au, să citească tot ce vor și fără să dea socoteală nimănui pentru curiozitățile lor intelectuale, să călătorească unde le pofteşte inima, inclusiv pe bani foarte puțini (sau mai ales așa), să investească în prietenii, nu doar cunoștințe, să învețe limbi străine și să o folosească mult și bine și pe cea română, să aibă încredere în ei, să se implice în cauzele în care cred, atât cât le stă în puteri, să-și sune des părinții după ce pleacă de acasă. Şi să aplice la anul la programul « Delegat de Tineret la ONU ».

Pentru orice întrebare, eu şi Luca suntem de găsit la adresa [email protected] sau pe  www.facebook.com/UNYDRo.

A consemnat Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail