În cursul anului trecut, Primăria Ozun a atribuit unui număr de optsprezece familii nevoiașe câte o parcel de teren, pe care aceștia să își poată construi câte o casă. Pe lângă aceasta, pune la dispoziția beneficiarilor, în mod gratuit, și proiectul de construire al locuințelor, care ar fi costat, în mod normal în jur de opt mii de lei.
Fosta rampă de gunoi a comunei Ozun a fost închisă și ecologizată conform legii, iar la începutul anului 2017, Consiliul local a venit cu ideea împărțirii acestui teren în parcele, pe care să le concesioneze unor familii nevoiașe, aflate în imposibilitatea de a-și achiziționa vreodată terenuri pe care să își ridice case. Astfel, în prima săptămână a lunii ianuarie 2017, a fost emisă Hotărârea Consiliului Local Ozun nr. 3, privind aprobarea concesionării directe a 20 de parcele de terenuri, situate în comuna Ozun nr. 662, ca măsură pentru prevenirea şi combaterea marginalizării sociale.
Astfel, autoritățile locale au intabulat și parcelat acest teren, iar acele parcele au fost acordate pentru familii nevoiașe, care aveau cartea de identitate sau buletinul pe comuna Ozun, inclusiv cele șase sate (Sântionlunca, Măgheruș, Lisnău, Lisnău Vale, Bicfalău, Lunca Ozunului – n. red.).
„Ceea ce este important, aceste parcele sunt cu niște restricții în ceea ce privește construcțiile. Nu se pot ridica acolo construcții grele, deoarece pe acest teren a fost cândva o rampă de gunoi. Resturile de aici au fost transportate, terenul a fost ecologizat, iar fundația nu este atât de sigură ca să poată suporta clădiri cu greutate mare. Tocmai din acest punct de vedere, Consiliul Local a comandat un proiect de construcții care se referă la o construcție ușoară și pe care o să îl oferim către acești beneficiari în mod gratuit. Proiectantul va lua în considerare toate studiile geologice și știe ce structură de casă se poate executa pe aceste teren. Fiecare lot are o suprafață de aproximativ 4-5 ari și este concesionat pe o perioadă de 49 de ani, cu posibilitatea de prelungire pentru încă jumătate din perioada concesionată anterior. Beneficiarii trebuie să plătească o chirie de 120 de lei pe an.”, a declarat, în cursul anului trecut primarul comunei Ozun, Raduly Istvan.
Pentru aceste familii nevoiașe, lucrurile se mișcă încet, dar sigur: după ce au intrat în posesia contractelor de concesiune urmează ca, până la sfârșitul acestei luni, să intre și în posesia proiectelor pentru construirea locuințelor mult-visate.
„Proiectul trebuie terminat până la sfârșitul lunii martie, de către proiectant. Terenul este parcelat, există contracte de concesionare pentru fiecare solicitant, precum și carte funciară, iar primăria s-a hotărât să facă din fonduri proprii un proiect, astfel încât să cerem de la oameni numai strictul necesar, în ceea ce privește cheltuielile – dacă va mai fie nevoie de anumite avize. Oamenii mai trebuie să obțină autorizație de construcție – trebuie să meargă cu proiectul pe care îl vor primi de la noi, la Consiliul Județean, pentru a primi autorizația de construcție, care poate dura o lună-două, poate chiar trei, în cel mai bun caz. Deci chiar dacă au proiectul, ei mai trebuie să obțină certificatul de urbanism și autorizația de construcție, abia apoi se pot apuca de ridicat casele. Proiectul este ca pentru un ansamblu de locuințe – toate casele vor fi la fel.” – a declarat Solymosi Melinda, din cadrul primăriei Ozun.
Oana-Mihaela Costache