Belin se prezintă astăzi ca o comună modernă, cu dorinţă de afirmare şi de ascensiune. Drept dovadă stă noul proiect pe care Crucea Roşie, împreună cu Asociaţia ProNobis şi Primăria Belin l-au demarat în luna aprilie a anului curent, prin care  se doreşte sprijinirea comunităţii în vederea contribuirii la dezvoltarea acesteia.

Vineri, 31 iulie,  la Centrul Multifuncţional din Belin a avut loc prezentarea  oficială a proiectului „Comuna în care mă simt bine” şi anunţarea celei mai importante faze ale acestuia, lansarea serviciilor prestate.

Proiectul, care nu este unul simplu sau banal, se adresează persoanelor defavorizate din Belin şi are ca scop oferirea de sprijin specializat în vederea obţinerii unor informaţii, care altfel ar ajunge foarte greu la oameni. Pe lângă complexitatea acestuia, fiind structurat pe mai multe etape, şi având servicii atât pentru copii cât şi pentru adulţi, proiectul are ca scop impulsionarea membrilor comunităţii spre a deveni independenţi financiar, oferind doar informaţii, şi nu ajutoare financiare ori pachete alimentare, aşa cum majoritatea proiectelor îşi propun.

„Crucea Roşie nu crede că oferirea banilor este soluţia. Noi credem că oferirea de servicii, de suport este soluţia pe termen lung. Fiecare comunitate  să-şi construiască un capital social în aşa fel încât să poată suporta greutăţile din interiorul comunităţii, adică se se bazeze pe forţele comunităţii.

Există foarte multe cursuri de formare. Noi am dorit ca oamenii să se orienteze spre cursuri pentru care au anumite abilităţi, nu pentru că primesc 600 de lei pentru că merg la curs, ci pentru a-mi găsi de lucru”, este de părere directorul Crucii Roşie, Papp Adolf.

. .

De asemenea şi Gay Nandor, consilier în cadrul proiectului este de aceeaşi părere: „Asistenţa socială, ca idee, vine pe baza de „a nu da peşte oamenilor, cum se zice, ci a-i învăţa să pescuiască”. Prin acest proiect, că nu se dau bani, pachete, şi că se oferă informaţii, se oferă oportunităţi, se deprind abilităţi, persoanele dar şi comunitatea vor avea capacitatea de a-şi rezolva problemele independent. Totodată, ceea ce este important este că în cadrul proiectului sunt campanii de conştientizare.”

Prima parte a proiectului a vizat strângerea de informaţii de la membrii comunităţii, în vederea realizării unui plan de dezvoltare comunitară.

Altfel spus, aproximativ 150-200 de oameni din comună au colaborat cu iniţiatorii şi cu cei 7 angajaţi ai acestui proiect şi au realizat baza pe care proiectul se va desfăşura până în 31 martie anul viitor.

„Împreună cu membrii comuniăţii şi liderii de aici am reuşit să elaborăm un plan de dezvoltare comunitară pe care ne bazăm pe perioada derulării proiectului, şi care va fi baza acestui proiect. Planul a fost elaborat de către locuitorii de aici şi reprezentanţii comunităţii, fiind în format electronic în momentul de faţă. El va fi printat în mai multe exemplare şi va fi distribuit membrilor comunităţii de aici”, a spus directorul ProNobis şi managerul proiectului, Huba Kernaszt.

În cadrul acestei etape iniţiale, oamenii au depistat problemele cu care comunitatea se confruntă din punct de vedere al mediului înconjurător, al serviciilor sociale şi al centrului multifuncţional pe care l-au avut la dispoziţie şi până acum, dar şi modurile cele mai bune de a îmbunătăţi aceste probleme semnalate.

„Pe parcurs vrem să ajutăm comunitatea, să facilităm accesarea de noi fonduri, ca să nu fie problema aceasta de necontinuare a activităţilor. După finalizarea acestui proiect dorim să continuăm serviciile. Nu la capacitatea aceasta, pentru că ne gândim că în 9 luni de zile populaţia va avea timp de-ajuns ca să ceară informaţiile sau majoritatea informaţiilor la care nu au acces. Probabil că solicitările se vor diminua, atunci serviciile le vom diminua la 4, 2 ore, sau în anumite zile, în funcţie de solicitări. Până acum comunitatea s-a implicat. Interesul a fost foarte mare. La consultarea şi validarea planului de dezvoltare, au participat cam 150-200 de persoane, spre exemplu”, a spus directorul Crucii Roşie Covasna.

Servicii de consiliere pentru adulţi şi copii

Iniţiatorii proiectului au gândit, pe baza planului de dezvoltare comunitar, o serie de servicii, atât pentru adulţi cât şi pentru copii, de pe urma cărora comunitatea să beneficieze şi cu ajutorul cărora să crească capitalul social al comunei Belin.

Astfel, pentru adulţi au fost create două servicii: servicii sociale primare, identificate cu ajutorul membrilor comunităţii în planul de dezvoltare comunitar, şi servicii de consiliere. Serviciile de consiliere sunt împărţite în mai multe categorii, în funcţie de domenii, acestea fiind susţinute de către cei 7 angajaţi din comunitate în cadrul proiectului: domeniul sănătăţii, asigurări sociale, asistenţă socială, raporturi de muncă, protecţia consumatorului, regimul proprietăţii, drepturi şi obligaţii civile, taxe şi impozite, învăţământ, protecţia copilului, procedură notarială, servicii publice, încălcarea drepturilor individuale, discriminare, egalitate de gen şi acces la servicii.

„O parte dintre aceste servicii vor fi prestate pentru adulţi, iar pentru copii va fi un curs de dezvoltare a abilităţilor de viaţă. Deja, de luna aceasta am început să strângem copiii, cu toate că este mai greu în perioada de vacanţă. Sperăm că până la începutul şcolii să avem grupurile deja stabilite şi să începem”, a mai spus directorul ProNobis.

Pentru copii s-a realizat un program integrat de dezvoltare a deprinderilor de viaţă pentru 3 grupe de vârstă (7-11 ani; 12-15 ani; 16-18 ani) în 13 domenii: autocunoaştere, emoţii şi sentimente, identitate de gen şi complementarităţi între fete şi băieţi, viaţa sexuală şi sănătatea fizică, dezvoltarea abilităţilor sociale, dezvoltarea competenţelor sociale, luarea deciziilor, rezolvarea problemelor, rezolvarea conflictelor, alegerea carierei profesionale, dezvoltarea afacerii personale, eu şi banii, eu şi lumea.

Cele 13 domenii alese au fost făcute în baza nevoilor copiilor, acestea neexistând în programa şcoalară.

Oameni de succes în domenii alese „după sufletul fiecăruia”

Unul dintre obiectivele acestui proiect este de a oferi cele mai bune şanse de angajare oamenilor, în domenii cât mai apropiate de abilităţile şi personalitatea fiecărui membru al comunităţii. În acest sens, iniţiatorii proiectului au apelat la un soft specializat care, prin cele 52 de întrebări adresate, descoperă ce se potriveşte cel mai bine unei persoane în funcţie de personalitatea fiecăruia, fiind mai uşor de îndrumat către un curs de specializare şi ulterior către un loc de muncă.

„O altă activitate care cred că nu prea s-a folosit până acum este identificarea preferinţelor ocupaţionale. Vine un tânăr şi nu ştie cam care ar fi meseriile care i s-ar potrivi. Noi o să introducem un chestionar de preferinţă pentru ocupaţii care constă în 52 de întrebări. Acesta este o analiză a personalităţii individului pe baza răspunsurilor date,  şi aşa se pot identifica nişte preferinţe ocupaţionale, mai exact care ar fi meseriile de care tânărul ar putea să fi atras sau care i s-ar potrivi. Cred că o să ofere un ajutor tinerilor care nu prea ştiu în ce direcţie să se îndrepte şi  care îşi caută un loc de muncă”, este de părere Papp Adolf.

Primarul comunei l-a dat drept exemplu pe unul dintre membrii comunităţii, pe nume Teodor Alexandru,  care a urmat un curs în construcţii, în ciuda faptului că nu ştie să citească sau să scrie. Potrivit edilului, bărbatul  este un „împătimit” al cifrelor, lucru care i-a adus succes în domeniul construcţiilor. După ce anul trecut a urmat cursul,  Teodor Alexandru şi-a ridicat două case,  iar anul acesta a plecat în Suedia pentru a lucra în domeniul construcţiilor.

Meşterii vor fi promovaţi

O altă componentă a proiectului este aceea de  promovare a meşterilor populari, care creează obiecte făcute manual. În acest sens se va lucra la dezvoltarea organizaţională a două ONG-uri, în baza cărora meşterii să îşi poată comercializa produsele, atât în mediul online cât şi la târgurile organizate în judeţul Covasna.

„Sunt foarte mulţi meşteri care fac diferite produse dar nu au unde să le vândă, de aceea  am propus să facem o organizaţi pentru ei, să strângem aceşti meşteşugari la un loc şi cu ajutorul internetului să promovom  aceste produse  şi să încercăm să și le vândă”, a mai spus Huba Kernaszt.

Maria, mediatorul sanitar, este din Belin

Un element crucial în desfăşurarea acestui proiect complex a fost angajarea unor persoane care deja fac parte din comunitate, pentru a avea acces la o plajă mai largă de cunoştinţe despre fiecare în parte. Astfel, în cadrul proiectului sunt angajaţi trei educatori, doi consilieri, un lucrător comunitar şi  mediatorul sanitar din comună, pentru a veni mult mai uşor în ajutorul oamenilor.

Maria Drăgan este mediator sanitar în Belin de 8 ani. Aceasta este angajata Direcţiei de Sănătate Publică Covasna, şi îşi desfăşoară activitatea prin intermediul Primăriei Belin. Maria Drăgan este de etnie romă, însă nimic nu a împiedicat-o să lucreze legal, cu un contract de muncă, pe un post de mediator sanitar.

Fişa postului prevede ca Maria să consilieze membrii comunităţii în ceea ce priveşte sănătatea, igiena, vaccinarea, educaţia sexuală, sarcina şi multe altele.  Aceasta spune că de 8 ani de când face acest lucru, cifrele s-au schimbat într-un sens îmbucurător, acum existând tot mai mulţi copii vaccinaţi şi tot mai puţine mămici minore: „Sunt de 8 ani mediator sanitar. Eu îi informez cu privire la vaccinare, spre exemplu, iar în opt ani de când sunt, rata copiilor care se prezintă la vaccinare este de 80%. Totodată, îndrum gravidele către control. Noi acum mai avem doar 2 sau 3 minore care rămân însărcinate. Am făcut consiliere, au fost informate de către un medic care le-a explicat. Înainte erau copii care nu erau înregistraţi la starea civilă, dar acum toată lumea este cu actele la zi. Oamenii vin şi cer informaţiile de la noi. Ce nu ştiu, vin şi ne întreabă pe noi.”

Se vede că îi place ceea ce face, iar faptul că aparţine comunităţii, îi garantează succesul în carieră.

***

Proiectul „Comuna în care mă simt bine” este finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, cu o sumă nerambursabilă în valoare de 74.450 de euro, valoarea totală a proiectului fiind de 83.668 de euro.

Proiectul se adresează unui număr de 75 de adulţi şi 300 de copii care provin din familii defavorizate din comuna Belin.

 Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail