Batalionul 22 Vânători de Munte din Sfântu Gheorghe  a fost înfiinţat, conform  Ordinului Marelui Stat Major,  la data de 07 martie 1940. Cu ocazia aniversării a 75 de ani de activitate, comandantul batalionului, Colonel Vasile Cristea,  ne-a acordat în exclusivitate un scurt  interviu în care prezintă cele mai importante momente din întreaga activitate a Vânătorilor de Munte.

 

Ştiu că Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireşoaia” a participa,  pe timpul celui  de-al doilea Război Mondial,  la ample operaţiuni  desfăşurate atât pe teritoriul naţional cât şi pe teritoriul altor state. Care sunt cele mai semnificative operaţiuni la care Batalionul a luat parte,  de atunci?

Până la 30 august 1940, unitatea s-a pregătit pentru apărarea graniţelor ţării. Verdictul nedrept de la Viena a îndurerat greu vânătorii de munte, aceştia trebuind să-şi părăsească poziţiile de apărare, să-şi reorganizeze dispozitivul în cadrul noului sector de apărare: Munţii Pădurea Craiului – Gilău. Pe acest aliniament, batalionul rămâne până în vara anului 1942 când pleacă pe frontul de est unde a desfăşurat ample operaţiuni militare în Caucaz şi Crimeea. La 12 mai, batalionul se evacuează din Capul Kersonest, făcând parte dintre ultimele unităţi angajate în ,,cursa˝ Crimeii. Deşi a rămas cu efectivele înjumătăţite, unităţii i se ordonă de către Marele Stat Major trecerea la apărarea liniei de demarcaţie dintre România şi Ungaria. Astfel, începând cu 31 august 1944, batalionul este implicat în campania pentru eliberarea nord-vestului Transilvaniei, în acţiuni de luptă pe teritoriul Ungariei (octombrie – decembrie 1944) şi pe teritoriul Cehoslovaciei (ianuarie – mai 1945). În ziua de 06 mai 1945, batalionul se găsea în apărare în sectorul Dobrolin-Zdirec-Strzitez din Cehoslovacia, zonă de operaţii unde militarii români au primit vestea încetării războiului. La o lună după încheierea războiului bravii ostaşi ai Batalionul 22 Vânători de Munte încep deplasarea spre ţară, în garnizoana Turda, instalându-se, începând cu 9 august, în cazarma Mihai Viteazul.

Există cadre militare care au luat parte la activităţi şi misiuni militare în afara graniţelor ţării? Dar la activităţi de pregătire în comun cu parteneri din cadrul NATO ?

Batalionul s-a remarcat cu ocazia concursurilor aplicativ-militare şi sportive unde a obţinut în permanenţă locuri fruntaşe. De asemenea, a avut reprezentanţi în loturile armatei române în întreceri militare internaţionale desfăşurate în Germania, Elveţia, Austria, Ungaria. În anii 2000 şi 2002, un ofiţer din cadrul batalionului a absolvit cursurile de specializare în munţi înalţi de iarnă şi de vară din cadrul celei mai renumite şcoli de alpinism şi schi din lume „Ecole Militaire de Haute Montagne” din Chamonix – Franţa.

Începând cu anul 2003, militari din batalion au participat în cadrul unor comandamente, detaşamente sau unităţi, la misiuni în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan şi Balcani, îndeplinindu-şi cu conştiinciozitate şi profesionalism sarcinile primite, sporind prestigiul batalionului şi vânătorilor de munte. Menţionăm că, în perioada ianuarie – august 2013, o companie formată din militarii  noştri a fost dislocată în Afganistan, în cadrul Batalionului 2 Manevră, având ca misiuni principale asigurarea securităţii unei zone din cadrul provinciei Zabul, asigurarea libertăţii de mişcare pe autostrada A1 (HWY 1), asigurarea legitimităţii Guvernului Republicii Islamice Afganistan (GIROA) şi predarea autorităţii şi a zonelor de responsabilitate către forţele de securitate afgane (ANSF).

În perioadele 25 – 29 noiembrie 2013 şi 29 septembrie – 10 octombrie 2014, militarii Batalionului 22 Vânători de Munte şi militari din cadrul Corpului de infanterie marină al S.U.A. dislocat în Europa,  au executat modulele de pregătire Platinum Lynx” ale exerciţiilor multinaţionale „Black Sea Rotational Force 14.1” şi „Black Sea Rotational Force 14.3”.

Care sunt operaţiunile şi activităţile în care Batalionul 22 Vânători de Munte  „Cireşoaia” activează?

Efortul principal îl constituie realizarea şi menţinerea capabilităţilor operaţionale esenţiale ale forţelor, concomitent cu transformările sistemului militar. Misiunile principale ale batalionului vizează executarea instrucţiei în condiţii cât mai apropiate de realitatea câmpului de luptă; participarea alături de aliaţii din NATO la executarea misiunilor ordonate în teatrele de operaţii; creşterea capacităţii de reacţie imediată pe teritoriul naţional; executarea serviciul de luptă/intervenţie; sprijinul autorităţilor în situaţii de urgenţă; sprijinul serviciului medical militar de urgenţă; executarea misiunilor de căutare – salvare în teren muntos împădurit.

Cu ce greutăţi se confruntă un cadru militar, în ziua de azi?

Fiind o perioadă marcată de probleme de natură economică atât la nivelul ţării noastre, cât şi la nivelul Uniunii Europene, putem spune că greutăţile inerente cu care se confruntă cadrele militare sunt aceleaşi greutăţi pe care le întâmpină majoritatea populaţiei României. Aşadar, restricţiile de ordin economic sunt cele pe care timpul şi economia sperăm să le şteargă. De altfel, prin calitatea profesională şi morală foarte bună a personalului rămânem pe acelaşi palier al performanţei militare cu cei mai buni camarazi ai noştri din cadrul alianţei.

Consideraţi că ar fi benefică reintroducerea stagiului militar obligatoriu, având în vedere condiţiile de siguranţă impuse de conflictele din ţările vecine?

Problematica la care faceţi referire este reglementată legislativ şi, deci, nu face parte din preocuparea noastră profesională curentă. Condiţiile în care se recurge la mobilizare sunt, de asemenea, statuate normativ. Evident că ceea ce se întâmplă în arealul ţării noastre constituie pentru structurile noastre de comandă motive de analiză astfel încât, permanent, noi, militarii, să fim în măsură să ne executăm misiunile pentru care am fost destinaţi.

La ceas aniversar,  urăm tuturor cadrelor Batalionului  22 Vânători de Munte „Cireşoaia”, LA MULȚI ANI! 

Maricela Dan . .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail