La sfârșitul săptămânii trecute, în perioada 20-22 mai, a avut loc prima etapă a Campionatului național de atelaje cu doi cai. Concursul s-a desfășurat la Târgu Mureș, de unde atelajistul covăsnean, Bartha Edward, s-a întors cu locul I.

În cadrul acestor competiții se verifică modul în care calul execută anumite comenzi prestabilite, conform programului impus de Federația Ecvestră Internațională. Se are în vedere perspicitatea driverului în conducerea cu o singură mână, în cerc, și executarea mai multor tipuri de pași: trap întins, trap îngrămădit, pornirea cailor de pe loc cu sincronizare între cele două animale, mersul cu spatele cu sincronizare între cai. Proba de dresaj este însoțită de cea de prezentare. O comisie de specialitate verifică armonia echipajelor pentru că atelajele, driverul, secundul și caii trebuie să prezinte un tot unitar, prin aspect, prestanță, eleganță, ținută, costumație și atitudine. La competiția de weekend-ul trecut au participat 13 atelaje din țară, iar echipajele înscrise în concurs au avut de parcurs trei probe: dresaj, maraton și obstacole, folosind trăsuri de paradă și de maraton. Proba de obstacole, spre exemplu, presupune ca trăsura să treacă printre niste jaloane cu mingi în vârf, care au deschiderea cu 10 centimetri mai mare decât ecartamentul trăsurii. Dacă sunt atinse obstacolele, mingea din varf cade, lucru care duce la penalizarea cu un anumit număr de puncte a concurentului. Câștigator este concurentul care cumulează cele mai puține puncte de penalizare și care se încadrează cel mai bine într-o anumită perioadă de timp.

„Înainte de concurs a fost o pregătire a atelajiștilor, a fost și campionul mondial de atelaje cu doi cai și patru cai, Lazar Zoltan din Ungaria, care a făcut 3 zile de pregătire cu acești domni și ulterior a fost concursul. Concursul durează patru zile, prima zi se desfășoară proba de prezentare, în care se apreciază ținuta driverului, a conducătorului de atelaj, ținuta secundului care trebuie să fie tradițională zonei, culoarea cailor, stilul de harnașament, stilul de trăsură. Ulterior s-a intrat la proba de dresaj care este într-un careu de 100/40 de metri, arbitrat de cinci arbitri, dintre care doi internaționali și trei locali. Acolo se punctează regularitatea, impulsivitatea cailor, mâna driverului, sunt tot felul de elemente: de trap, de pas, de mers pe mâna dreaptă, mers pe mâna stângă, cu pârlogele într-o singură mână, deci e un program fix, stabilit de Federația Ecvestră Internațională, unde Edward a luat locul III, fiind și singurul din județul Covasna. A treia zi a fost proba de maraton care este compusă din două faze: faza A cu 6 kilometri alură liberă, iar faza B, tot așa, cu 6,5 kilometri și cu șapte obstacole naturale și artificiale, unde se cronometrează fiecare obstacol, timpii atelajiștilor. Aici a ocupat locul II. Ultima zi a fost proba de conuri, unde sunt 25 de porți care trebuiesc puse din 10 în 10 centimetri peste ecartamentul trăsurii, care este stabilit la 150 de centimetri, prin care trebuie să treci contra cronometru între porți, plus dacă una dintre mingi cade, pentru că pe aceste conuri sunt mingi, fiecare minge căzută înseamnă 3 puncte de penalizare, transformate în secunde înseamnă 6 secunde, a câștigat această probă cu o singură minge doborâtă și în timpul de bază, dar aici nu ne-am mirat fiindcă anul trecut Edi a ieșit campion mondial din cei 73 de concurenți care au participat la Campionatul Mondial din Ungaria, cu atlaje de doi cai, printre care au fost și 12 campioni mondiali. A ieșit pe primul loc fără nicio minge căzută și a terminat în timpul de bază.” – a explicat tatăl campionului, Bartha Robert.

. . În acest sfârșit de săptămână are loc selecția și testarea armăsarilor de reproducție

Asociația crescătorilor particulari de cai Lipițani organizează selecția și testarea armăsarilor de reproducție. Evenimentul va avea loc duminică, 29 mai, începând cu ora 11, la herghelia de cai Lipițani de la intrarea în Lunca Ozunului. Conform programului stabilit de către organizatori, concursul va începe cu bonitarea armăsarilor lipițani. De la ora 12 va avea loc bonitarea cailor de muncă, urmată de testarea armăsarilor lipițani în atelaje de la ora 13 și testarea cailor de muncă (proba de forță) de la ora 15. Premierea concurenților va avea loc începând cu ora 17.  Persoanele interesate sunt așteptate să participe în număr cât mai mare la eveniment, intrarea fiind gratuită.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail