Primarul comunei Barcani, Nicolae Pastor, aduce la cunoștința locuitorilor necesitatea colectării deșeurilor reciclabile separat de gunoiul menajer, pentru  ca unitatea administrativ teritorială pe care o conduce să nu fie nevoită să plătească  amenzi pentru neîndeplinirea parametrilor indicați de legislația în vigoare.

Într-o pstare pe grupul „Împreună pentru Barcani”, edilul aduce la cunoștința bărcănenilor că noile reguli  privind cantitățile de gunoi menajer, respectiv deșeuri reciclabile colectate de societatea de salubrizare, de la locuitori,  au intrat în vigoare la 1 iulie a.c..

Având în vedere că nu reusim nicicum să ajungem la 60% deșeuri reciclabile și 40% gunoi menajer, suntem amendați deoarece nu ajungem la aceste procente.

Prin urmare, începând cu 1 Iulie, vă rugăm din tot sufletul ca deșeurile biodegradabile, care mereu conțin ponderea cea mai mare la greutate, să nu le mai puneți în pubela de “menajer” și să faceți compost.

Toată lumea deține o grădină, așa că vin cu rugămintea ca fiecare să își creeze o mică platformă de compost.

Deșeurile biodegradabile sunt acele resturi din gospodării, care se pot descompune fără intervenția umană. Resturile de mâncare, precum cojile de ouă, pâine, legume, fructe, frunze, zaț de cafea, coji de fructe și alte deșeuri organice care pot fi transformate în compost, adică într-un îngrășământ natural, ce ulterior poate fi folosit la flori sau gazon” a scris primarul Nicolae Pastor.

Edilul precizează că scopul primăriei nu este acela de a aplica amenzi, la rândul ei, pentru neatingerea procentelor de deșeuri reciclabile adunate/predate de locuitorii comunei, ci acela de a-i conștientiza pe toți cetățenii comunei că de comportamentul acestora privind colectarea separată a deșeurilor depinde costul mai mare sau mai mic al serviciului de salubritate achitat de fiecare în parte și de toți laolaltă.

Pentru faptul că primim amenzi pentru o proastă colectare selectivă, în mod normal, la rândul nostru suntem obligați să aplicăm amenzi. Nu asta e ideea! Noi ne bazăm pe dumneavoastră că veți fi mult mai atenți în selecția deșeurilor încât să nu fie nevoie de amenzi”, a precizat primarul comunei Barcani, Nicolae Pastor.

Conform legislației în vigoare în România, fiecare persoană fizică este obligată să colecteze cel puțin 3 categorii principale de deșeuri menajere: deșeuri reciclabile (hârtie/carton, sticlă, plastic, metal), deșeuri biodegradabile (crengi de copaci, iarbă, coji de legume și fructe, zaț de cafea, coji de ouă, pungi de ceai, frunze, resturi, prosoape de hârtie folosite etc.) și deșeuri mixte. Acestea din urmă includ toate deșeurile care nu sunt nici reciclabile, nici biodegradabile: materiale plastice nereciclabile, contaminate (de exemplu, PET-uri cu substanțe chimice și detergenți), produse de igienă personală, scutece, deșeuri textile (haine, încălțăminte). Deșeurile mixte sunt trimise direct la groapa de gunoi, fără a fi sortate, unde se vor descompune în sute de ani.

Maria Crețu-Graur

Sursa foto: Împreuna pentru Barcani/Grup privat

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail