Duminică, 26 august 2017, în timp ce se afla la ștrandul din Sfântu Gheorghe pentru o zi de relaxare, Lucian Coznean, ofițer în cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Covasna, a salvat un bărbat de la înec
„Făceam sărituri în bazin și am remarcat undeva, în colțul bazinului, un om care părea că înoată. Dar când am trecut a treia oară pe lângă el, am pus mâna pe el și a părut că se scufundă. L-am prins de mână, am văzut că nu are nici o reacție și când l-am scos la suprafață, am văzut că este puțin vânăt. Atunci l-am tras spre mal cu ajutorul unor băieți care se aflau în zonă. Apoi a venit și salvamarul, care a început manevrele de resuscitare. În momentul în care i-am descleștat gura, a scos apa afară și imediat a început să respire. Între timp, oamenii aflați în zonă au sunat la 112, iar până a venit ambulanța S.M.U.R.D, victima a dat semne că își revine, deși era confuz”, a relatat ofițerul de poliție.
Întrebat de ce salvamarii aflați la fața locului nu au intervenit mai repede, polițistul a explicat faptul că victima se afla într-un colț al bazinului, într-o poziție care ar fi sugerat că acesta înoată ori se joacă, fiind legănat de valurile generate de ceilalți înotători.
Spiriul civic și acțiunea rapidă au salvat astfel o viață. Lucian Coznean ne-a comunicat faptul că a știut cum trebuie să acționeze, întrucât a urmat mai multe cursuri de acordare a primului ajutor, în decursul carierei sale în Ministerul Afacerilor Interne.
În cazul victimelor înecului, începerea manevrelor de resuscitare corecte și într-un timp cât mai scurt înseamnă diferența dintre viață și moarte. Este important de știut faptul că imediat după scoaterea victimei din apă, dacă aceasta nu mai respiră, manevrele de resuscitare se încep cu eliberarea căilor respiratorii, deoarece se poate ca o cantitate de apă să se fi oprit pe traiectul respirator. Aceasta se face prin poziționarea victimei în poziția laterală de siguranță. Dacă, imediat după așezarea victimei în această poziție, nu este eliminată apa, atunci se trece la următorul pas important – efectuarea ventilației artificiale, adică respirația gură-la-gură . În acest moment, este posibil să revină respirația spontană a victimei, nemaifiind astfel nevoie de efectuarea masajului cardiac extern.
Este de reținut faptul că în primele cinci minute de la intervenirea stopului cardio-respirator, victima are șanse de aproximativ șaprezeci la sută să își revină complet. În intervalul de cinci-zece minute, se instalează moartea clinică, șansele de supraviețuire scăzând până la cinci la sută, iar după 10 minute, deja intervine moartea biologică, șansele de revenire fiind aproape nule.
Încă o dată se confirmă importanța cunoașterii manevrelor de acordare a primului ajutor în diverse situații, de către orice persoană, cu orice statut social ori profesional, la orice vârstă.
Oana-Mihaela Bărzic