Președintele Federației Sanitas, Leonard Bărăscu, a afirmat, miercuri, că discuțiile purtate cu reprezentanții Guvernului pe tema modificărilor care ar putea fi aduse sistemului fiscal, inclusiv în privința transferului contribuțiilor, nu vor sista acțiunile de protest anunțate pentru începutul lunii octombrie.
„Pe mine nu m-au convins și nici eu nu pot să îi conving pe ei. Datele noastre privind protestele din săptămâna aceea, 2 — 6 octombrie, săptămâna SANITAS, rămân valabile. Cele trei ministere vor fi pichetate. Totuși, așteptăm ziua de luni (25 septembrie c.c.) sau marți ( 26 septembrie n.r.), când acel draft de lege despre trecerea acestor angajamente ale contribuțiilor sociale de la angajator la angajat ne va lămuri”, a spus Bărăscu.
Acesta susține că legea privind transferul contribuțiilor sociale către angajat este un lucru „extrem de complex”.
„Săptămâna viitoare vom avea o lege care va putea permite discutarea despre trecerea acestor angajamente ale contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. E un lucru extrem de complex. Astăzi am aflat că se raportează la salariul brut și că nu are legătură cu ce se va întâmpla cu colegii mei, care vor trebui să primească salariul net în mână, adică această trecere nu va sancționa cu nimic niciun salariat. Sunt câteva interferențe aici, care aduc la bugetul statului un venit important, pentru că sunt foarte mulți angajatori care nu își doresc dările către stat. Ni s-a spus că se raportează la aceste salarii brute, deoarece costul total al Legii salarizării, ceea ce se întâmplă astăzi, este de 63 de miliarde de lei, iar cu trecerea de la angajator la angajat se mută undeva la 42 de miliarde de lei și este mai ușor pentru bugetul de stat să rezolve aceste probleme”, a precizat președintele Federației Sanitas.
De asemenea, liderul sindical susține că pentru membrii federației este important atât locul de muncă, cât și o remunerație corespunzătoare.
„Am trecut în zona bugetară pentru că foarte mulți bugetari sunt angajați în mișcări de protest. Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu ne va face să oprim aceste mișcări de protest și nici să așteptăm să aducă altceva. Important pentru colegii mei este că ne interesează locurile de muncă, dar și bine plătite, în sensul că nu pot să spun astăzi că ieri câștiga o sumă de bani, ca net, iar data viitoare, când va primi majorări salariale, el va câștiga mai puțin sau la fel. Eu nu îmi explic, poate sunt un pic în afara zonei financiare, lucru pe care nu l-am înțeles nici acum”, a adăugat Bărăscu.
Membrii federației sindicale SANITAS au anunțat pe 14 septembrie că vor picheta în zilele de 2, 4 și 6 octombrie sediile ministerelor Muncii, Sănătății și Finanțelor, iar pe 19 octombrie vor participa la un miting și un marș, după care Consiliul Național va decide asupra datei la care va fi declanșată greva generală în sistemul sanitar, pe fondul nemulțumirilor legate de problemele cu care se confruntă sănătatea și asistența socială din România.
Principalele revendicări ale sindicaliștilor sunt: eliminarea plafonului de 30% pentru acordarea sporurilor specifice care, dacă va fi aplicat, va duce la scăderea veniturilor actuale ale angajaților; acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă întregului personal din sănătate și asistență socială, inclusiv personalului tehnic și administrativ; aplicarea integrală a creșterilor salariale pentru toți angajații din sănătate și asistență socială, începând cu 1 martie 2018; renunțarea la transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, câtă vreme aceasta se traduce, în sectorul public, prin anularea creșterii salariale de 25% prevăzută în lege; acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018.
„În 19 octombrie, seria protestelor SANITAS va continua cu organizarea unui miting și a unui marș, urmând ca, ulterior, Consiliul Național să decidă asupra datei la care vom declanșa greva generală în sistemul sanitar”, se mai spune în comunicat.
AGERPRES