Guvernul României a alocat, la sfârșitul anului trecut 4,2 milioane de lei, pentru reconstruirea Școlii Generale „Horn David”, din Comandău, la aproape un an de la incendiul care a distrus o suprafață semnificativă a acesteia, provocând și o serie de pagube materiale irecuperabile.

S-a împlinit un an de la incendiul care a distrus aproximativ 30% din clădirea Școlii Generale „Horn David”,  din Comandău, timp în care cei aproximativ 100 de elevi și-au continuat studiile în porțiunea de clădire rămasă neatinsă de flăcări. Oameni cu suflet mare, firme și instituții, au pus mână de la mână și au donat aproximativ 200.000 de lei pentru reconstruirea școlii. Organizații nonguvernamentale, instituții din județ și nu numai au donat cărţi sau bani pentru reconstruirea școlii și refacerea bibliotecii acesteia.

Totuși, este nevoie de o școală nouă, în care copiii să poată învăța în condiții normale, un loc care să nu le reamintească zilnic de mirosul de fum, evocare a incendiului care a distrus o parte din locul în care își petrec o bună bucată din copilărie. S-au pierdut atunci 9000 de cărți, calculatoarele din două laboratoare de informatică, echipamente sportive și cel mai important, documentele din arhiva școlii, care nu se vor mai putea recupera niciodată.

După încercări repetate de obținere a fondurilor necesare reconstrucției unei noi școli, primarul Comandăului, Kocsis Béla, vine în sfârșit cu vești bune: Guvernul a alocat banii necesari construirii noii școli. „Am semnat contractul de finanțare din fonduri guvernamentale anul trecut în decembrie la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, cu o  valoare totală d e 4.233.226 lei, din care contribuția noastră este de aproape 400.000 de lei.”, a precizat Kocsis Béla. Așadar, primul mare pas oficial a fost făcut. Acum urmează încă o serie de formalități, pentru contractarea firmei care va efectua lucrările de construcție și amenajare, după efectuarea licitației prin SEAP- Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Primarul Comandăului a mai adăugat că: „Eu sper ca pe la sfârșitul lunii martie să avem toate formalitățile rezolvate și să dăm drumul la lucrări. S-au strâns până acum în jur de 200.000 de lei, din sponsorizări, de care s-a ocupat direcțiunea școlii. Vom construi o școală nouă și vom muta și grădinița în aceeași clădire. Aici vor învăța peste 100 de copii. În acest moment, cam trei sferturi din școală este funcțională, aici învață copiii, avem și cancelarie. Sunt mai înghesuiți, dar cursurile se desfășoară normal.”

Întrebat unde vor învăța copiii în perioada lucrărilor de reconstrucție a școlii, Kocsis Béla a declarat: „Când o să înceapă lucrările, o să ne descurcăm cumva cu cursurile, o să găsim o soluție. Din ziua în care o să avem ordinul de începere a lucrărilor, indiferent cine câștigă licitația, eu personal voi supraveghea toate lucrările, pentru ca în cel mai scurt timp să fie gata. În contract va fi precizată data limită de executare și voi urmări ca aceasta să fie respectată. După ce va fi întocmit proiectul, vom ști exact data la care lucrarea va fi finalizată.”

***

Incendiul de la școala din Comandău a fost cel mai mare, de această natură, din localitate, potrivit declarațiilor de la acea vreme, ale primarului Kocsis Béla.

Într-un comunicat de presă al pompierilor, emis după lichidarea incendiului, se arăta că „Peste 30 de pompieri militari și voluntari covăsneni s-au luptat cu flăcările incendiului mai bine de șapte ore la temperaturi foarte scăzute, (- 33o Celsius – n. red.) iar un echipaj de pompieri a rămas în supraveghere la fața locului până a doua zi. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost jar sau scântei provenite din coșul de fum deteriorat. În incendiu au ars acoperișul școlii confecționat din lemn și învelitoare din țiglă pe o suprafață de circa 360 mp (aproximativ 25% din suprafața totală a acoperișului) și interiorul etajului I având ca destinație o bibliotecă (9000 de cărți), două laboratoare de informatică (bunuri electronice), arhiva școlii (documentele școlii) și o magazie (echipamente sportive depozitate). De asemenea, s-au degradat parterul școlii, centrala termică și bunurile din interior”.

Pagubele ar fi putut fi mult mai însemnate, dacă nu ar fi fost intervenția promptă a peste 300 de localnici, care au luptat cot la cot pentru limitarea extinderii incendiului. Acestora li s-au alăturat în scurt timp pompierii din cadrul Secției de Pompieri Târgu Secuiesc, dar și pompierii voluntari din orașul Covasna, care au reușit în final lichidarea incendiului cu limitarea pagubelor la 30% din potențialul total.

La momentul incendiului, clădirea construită în totalitate din lemn, avea 46 de ani de existență.

 

Oana-Mihaela Costache

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail