A doua ediție a Balului Popular ce a avut loc sâmbătă seara, la Căminul Cultural din Brădet- Întorsura Buzăului,  a adunat laolaltă peste 250 de participanți- localnici și oaspeți din Teliu, Sfântu  Gheorghe, Vâlcele și București- care și-au manifestat bucuria de-a fi împreună prin cântec, dans și voie bună.

„Scopul acestei adunări este acela de a recupera valori, idei, momente ale  istoriei noastre. De ce nu ar fi portul subsumat ideii de a ne mândri în această zi că suntem români, în haine românești. E o sărbătoare de bucurie că suntem români, în haine românești. (…) În timp s-au înstrăinat, s-au deformat tradițiile,  de aceea trebuie să ne întoarcem cu răbdare și cu efort,  în așa fel încât să recuperăm,  pentru că astăzi se trăiește cu o anumită temere, cu o anumită indiferență ideea de a fi român, de a pune o haină românească pe tine, mai ales în spațiul public. De aceea, ce facem noi este cât se poate de  pozitiv în sensul  acesta: recuperăm tradiții, recuperăm demnitatea de a fi român în haine românești. ” a menționat primarul orașului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă.

La rândul său, viceprimarul Platon Ștefan a spus că „ne-am înstrăinat, de aceea portul popular, costumele populare au fost aruncate iar acum,  în ziua de astăzi, trebuie  să le punem în valoare, să le  purtăm din nou”. Acesta a specificat că „ar trebui să purtăm costume populare specifice zonei noastre, care s-au țesut și s-au lucrat aici, manual, pentru că ce vedeți aici, în seara acesta,  fiecare este   din altă zonă a țării”.

Prezent la bal alături de 12 studenți ai  Facultății  de Sociologie  din cadrul  Universităţii Bucureşti,  prof.univ.dr.  . . Radu Baltasiu a apeciat că „e foarte frumos că tradiția devine parte a cotidianului.” Tinerii studenți, parte dintre ei îmbrăcați în costume populare, au rămas surprinși de organizarea acestui  eveniment deosebit, și, dacă a fost bal, au dansat alătuiri de cei prezenți.


În calitate de organizator al Balului Portului Popular, directorul Casei de Cultură din Întorsura Buzăului, Oltean Costică, ne-a spus că este îmbucurător faptul că,  față de anul trecut, mult mai mulți participanți au venit îmbrăcați în costume populare.Deoarece au fost prezenți în număr atât de mare, unii dintre participanți au reclamat faptul că nu a fost suficient loc  pentru dans, motiv pentru care unii tineri din Teliu au ales să se prindă în horă și să danseze în jurul mesei pline de bucate aduse de acasă.Primarul orașului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, ne-a asigurat că această problemă își va găsi rezolvarea până la următoarea ediție, deoarece se vor finaliza lucrările de la Căminul Cultural din Floroaia, care e mult mai spațios decât cel de la Brădet.

Maria Graur

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail