Reluat după o pauză mult prea lungă, de aproape 30 de ani, BALUL MĂRȚIȘORULUI inițiat în anul 1994,  de Fundația „Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe, și organizat sâmbătă, 2 martie 2024, la Leonor Ballroom din municipiu,  a adus bucuria și prospețimea începutului de primăvară, în sufletele tuturor celor prezenți.

Nu știm câți dintre cei prezenți la bal au luat parte și la prima ediție, dar știm sigur că la acea vreme unii erau mai tineri cu 30 de ani, alții erau copii, iar astăzi sunt adulți și părinți, la rândul lor, iar mare parte dintre participanți nici nu erau născuți.

Am constatat, totodată, că dorința de a sărbători venirea primăverii cu muzică, dans și voie bună a adus laolaltă copii împreună cu părinții lor, tineri dar și persoane peste care anii ce au trecut atât de frumos, le-a păstat în suflete dorința și dragul de a se întâlni/reîntâlni la un pahar de tărie sau vin bun și o mâncare gustoasă,  la o poveste despre ce-au mai făcut și cum mai sunt, fiecare dintre ei, dar mai ales bucuria de-a se distra.

Iar distracția a început cu un program artistic  despre care președinta Fundației „ Mihai Viteazul”, prof.ing. Maria Peligrad, ne-a spus:

Programul a fost susținut de Formația Rythmic, prezentă la toate balurile noastre, încântând de fiecare dată pe cei prezenți. Primii artiști prezenți au fost frații Maria și Adrian Comăniță, împreună cu Alin Sporea din Întorsura Buzăului care au interpretat melodiile: Pe-o cumpănă de fântână, Ridică- te negură și o suită de jiene.

A urmat apoi o parte a Ansamblului Speranța al Fundației Mihai Viteazul, cu elevi din grupa mică, din cadrul Colegiului Național „Mihai Viteazul” și  Școlii  Gimnaziale „Ady Endre”, și, pentru prima oară au fost prezenți elevi de la Școala Gimnazială „Varadi Joszef” și Școala Gimnazială „Nicolae Colan”, care, sub îndrumarea instructorului coregaf Ion Gheorghe,  au început repetițiile la 1 februarie a. c. Au interpretat o suită de dansuri alcătuită din hore ardelenești, hora copăcenilor, hora oltenească și dansul Alunelul.

Au urmat interpretările muzicale ale micilor artiști Nicodim Mureșan și Carina Darie-Gheorghe, elevi în clasa-a la Școala Gimnazială „Varadi Joszef”, aducând și un omagiu muzical mamelor. Membrii ansamblului din clasa I a Școlii Gimnaziale „ Ady Endre”, învățătoare Adriana Groza, au pregătit un emoționant moment muzical – surpriză, pentru toate mamele prezente în sală. Aranjamentul muzical pentru susținerea spectacolului Ansamblului artistic Speranța aparține Studioului Popas Production din Sfântu Gheorghe.

Seara a continuat cu o prezență muzicală deosebită a elevului de 12 ani, Comșa Horia din satul Mărcuș, com. Dobârlău. Într –un frumos costum popular a interpretat melodiile: Sara bună lună plină, Foaie verde de trifoi, Cât trăiesc pe acest pământ, Pleacă oile la munte.

Seara a continuat . Alexandru Baciu din Covasna, a impresionat din nou invitații cu vocea sa inegalabilă și repertoriul ales”.

Cu toții s-au distrat  până după miezul nopții, dansând  ÎMPREUNĂ frumoase dansuri populare românești,  dar s-au distrat și pe muzica de discotecă de la începutul anilor 90.

Ce mai, A FOST O SĂRBĂTOARE și-o imensă BUCURIE pentru toți cei prezenți!

„Se cuvine să mulțumim tuturor celor care au contribuit  la realizarea acestui eveniment, micilor artisti, instructorului coregaf Ion Gheorghe, părinților care și – au însoțit copiii, invitaților, formației artistice Rythmic, gazdei noastre amabile Gabriel Dumitrescu și echipei sale, domnișoarei Nicoleta – Alexandra  Dobrin, fotograf și videograf, care însoțește Ansamblul artistic Speranța în spectacolele sale.

Să avem cu toții o primăvară frumoasă cu liniște, pace și sănătate!

La mulți ani tuturor femeilor! La mulți ani tuturor românilor oriunde s-ar afla!”, a transmis prof. ing. Maria Peligrad.

 

Maria Crețu-Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail