De ce crezi că Bali  a fost  supranumită  în pliante şi în poveştile vizitatorilor drept „Insula Zeilor”?, îl întreb pe Lucian. Este o persoană avizată, competentă, care vine  aici de câteva ori pe an. Nu la distracţie. Ci la muncă, fiind ghid profesionist.

        

                                                „Vânătorul de… ghizi”

    A absolvit două facultăţi – inginerie şi  istorie – a străbătut Pământul în lung şi-n lat. E spontan, are simţul umorului şi nu umblă după ciubucuri, cum fac unii dintre colegii săi din România. Este  o „Rara-rara avis” (repetiţia este voită) întrucât doresc să subliniez valoarea acestui tip de excepţie.

      Îi spun  apropo de acest subiect, că  de multă vreme  mă nemulţumeşte ceva în legătură cu turismul românesc.  Nu o dată am avut  discuţii cu anumiţi ghizi, atunci când s-a nimerit să voiajez  în  grup. Nimic de zis,  majoritatea însoţitorilor  sunt corecţi, buni specialişti. Aşa  ca el.   Însă există şi indivizi  sfertodocţi, obraznici, puşi pe  „ciupeală”, favorizându-i pe turiştii cu bani, oferindu-le bonusuri,   mici excursii opţionale, sesiuni private de shopping etc. Facilităţi răsplătite cu „atenţii” financiare din partea acestor privilegiaţi. Carevasăzică, „Pentru unii mumă…”

     – Ai văzut pădure fără uscături?, îmi răspunde tot cu o zicală Luc – cum l-am botezat ad-hoc.

   – Nu. Însă este clar că  aceste personaje  dezagreabile strică bucuria vacanţei  excursioniştilor  de bună credinţă, care au plătit cinstit pentru nişte servicii de calitate şi nepreferenţiale. Nu bag mâna în foc, dar precis că  obţin  delegările prin metode obscure: relaţii de rudenie cu patronii de agenţii, pile, cadouri substanţiale la întoarcere ş.a.m.d. Ca atare, ajunşi afară, îţi scot pârleala.

    – Bun şi ce făceai în asemenea situaţii? – m-a întrebat noul meu amic.

    – Îi  taxam fără menajamente. Şi nu între patru ochi, pe la colţuri. Ci  de  faţă cu toată  lumea.  Spre a-i ruşina. Şi a-i dezbăra de apucături fanariote. Am şi eu o vârstă,  oarece experienţă în materie de „travel”, aşa că ştiam ce vorbesc. De aceea nici nu mă contraziceau. Dar se fereau de mine, devenind un fel de „paria”.

    – A, eşti un fel de  „Vânător de ghizi”, replică amuzat.  Nu de… „cerbi”, ca De Niro. Aşa am să te poreclesc.

    – Foarte bine.  O iau  ca pe un compliment. Nu sunt cârcotaş de meserie, te-ai convins. Pur şi simplu nu suport asemenea practici. Tu, de pildă, de ce poţi să-ţi îndeplineşti îndatoririle ireproşabil? Ca atare, te ascult şi nu comentez. Dar nici nu accept să fiu călcat în picioare şi jumulit de nişte Neica-nimeni, aşa-numiţi „ghizi internaţionali”, cum se împăunează.

                                                Exemple elocvente

   – Dă-mi şi câteva exemple, să te înţeleg mai bine, mă incită  Luc.

   – Uite, de  pildă, acum câţiva ani  eram în Egipt şi am ajuns  la Templul Reginei Hatshepsut.

   – Singura femeie-faraon din istorie.

   – Exact. În piaţa din  faţa  complexului uriaş  ştii că se află  o mulţime de tarabe cu suveniruri? Însă înainte de a ajunge la ele, ghidul  român ne-a dus la un atelier din apropiere, să vedem  cum se prelucrează alabastrul ( o piatră cu aspect de marmură din care se  fac statuete, diferite obiecte de artizanat, bibelouri, lămpi – n. a.). Cum am ajuns acolo, conducătorul de grup l-a căutat pe patron. Erau vechi  cunoştinţe, făcând  afaceri pe seama turiştilor. Au intrat într-un separau, de unde n-au mai ieşit o jumătate de oră. Ghidul nostru  a mâncat, a băut şi la plecare avea un pachet mărişor  sub braţ. Era cadoul de rigoare; „tainul” pentru că  îi adusese 30 de „fazani”  în magazin.

    „Vezi că vin şi  luna viitoare”, i-a zis ghiduşul  la despărţire.  În vremea aceasta  majoritatea  colegilor mei de drumeţie s-au tot învârtit printre rafturi târguind „unicate” la preţuri piperate.

     La scurtă vreme am ajuns pe platoul de care aminteam. Acolo am văzut pe tarabe  expuse  exact aceleaşi articole. Ce unicate?! Dar la jumătate de preţ!!! Surprins, l-am întrebat pe un negustor, cum  e posibil o asemenea diferenţă? Or sunt…falsuri?

    Arabul s-a indignat la început, a jurat pe Allah. Cu greu l-am potolit. A vrut să afle ce naţie sunt?

   „A, român? Acum înţeleg”, a adăugat cu subînţeles. Du-te şi întreabă-ţi  ghidul”,  mi-a replicat sec.

     Ceea ce am şi făcut, spunându-i ce-am văzut şi aflat de la tarabagiu. Mamă, s-a iscat  un scandal de pomină în autocar, toţi ceilalţi „sărindu-i în cap” individului parşiv.

   – Pe cuvânt???

   – Parol! Cam la fel s-a întâmplat şi în Maroc, la un magazin de pielărie. Erau vreo cinci unităţi similare  una lângă alta, însă… ghida  româncă, “unsă cu toate alifiile”,  ne-a dus „aţă” la patronul cu care era în business. Fiindcă, să ştii dragul meu,  nici anumite colege de ale tale nu-s mai breze din acest punct de vedere, nu doar bărbaţi-s corupţi!

    – Aşa o fi…

    – Sigur. Deşi preţurile la haine, poşete, curele, portmonee  nu erau deloc modice, multe doamne  din  grup au cumpărat,  dându-li-se asigurări  că sunt autentice. Perfect adevărat! Însă marfă identică  am găsit  a doua zi şi în bazar, unde s-a negociat „la sânge”. Ca şi în cazul anterior, la plecarea din magazin  „şefa” noastră  a primit o superbă geantă-diplomat vişinie, cadou pentru bărbatu-său  din partea patronului.

   Şi am „n” asemenea cazuri. Ei, ce mai zici acum, musiu?

   -Tac şi (nu) mă minunez…

 

Popas la SPA

         Încă din prima zi a sejurului în Bali  am intrat să văd ce aleg la SPA, aşa cum fusesem sfătuit la recepţia hotelului. Acum să vă zic ceva, prieteni: mulţi semeni repetă papagaliceşte sigla amintită, însă puţini ştiu ce înseamnă. Am să vă spun la sfârşit, ca să vă fac curioşi.

     În pachetul de servicii  aveam  acces gratuit  la  saună,   „steam room” (unde aburii te fac să transpiri instantaneu), la  jacuzzi, piscina interioară şi sala  de forţă. Am văzut şi nişte spaţii speciale, cu paturi albe, lămpi uriaşe  şi instrumentar ca pentru operaţii. Acolo se efectuau sofisticate şi costisitoare remodelări corporale. Nu mă privea chestiunea.

    Eu am vizitat  doar cochetele şi frumos mirositoarele  camere de masaj (dar nu din „acela” – ştiţi dv.- ci unul normal), m-am relaxat  în incintele de odihnă şi meditaţie,  în  salonul de meloterapie (care mi-a plăcut la nebunie), sala de duş rece, cald etc. Primeşti peste tot prosoape albe uriaşe, imaculate, căşti de baie, reviste, sucuri din fructe.

      Toate, repet,  gra-tu-i-te!!!

                                                          Doctorul recordman

     „Hai să fac o partidă de înot”, mă  încurajez mental. Apa din „indoor pool”  are  31 de grade C; cam caldă după opinia mea. Intru şi dăi… Epuizez  cu mare efort vreo zece  duble, mă  opresc,  sprijinindu-mă  gâfâind de marginea  bazinului.  Piscina are numai…25 de metri, nefiind de dimensiuni olimpice. Era clar, de aceea nu puteam face eu „performanţă”…

     Privesc cu jind  de minute bune la un tip care trece pe lângă mine ca expresul prin Budila.   Mă târăsc afară din apă dărâmat şi mă aşez comod pe un fotoliu. Însă  nu-l pierd din ochi pe înotătorul-robot. Mă întreb curios (şi pizmos)  cam  câte  curse dus-întors  mai are de gând să facă?  După vreo jumătate de oră iese, în sfârşit. E vioi, relaxat. Vine şi se aşează  lângă mine. A realizat că-l urmăream.

    – „How many?”, nu mă pot abţine.

    –  O sută!

    –  Doamne, eşti înotător profesionist?

    –  Nu.

    –  Vreun profesor de sport?, mai fac o încercare sibilinică.

    –  Nţţ. Medic…

Rămân interzis. Râde şi continuă:

     – Ştii, acasă în Elveţia stau toată ziua pe scaun, fac mişcare doar în weekend, având tendinţa să mă îngraş. De aceea în vacanţă îmi scot pârleala.

     – „Gut gemacht!”, îi fac un compliment într-unul dintre  cele patru idiomuri  care se folosesc în patria sa.

     – „Danke  schön”, continuă încântat, crezând că stăpânesc limba lui Goethe. Numai că  eu abia ştiu câteva expresii uzuale, aşa de formă. Trec pe engleza de baltă. Spre uşoara  dezamăgire a interlocutorului.

    –  Şi d-ta văd că înoţi binişor,  încearcă elegant să mă consoleze.

    –  Ei,  slăbesc cu… dietă,  spun  acolo  o minciună nevinovată.

    –  Excelent! Bine faci, deoarece  după o anumită  etate trebuie să fim  atenţi cu viaţa pe care o ducem…

   „Uite şi la ăsta, îmi ţine prelegeri gen « Sfatul medicului »,  ca la  radio”, mi-a sărit muştarul, fiindcă mi se păruse că face  aluzie la vârsta mea. Omul însă nici nu se gândise la aşa ceva, ba din contră m-a complimentat pentru alură. Ne-am despărţit în relaţii cordiale, dându-ne întâlnire a doua zi tot la piscină. Numai că eu am uitat…

    …Şi acum, dragi lectori, aşa cum v-am promis mai înainte, o să vă tălmăcesc semnificaţia celor trei litere celebre: SPA, adică  „Sanitas Per Aquam”.

     Cine s-ar fi gândit?

 

De închiriat aproape orice

     Plimbându-mă  zilnic prin resort  ca „Vodă prin lobodă”,  găsesc într-o dimineaţă sub nişte palmieri un  chioşc elegant, vopsit în alb,   unde  cu nonşalanţă intră şi ies  mulţi colegi de hotel. „Aici ce-o mai fi?”, sunt curios şi dau să intru.  Nu pot s-o fac din pricina unei  doamne  corpolente,  oxigenate, cu gură mare,  ce barează uşa. Are ceva de împărţit cu tânărul operator de serviciu.

    –  M-a aruncat în valuri  imediat ce l-am… încălecat – susţinea  supărată  clienta. (Ascultam fără să vreau şi mă gândeam ce fel de „jocuri” practică în apă duduiţa împreună cu partenerul !?) „Treaba lor, m-am resemnat, dar  ce vină are băiatul de la ghişeu?”

    Lucrurile s-au lămurit în scurtă vreme, atunci când a trebuit să indice modelul… ski-jet-ului, care o aruncase din şa!

    – Uite, exact ca ăsta era, arătă spre o machetă albastră.

    – Probabil că aţi turat brusc motorul, încercă să explice timid amploaiatul.

    – Nu mă intersează! Doresc compensaţii; în cădere mi s-a rupt costumul de baie…

 Ascult şi mă crucesc.  O las în plata Domnului pe nevricoasă şi privesc în jur la reclame. Constat că se poate închiria aproape orice de aici: automobil,  scuter,   bicicletă, role,  echipament sportiv, motoscaf,  plăcă de surf. „Or avea şi tichie de mărgăritar?”, îmi vine să-l întreb pe băiat după ce cucoana a primit satisfacţie şi a plecat.

O mulţime de oferte

    „Stimate Domn, dacă nu aveţi carnetul  de conducere la dv. şi nici ablităţi sportive, puteţi opta pentru plimbări  în staţiunile  de mare atracţie, Kuta, Tanjung Benoa şi Nusa Dua, apelând la microbuzul ce face naveta din oră-n oră”, mă iniţiază amabil amfitrionul.

       Perfect. A fost o informaţie excelentă. Chiar aşa am procedat  în zilele următoare, descoperind  majoritatea punctelor de interes ale frumoasei insule, cu multe zone verzi, vegetaţie tropicală, flori, linişte. Totodată,  am intrat în temple, am admirat altare şi am urmărit  spectacole folclorice şi procesiuni religioase.

     …Dar să termin povestioara. Rămânând  în încăpere numai cu băiatul de seviciu, care răsufla  uşurat după plecarea doamnei furioase şi agabaritice, l-am iscodit ce i-a oferit? „Timp două zile va  beneficia de un costum talia XXXL pentru scufundări.  Ce era să fac? A trebuit să o împac. Dacă făcea reclamaţie la manager, tot eu eram vinovatul”, se consolează tânărul angajat.

     –  Normal: „Clientul are mereu dreptate!”

     –  Corect. Deşi unii fac boacăne şi apoi dau vina pe noi.

     –  Las-o baltă. Ştii care este deosebirea  dintre o asemenea femeie şi o…uşă?, încerc să-l înveselesc.

     – ???

     – Amândouă au…„clanţă”! (Va urma)

                                                                                                  Horia C. Deliu                                         

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail