Zeci de persoane au luat parte, vineri, la spectacolul „ BALADA”-UN SECOL DE MUZICĂ, din cadrul turneului internațional Stradivarius, care a fost suținut de marele violonist Alexandru Tomescu, împreună cu Angela Drăghicescu –pian, profesor universitar de pian și muzică de cameră la Universitatea din Alabama (SUA).
Spectatorii prezenți la Centrul de Cultură Arcuș din Sf.Gheorghe și-au bucurat sufletele ascultând, într-o interpretare de excepție, piese cunoscute sau mai puțin cunoscute ale compozitorilor români : Mihail Jora –Mica suită-OP3 pentru vioară și pian (1917); Dinu Lipatti-Tema cu variațiuni din Sonata OP1 (1933)- Dedicație A Monsenieur Mihail Jora; George Enescu– Legenda (1906); Aubade (1899); Hora Unirii pentru vioară și pian ( 1917); Constantin C. Nottara– Siciliana pentru vioară și pian, OP1, NO.1(1925)-Dedicație Maestrului George Enescu; Mircea Chiriac-Serenadă pentru vioară și pian (1937); Dumitru Capoianu– Habanera(1987); Tiberiu Olah– Sonatina pentru vioară și pian (1953) ; Cipian Porumbescu– Balada cu cor (aranjament George Cudalbu) (1880) – piesă la interpretarea căreia și-a dat concursul și formația vocală „Canticum” dirijată de prof. Lazar Sebestyen Eniko.
La finalul acestui program extraordinar- „o călătorie fascinantă în universul muzical românesc”, după sesiunea de autografe și fotografii, cei doi mari artiști au declarat, pentru Mesagerul de Covasna:
„Ne bucurăm foarte mult să fim aici- este pentru prima dată (…) și mai ales în fața unui public atât de cald și mare amator de muzică frumoasă. Este un moment de bucurie, pentru că ne unește această muză, adică muzica, și mai ales în anul centenarului românesc unde descoperim noi valori românești, pe lângă Georege Enescu, și ne face deosebită plăcere să le împărtășim cu minunații oameni din Sf. Gheorghe.”- Angela Drăghicescu
„Eu am cântat aici, în Arcuș (la Centrul de Cultură Arcuș-n.red), încă de când eram foarte mic, chiar împreună cu tatăl meu; am fost nelipsit mulți ani de la acele festivaluri care se țineau chiar în Arcuș, la Castel. Apoi, în 2013 am cântat aici, pe scena teatrului. E un loc minunat în care îmi doresc și chiar voi reveni curând, în calitate de turist, pentru că oamenii de aici sfințesc locul, pur și simplu. Într-adevăr, cum spunea și Angela, muzica ne-a arătat forța ei unificatoare pe care o are- e minunat să poți cânta împreună cu colegii tăi mai tineri- să împărtășești cu ei emoțiile scenei și să te bucuri împreună de entuziasmul publicului. Este vorba despre forța pe care o are muzica- meritul muzicii de a emoționa oamenii, dincolo de cuvinte. Nu întâmplător am ales un program 100% românesc, și am ales special niște piese mai puțin cunoscute pentru că eu cred că și acestea merită aduse la lumină, și mai ales poveștile din spatele lor ajută la crearea acestei conexiuni dintre cei care ascultă muzică, și compozitor.”- Alexandru Tomescu
Maria Crețu-Graur