Băile tradiţionale secuieşti cu apă minerală au reprezentat  una dintre principalele atracţii turistice ale primei Expoziţii de wellness şi servicii conexe, deschisă joi, la Sfântu Gheorghe, de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna .

Preşedintele Camerei, Edler Andras, a declarat pentru AGEPRES că la acest târg au participat  aproximativ 40 de expozanţi din România şi Ungaria, printre care agenţii de turism, centre de înfrumuseţare, firme de servicii şi produse de relaxare, terapie şi masaj, comercianţi de produse cosmetice, suplimente alimentare, echipamente sportive şi de agrement.
Edler Andras a menţionat că judeţul Covasna are un potenţial extrem de mare în ce priveşte wellness-ul, datorită factorilor naturali şi apelor minerale, iar acesta este unul dintre principalele motive pentru care a fost organizat acest târg la Sfântu Gheorghe.

„Este prima dată când organizăm acest târg wellness, iar unul dintre motive este acela că sunt tot mai mulţi prestatori în acest domeniu (…) Judeţul Covasna are un potenţial turistic extraordinar, avem ape minerale, băi tradiţionale, dar care trebuie exploatat. Al doilea motiv a fost acela că avem relaţii foarte bune cu Ungaria, care se bazează foarte mult pe aceste servicii de wellness în turism, având ape termale, iar la expoziţia noastră au venit mulţi parteneri din Ungaria ca să îşi promoveze ofertele”, a spus Edler Andras.
Reprezentanta Oficiului de Turism al Ungariei în România, Soos Julia, a declarat că apele termale şi serviciile de wellness oferite de băile din ţara vecină sunt foarte căutate de turiştii români. Ea a menţionat că la expoziţia de la Sfântu Gheorghe este prezentată întreaga ofertă de wellness din Ungaria, care include, printre altele, băile Hajduszoboszlo, Mako, Oroshaza, Szeged, Gyula şi Morahalom.
În cadrul expoziţiei, care a fost deschisă în perioada 1-4 mai la Colegiul „Szekely Miko’ din Sfântu Gheorghe sub genericul „Toată lumea merită puţin răsfăţ”, a fost reconstituită în mărime naturală o baie tradiţională secuiască cu apă minerală, după modelul celor existente în mai multe localităţi din judet. Acestea sunt de fapt nişte bazine din lemn, amenajate de localnici în desişurile pădurilor, în locurile în care au găsit câte un „ochi de apă” tămăduitoare. Autorităţile locale s-au gândit că ar putea atrage turiştii dacă ar reconstrui aceste băi populare, aşa cum erau ele odinioară, nu neapărat pentru efectul curativ, cât mai ales pentru ineditul lor.

În cadrul târgului de wellness a putut fi văzută  şi o expoziţie de etichete de apă minerală, precum şi fotografii de epocă din staţiunile balneare din judeţul Covasna.

 

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail