La Valea Zălanului a fost finalizată, în zece zile, construirea mofetei, pavilionului şi a unei piscine cu apă caldă de care se poate bucura publicul interesat. Sâmbătă, 16 august, pe lângă predarea băii tradiţionale, a avut loc şi punerea în funcţiune a unui sistem mobil de prelucrare și ambalare a fructelor, achiziționat de Asociația AgroSic.

Este pentru a patra oară când Consiliul Judeţean Covasna, Fundaţia Ars Topia, precum şi tineri din Ungaria, împreună cu localnicii, au construit, sub conducerea arhitectului peisagist Herczeg Ágnes, o baie tradiţională în judeţul Covasna, de această dată la Valea Zălanului. Noul loc de agrement care a fost amenajat pe terenul bogat în emanaţii de dioxid de carbon şi izvoare de apă minerală, aflat în partea inferioară a satului, în pădurea de lângă pârâu, atrage atât localnici cât şi turişti.

Kasléder József, primarul comunei Malnaş şi-a exprimat bucuria şi mulţumirile pentru construirea acestei băi. Potrivit primarului, în ultimele zece zile, Valea Zălanului s-a umplut de viaţă şi satul de acum dispune de o baie tradiţională realizată prin muncă voluntară, care poate fi vizitată de tineri şi vârstnici deopotrivă.

Sâmbătă, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „AgroSic” a dat în primire Asociației „Perlele din Valea Zălanului” un sistem mobil de prelucrare şi ambalare a fructelor. Asociaţia a fost înfiinţată anul trecut, cu scopul de a prelucra fructe de pădure, legume şi ciuperci.

Orbán Miklós, directorul Asociației AgroSic a precizat: „Achiziţionarea acestei maşini este una dintre cele mai importante investiţii ale asociaţiei noastre. Comuna Malnaş este una dintre membrele fondatoare ale asociaţiei şi căutăm împreună, de multă vreme, acea investiţie care ar putea aduce cele mai multe beneficii acestui sat mic. Odată cu achiziţionarea maşinii de prelucrare a fructelor, pentru tinerii din sat am creat noi oportunităţi pentru realizarea de venituri prin vânzarea sucurilor de fructe ambalate, iar cei din zonă vor avea posibilitatea de a-şi prelucra şi a-şi conserva fructele şi legumele. Dacă asociaţia va reuşi să folosească maşina la capacitate, atunci va reuşi să prelucreze, într-un sezon, mai multe sute de tone de produse. În curând va începe recoltarea merelor, fruct care se poate achiziţiona în cantităţi mari şi care este uşor de prelucrat.”

 Foto: Henning Janos

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail