Probele orale și de competențe din cadrul examenului național de Bacalaureat  2025, prima sesiune,  încep luni, 27 ianuarie a.c..

Conform calendarului examenului, în perioada 27-29 ianuarie 2025- are loc proba A, evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română; proba B, între 29-31 ianuarie 2025- evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă; proba C: între 3-5 februarie 2025 – evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională; iar proba D: evaluarea competențelor digitale, pe 5-7 februarie 2025. 

Conform metodologiei, „se interzice candidaţilor să pătrundă în sală cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.”

Potrivit aceleiași surse, la probele orale, candidatul extrage un bilet şi primeşte hârtie ştampilată
pentru ciornă. Pentru elaborarea răspunsurilor, se acordă fiecărui candidat câte 15 minute, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei, câte 10 – 15 minute.

În Metodologie se arată și că „la examenul oral de limba şi literatura maghiară (proba B) candidaţii pot folosi culegeri de texte. Pentru a preveni eventuale fraude, acestea vor fi verificate înainte de
începerea examenului de către comisia de examinare. După susţinerea probei, candidatul predă ciorna semnată şi biletul de examen”.

Mesajul Ministrului Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, înainte de începerea probelor de evaluare a competențelor din cadrul examenului național de bacalaureat 2025

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, a transmis un mesaj, înainte de începerea probelor de evaluare a competențelor din cadrul examenului național de bacalaureat 2025 (prima sesiune):

„(…) Dragi elevi,
În zilele următoare veți participa la probele de evaluare a competențelor (probele A, B, C, D) din cadrul examenului național de bacalaureat 2025 – prima sesiune. Metodologia este una elaborată în anul 2024, pe care, din respect pentru voi și pentru procesul început, nu am modificat-o. Dar am monitorizat mereu lucrurile, mai ales că metodologia este una nouă, iar pe baza feedback-urilor din școli, fără să schimb metodologia, am încercat să facilitez implementarea acesteia prin diverse decizii administrative care să eficientizeze lucrurile. Și o voi mai face când este cazul de dragul de a crea contextul cel mai bun pe care îl putem avea în condițiile sistemului nostru educațional pentru a vă putea exprima cât mai bine competențele dobândite.

Ca psiholog vă spun că hipermotivarea/stresul negativ intens (distresul) nu vă ajută, dar o motivare adecvată, în condiții de echilibru psihologic și chiar de o doză rezonabilă de stres (eustres), vă poate mobiliza la examinări. Așadar, să nu vă temeți de propriile emoții, dar nici nu vă îngrijorați mai mult decât este cazul, deoarece asta nu ajută, doar fiți curajoși și încrezători și dați toți ce aveți mai bun la momentul examinărilor!

Celor care veți obține performanța așteptată vă spun de pe acum felicitări! Celor care nu veți atinge performanta așteptată vă reamintesc că, deși este o evaluare importantă, aceasta nu vă definește valoarea personală, ci doar performanța punctuală; să învățăm din rezultat și să încercăm să-l folosim cât mai înțelept! Așadar, doriți-vă să reușiți și dați tot ce puteți, acceptând însă că, dacă nu se întâmplă să obțineți performanța dorită, poate exista totuși un câștig personal, în spiritul vorbelor înțelepte ale lui Nelson Mandela: „Eu nu pierd niciodată. Fie câștig, fie învăț!”

Cadrelor didactice și personalului administrativ le mulțumesc pentru eforturile depuse în pregătirea în bune condiții a acestei etape a bacalaureatului, conform acestei noi metodologii. Nu este ușor să-ți schimbi rutinele, dar trebuie să o facem de dragul elevilor!

Nu în ultimul rând, părinților le spun să nu pună presiune pe elevi, doar să-i responsabilizeze și să-i susțină empatic înainte și după examen (indiferent de rezultat), învățând din proces (inclusiv prin discuții cu elevii și profesorii) și încercând să-l utilizeze cât mai bine în educația copiilor lor. (…)”- a transmis Ministrul Educației.

Calendarul examenului

În perioada 2-6 iunie 2025 este programată înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen, iar în 6 iunie se vor încheia cursurile pentru clasele a XII-a și a XIII-a.
Probele scrise vor începe în 10 iunie 2025, cu proba scrisă la Limba și literatura română – proba E.a); în 11 iunie 2025 are loc proba obligatorie a profilului – proba E.c); în 13 iunie 2025: proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d); în 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b); în 20 iunie 2025 este programată afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor. Între 23-24 iunie 2025: vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor, iar în 30 iunie 2025: afișarea rezultatelor finale.
Între 14-21 iulie 2025 are loc înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe. Probele celei de-a doua sesiuni încep în 4-5 august, cu evaluarea competențelor lingvistice.
A.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail