Ameninţate cu desfiinţarea de către Ministrul Educaţiei din cauza rezultatelor slabe obţinute la bacalaureat pe parcursul ultimilor ani, mai multe licee din judeţul Covasna sunt nevoite să ia măsuri de redresare a situaţiei.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna a dispus directorilor de licee şi grupuri şcolare unde procentul de promovabilitate a fost extrem de scăzut, să pună la cale un program de vară pentru pregătirea elevilor picaţi la examen. Primul pas l-au făcut cei de la Grupul Şcolar “Puskas Tivadar”, fiind urmaţi de cei de la Grupurile Şcolare „Berde Aron” şi “Constantin Brâncuşi”.
Directorii speră să nu se repete istoria de anul trecut când profesorii au venit la şcoală fără să fie plătiţi, în timp ce elevii s-au lăsat asteptaţi . “Anul trecut, elevii care au dorit să ia Bacalaureatul au venit la pregătire, şi l-au luat. Acelaşi lucru îl voi spune şi anul acesta. Nu contează în ce număr vor veni, însă cei care vor participa la pregătire nu vor avea probleme la sesiunea din toamnă. Anul trecut, pe timpul verii mi-au venit la pregătire la matematică doar cinci elevi, de la două clase, şi toţi au promovat la proba la matematică“, ne-a spus profesoara Kis Eva Ildiko de la Grupul Şcolar “Puskas Tivadar“ din Sfântu Gheorghe.
Un alt procent extrem de scăzut de promovare a Bac-ului a fost înregistrat la Grupul Şcolar “Berde Aron“, în speţă 7,79%, motiv pentru care conducerea intenţionează să aducă absolvenţii de acasă pentru o sesiune de pregătire intensă.
“Pregătire s-a făcut şi în timpul anului, dar şi după încheierea cursurilor. Profesorii au insistat ca toţi elevii să participe, s-a făcut chiar şi prezenţa, însă elevii au manifestat un interes destul de scăzut. Bineînţeles, până la sesiunea din toamnă vom continua să facem pregătire la şcoală, cu absolvenţii, însă este nevoie ca si ei să fie dornici să înveţe“, a declarat Gazdag Ildiko, directoarea Grupului Şcolar “Berde Aron” din Sfântu Gheorghe.
De la directoarea Grupului Şcolar “Constantin Brâncuşi“, doamna Rodica Pârvan, am aflat că la această unitate de învăţământ a fost stabilit un grafic de pregătire a elevilor care nu au trecut de examene, chiar înainte de a veni înştiinţarea de la IŞJ Covasna. “Graficul este afişat pe uşă, astfel că toţi cei interesaţi au posibilitatea să afle când pot veni la pregătire. De altfel, pe măsură ce şi-au depus dosarele de înscriere pentru a doua sesiune de bacalaureat, fiecărui elev i s-a adus la cunoştinţă că se vor ţine ore de pregătire. Sperăm ca tot efortul depus de profesori şi de elevi să nu fie în zadar, iar rezultatele de la sesiunea din august-septembrie să fie bune. Din păcate, elevii noştri au întâmpinat mari greutăţi la metematică, aici fiind notele cele mai mici. Sperăm să se ia măsura introducerii bacalaureatului diferenţiat, funcţie de domeniul în care absolvenţii urmează să profeseze“, ne-a spus doama Rodica Pârvan.
Programul de pregătire gratuit pe timp de vară se va organiza pe bază de cerere, elevul urmând să menţioneze materiile la care doreşte să participe la orele de pregătire suplimentară. Cererile pot fi depuse până astăzi, la secretariatele unităţilor de învăţământ. Directorii unităţilor de învăţământ au anunţat că elevii sunt aşteptaţi la şcoală începând de luni, 23 iulie, până pe 29 august, chiar dacă probele încep de pe 20 august.
În acest an, cele mai slabe rezultate la examenul de Bacalaureat au fost obţinute la Grupul Şcolar “Nicolae Bălcescu“ (13,24%), Grupul Şcolar “Constantin Brâncuşi“ (8,96%), Grupul Şcolar “Berde Aron“ (7,79%), Grupul Şcolar “Gabor Aron“ (7,27) Grupul Şcolar “Puskas Tivadar“ (3,57%) şi Grupul Şcolar “Apor Peter“ (2,22%).
Anna-Maria Chiţu