Conducerea Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului Covasna a sesizat Avocatul Poporului în legătură cu taxa de staţiune plătită de pacienţii internaţi la Spitalul de Recuperare Cardiovasculară din staţiunea Covasna, considerând că aceasta trebuie aplicată doar unităţilor de cazare turistică.

Comisarul şef-adjunct al instituţiei, Mircea Diacon, a declarat, pentru AGERPRES, că în urma unei „reclamaţii îndreptăţite” primite din partea unui cetăţean internat la Spitalul de Cardiologie, care a contestat taxa de staţiune de 1 leu pe zi, instituită de Consiliul local în urmă cu aproape şapte ani, a sesizat Primăria Covasna, Prefectura şi Avocatul Poporului.

„Primăria Covasna a instituit o taxă turistică la spaţiile de cazare din oraş, iar un cetăţean, care s-a dus să facă tratament la Spitalul de Cardiologie, a fost nemulţumit pentru că i s-a cerut să plătească această taxă. Mi se pare incorect pentru că acela nu este spaţiu de cazare turistică. Spitalul e spital, hotelul e hotel, pensiunea e pensiune. Aşa, dacă extrapolăm, dacă era o şcoală de corecţie se plătea taxă de staţiune, dacă era penitenciar se lua taxă de cazare? Dacă era spital de nebuni se lua taxă? E absurd. Am făcut sesizare către Avocatul Poporului, la Primăria Covasna şi la Prefectură, iar aceasta din urmă a spus că s-a verificat legalitatea hotărârii Consiliului Local, aşa că aceasta se ia în continuare la Spitalul de Cardiologie care, subliniez, este unitate spitalicească, nu este unitate reglementată (…) ca spaţiu de cazare turistică”, a spus Mircea Diacon.

Conducerea Primăriei Covasna afirmă că, de-a lungul timpului, a primit numeroase reclamaţii legate de taxa de staţiune, însă de fiecare dată instituţiile abilitate au dat dreptate autorităţilor locale.

„Am fost reclamaţi peste tot în legătură cu această taxă. (…) Multă lume a confundat taxa de şedere în staţiune cu taxa hotelieră prevăzută pentru structurile turistice. (…) Până acum, mereu ni s-a dat dreptate, nu ni s-a cerut să o revocăm”, a precizar secretarul Primăriei Covasna, Vasilica Enea.

În răspunsul transmis Avocatului Poporului, conducerea Primăriei Covasna menţionează, printre altele, că factorii naturali, respectiv apele minerale, mofetele şi aerul puternic ionizat, sunt folosiţi în toate bazele de tratament, indiferent că aparţin hotelurilor sau spitalelor, iar taxa de 1 leu pe zi de persoană a fost instituită cu scopul de a obţine fonduri suplimentare pentru anumite activităţi în beneficiul localnicilor şi al turiştilor, cum ar fi promovarea staţiunii, asigurarea activităţii Centrului de informare turistică, întreţinerea traseelor turistice, a locurilor de agrement şi petrecere a timpului liber, amenajarea parcurilor şi locurilor de promenadă, precum şi pentru organizarea de activităţi socio-culturale.

„Această taxă nu este o taxă hotelieră; ea nu se poate confunda cu taxa hotelieră reglementată de vechiul Cod fiscal (…) şi eliminată acum din noul Cod fiscal. Fiind o taxă de şedere în staţiune, ea se încasează prin intermediul structurilor de cazare, indiferent dacă sunt hoteluri sau spital cu bază de tratament sau pensiuni fără bază de tratament”, se arată în documentul citat.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail