Dacă anul trecut numărul persoanelor care au necesitat vaccinarea antitenanică şi antirabică atingea numărul 269, anul acesta, până în luna iulie s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean „ Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe, pentru acceaşi problemă,  226 de pacienţi, dintre care 21 au petrecut câteva zile în spital pentru tratament prelungit.

Criza vaccinului antitetanic a început în anul 2010 când Institutul Cantacuzino a încetat fabricarea acestuia, fiind nevoie de importarea vaccinului din Franţa. După  ce a fost muşcat de un animal, pacientul primeşte două tipuri de vaccin: vaccin antitetanic şi vaccin antirabic.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a unităţii spitaliceşti, Pataki Annamaria,  „în momentul de faţă Spitalul Judeţean deţine ambele vaccinuri.”
În alte oraşe precum Galaţi, Brăila, Bacău, Vaslui, Craiova, situaţia este alta, pacienţii procurându-şi singuri vaccinul în valoare de aproximativ 40 de lei, în loc de 5 lei cât costa pe vremea când era produs de Institutul Cantacuzino.

 

M.D.C

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail