Cultura hidroponică este un subset valoros al hidroculturii și reprezintă o metoda de creștere a plantelor folosind soluții de nutrimente minerale sau bio, în apă, fără a fi necesară plantarea acestora în sol. Rădăcinile plantelor sunt ținute într-o soluție nutritivă sau într-un mediu inert. În România, printre principalele magazine ce se ocupă cu comercializarea soluțiilor privind cultivarea prin metoda hidroponică se numără și . . Growin.ro, care oferă o gama largă de produse, soluții tehnice și consultanță profesională privind implementarea corectă a acestor sisteme.

Practicând metoda de cultivare hidroponică, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la combaterea buruienilor, a bolilor solului, în legătură cu fertilizarea acestuia sau cu pulverizarea pesticidelor. Ea oferă o modalitate revoluționară şi foarte ușoară de creștere a fructelor și legumelor, care sunt cultivate într-un mediu mai sănătos și au o valoare nutritivă net superioară celor tradiționale. Cu această tehnică vă puteți aștepta la rezultate spectaculoase, obținând, astfel, în perioade relativ scurte, recolte mult mai sporite, chiar şi gustul acestor legume şi fructe fiind îmbunătățit, iar numărul de vitamine şi minerale – sporit.

Cele mai des întâlnite sisteme hidroponice din lume sunt cele prin picurare. Sunt, de obicei, întâlnite în instalații comerciale pentru creșterea recoltelor pe termen lung, precum roșiile sau ardeii iuți.

Clasificare

Ca tipologie, cultura hidroponică este clasificată în 2 tipuri principale: pe baza de soluție și pe baza de substrat inert.

Cea pe bază de soluție se mai ramifică după cum urmează:

–          în cultura pe bază de soluție statică, atunci când plantele sunt cultivate în containere de soluție nutritive, în găleți din plastic sau în rezervoare speciale, fără ca substanțele să curgă. Soluția, de obicei, este ușor aerată.

–          În cultura pe bază de soluție flux continuu, substanțele nutritive curg constant, asigurând soluții valoroase şi hrănitoare pentru rădăcinile plantelor. Această metodă este mult mai ușor de automatizat și din acest motiv se folosește, de obicei, la stațiile agricole mari.

Avantaje ale utilizării culturii hidroponice:

–          Prin metoda hidroponică, plantele pot fi cultivate practic oriunde, atâta timp cât sunt îndeplinite cerințele lor de creștere. Dispare, astfel, necesitatea folosirii unor suprafețe de sol întinse. Adică e nevoie cu 20% mai puțin spațiu, ceea ce înseamnă că plantele cu rădăcini mici pot fi cultivate foarte aproape una de alta, fără riscuri. Nu în zadar acest tip de agricultură este considerat unul dintre cele mai optimizate.

–          Culturile cresc de 2 ori mai repede, cultura hidroponică fiind considerată o tehnică accelerată de creștere a plantelor.

–          Cultivarea tradițională poate duce la degradarea mediului ca urmare a aplicării unui procent ridicat de substanțe cum ar fi calciul, fosforul și potasiul, în timp ce în cultura hidroponică apa din bazine circulă timp de câteva zile până se consumă toate nutrimentele din aceasta, după care este schimbată cu alta.

–          Implică mai puțină muncă fizică decât cultivarea obișnuită – mai ușor, mai simplu şi mai comod. Întreținerea, de asemenea, este foarte simplă şi chiar distractivă.

–          Plantele cultivate prin această tehnică sunt mai sănătoase și au o valoare nutritivă mai bună. Conținutul de vitamine este cu 50% mai mare în plante cultivate prin sisteme hidroponice, comparativ cu cele convenționale.

–       Recoltarea este foarte ușoară și nu necesită efort. Mai mult decât atât, această metodă duce la sporirea randamentului recoltei cu aproximativ 30%.

–          Culturile pot fi crescute pe tot parcursul anului, nu mai trebuie să vă faceți grijă de temperaturile scăzute sau ridicate de afară.

–          Un alt avantaj ține de faptul că anume cultura hidroponică permite exercitarea unui control mai mare asupra factorilor de creștere ai plantelor în comparație cu metoda tradițională. Practic, se controlează majoritatea împrejurărilor importante care influențează dezvoltarea legumelor şi fructelor. Un sistem avansat de creștere a plantelor prin hidroponică asigura o cantitate suficientă de nutrimente, un nivel optim de umiditate, aerare și iluminare.

–          În cea mai mare parte, culturile hidroponice tind să fie mai puțin predispuse la boli, deși unii patogeni, în special fungii, se pot răspândi în cadrul sistem hidroponic. Pentru combaterea factorilor nocivi se pot introduce metode avansate de combatere a insectelor și bolilor care afectează plantele.

–          Preocuparea pentru rotația culturilor pentru a asigura minimizarea factorilor periculoși ce afectează plantele cultivate după metoda tradițională nu mai este necesară.

–          Plantele crescute în sistem hidroponic primesc exact nutrimentele de care au nevoie şi sunt capabile de a absorbi substanțele nutritive mai eficient decât plantele cultivate pe sol, dat fiind faptul că substanțele nutritive sunt aplicate direct la rădăcinile plantelor, astfel încât plantele nu au nevoie să cheltuie energie în dezvoltarea sistemului radicular extensiv pentru a căuta apă și hrană. De asemenea, pentru culturile hidroponice oxigenul este mai disponibil, ceea ce le face să crească mai repede. În plus, din moment ce rădăcină tinde să fie mai mică, este posibilă creșterea mai multor plante pe o suprafață mult mai îngustă, fără a exista concurența obișnuită dintre plante pentru apă și substanțe nutritive.

Cultura hidroponică este pe bună dreptate considerată o tehnică a agriculturii moderne, ce aduce roadă bogată, dar şi sănătoasă, dar mai înainte de toate – optimă şi inteligentă.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail