Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă,  că Bulevardul 1 Decembrie 1918” va fi redimensionat şi redenumit  după alegerile din noiembrie.

Declaraţia primarului a fost făcută în contextul unei dicuţii despre iniţiativa legislativă a ministerului Apărării Naţionale, Mircea Duşa, promulgată marţi de preşedintele Traian Băsescu,  care prevede că fiecare oraş şi municipiu din ţară trebuie să aibă o arteră principală cu  denumirea „1 Decembrie 1918”.

Antal Arpad a menţionat că în urmă cu doi ani și  jumătate, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat o hotărâre care prevedea împărţirea în trei porţiuni a actualului bulevard, respectiv – Bulevardul 1Decembrie 1918 – de la Gară şi până la intersecţia cu B-dul Grigore Bălan, strada Mihai Viteazul – de la intersecţia cu B-dul Grigore Bălan până la intersecţia cu strada Nicolae Bălcescu, şi Strada Petofi Sandor – până la intersecţia cu Piaţa Libertăţii,  dar hotărârea a fost anulată de instanţă. Primarul doreşte să reia propunerea de redenumire a bulevardului după încheierea alegerilor prezidenţiale de luna viitoare, explicând că autorităţile locale ar trebui să aibă un cuvânt de spus în denumirea străzilor şi nu Parlamentul României: „Eu cred că principiul autonomiei locale, care este garantat de Constituţie, ar trebui respectat şi în acest caz. (…) După alegeri vom adopta din nou o asemenea hotărâre. Cred că noi, reprezentanţii comunităţii locale, cei care am fost aleşi de oameni să-i reprezentăm  în Consiliul Local, trebuie să decidem cum să se numească o stradă şi nu Parlamentul din Bucureşti”, a declarat acesta.

Legat de denumirea Bulevardului „1 Decembrie 1918”, Antal Arpad a menţionat că pentru comunitatea maghiară această dată nu a fost până acum o „zi de sărbătoare”.
„Concret în ceea ce priveşte „1 Decembrie” ştiţi punctul nostru de vedere. Pentru comunitatea maghiară din România „1 Decembrie”, cel puţin până acum, nu a fost o zi de sărbătoare. Pentru noi, maghiarii din România, unirea Transilvaniei cu România cred că a creat mai multe probleme decât a rezolvat. Deci, dacă în 2014 noi mai trebuie să discutăm despre învăţământ în limba maghiară şi despre cum se respectă drepturile comunităţii maghiare, eu cred că e o problemă”, a mai spus Antal Arpad.

Maricela Dan                

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail