Consiliul Judeţean (CJ) Covasna, reunit ieri în şedinţă ordinară, a aprobat cumpărarea castelului Miko din localitatea Olteni, în scopul restaurării şi punerii în valoare a acestui monument arhitectural construit în anul 1827.

Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a precizat că valoarea imobilului şi a terenului aferent a fost evaluată de specialişti la aproximativ 780.000 de euro, însă în urma negocierilor urmaşii fostului proprietar au acceptat suma de 250.000 de euro, care va fi plătită în mod egal de Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Bodoc. Fiind vorba despre un monument istoric, iniţial proprietarii au adresat oferta de vânzare Direcţiei Judeţene pentru Cultură Covasna în vederea exercităţii dreptului de preemţiune al statului.
Tamas Sandor a menţionat că imobilul, construit în stil empire, este unic în Transilvania datorită picturilor existente pe pereţii interiori ai camerelor, dar, din păcate, se află într-o stare avansată de degradare şi necesită lucrări urgente de restaurare şi conservare. De asemenea, a precizat că acesta a fost construit pe ruinele unui fost castru roman.
În incinta castelului de la Olteni funcţionează de mai mulţi ani o şcoală specială şi un centru de plasament, care, după achiziţionarea clădirii, vor fi mutate în municipiul Sfântu Gheorghe sau în vecinătate, a mai spus Tamas Sandor.
Castelul de la Olteni, construit de groful Miko Miklos, a fost restituit urmaşilor acestuia în anul 2007.
În judeţul Covasna există aproape 200 de castele şi conace, folosite pe vremuri de aristocraţi ca reşedinţe permanente, de vacanţă sau de vânătoare, dar majoritatea necesită lucrări de restaurare.
Numai în satul satul Bicfalău, la câţiva kilometri de municipiul Sfântu Gheorghe, sunt aproape 40 de conace, iar autorităţile vor să includă satul în patrimoniul UNESCO, considerând că aceste imobile reprezintă o valoare pentru întreaga umanitate şi trebuie protejate.

Anul trecut, CJ Covasna a scos de sub tipar un album intitulat ‘Ţinutul conacelor’ şi intenţionează să realizeze în viitor şi un ‘drum al conacelor’ pentru a atrage turişti.

 

Oana Mălina Negrea/AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail