Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a declarat vineri, că marea majoritate a membrilor comunităţii româneşti din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş nu este deschisă ideii de autonomie teritorială şi nici unui dialog pe această temă.

Horia Grama a precizat, într-o conferinţă de presă, că atât timp cât Constituţia prevede clar că România este stat naţional, unitar şi indivizibil „nu poate exista deschidere” spre un astfel de subiect, chiar dacă membrii comunităţii maghiare încearcă să atragă adepţi din rândul românilor. Pe de altă parte, acesta a menţionat că atitudinea pe care liderii comunităţii maghiare au avut-o până acum faţă de simbolurile statului român şi faţă de membrii comunităţii româneşti din cele trei judeţe justifică pe deplin neîncrederea acestora în „beneficiile” autonomiei teritoriale.

Deputatul Horia Grama. preşedintele PSD Covasna

Horia Grama: „Nu poate exista deschidere spre un astfel de subiect pentru că este în afara Constituţiei (…) Nu putem vorbi decât despre autonomie locală (…) Autonomia teritorială nu aduce nimic bun populaţiei româneşti sau maghiarilor, ci certifică dorinţa liderilor UDMR de a-şi conserva poziţiile şi funcţiile în care au acces (…) Vor un stat în stat în care statul român să nu mai intervină, iar ei să rămână veşnic pe poziţiile de baroni locali”.

Acesta a adăugat că atitudinea liderilor politici maghiari şi „abuzurile” autorităţilor locale faţă de comunitatea românească confirmă încă o dată că autonomia teritorială „nu aduce nimic bun”.

„Există abuzuri faţă de comunitatea românească din zonă care a fost marginalizată. Ce ar fi aici dacă ar fi autonomie?!”, a întrebat retoric Horia Grama, adăugând că abuzuri se fac începând cu împărţirea funcţiilor publice pe criterii etnice până la împărţirea banilor de către Consiliului Judeţean.

Deputatul covăsnean a ţinut să menţioneze că liderii maghiarilor ar trebui să-şi însuşească cel puţin două idei principale conturate în cadrul unui seminar privind autonomia Tirolului de Sud, desfăşurat recent la Sfântu Gheorghe, respectiv faptul că autonomia teritorială nu poate exista fără consensul unanim al locuitorilor unui teritoriu şi fără o bunăstare economică şi socială.

„Reprezentanţii UDMR, care au fost amfitrionii acestui seminar, au avut ocazia să constate cu acest prilej că pe lângă cadrul legal nu sunt îndeplinite nici celelalte criterii pentru autonomie teritorială – consensul populaţiei şi bunăstarea economică şi socială (…) De 20 de ani nu cunosc ca liderii UDMR să fi făcut vreun pas de apropiere către comunitatea românească din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, au făcut doar paşi care au separat, nu a fost nici o iniţiativă sinceră de conlucrare, de apropiere (…) În 20 de ani nu au făcut decât să izoleze şi să enclavizeze zona, iar fostul primar al municipiului Sfântu Gheorghe, Albert Almos, a şi recunoscut la finalul celor patru mandate că nu a încurajat venirea investitorilor străini în zonă pentru a nu schimba componenţa etnică”, a spus Horia Grama.

Acesta a conchis că fără un cadru legal, fără o bună convieţuire interetnică şi fără consimţământul românilor nu va fi niciodată autonomie teritorială în aşa-zisul „Ţinut Secuiesc”’.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail