Organizația Non-Guvernamentală „The European Nature Trust România” (TENT), prin programul „Regatul Sălbatic” le-a făcut, joi, o vizită studenților de la Știința și Ingineria Mediului din cadrul Universității Babes-Bolyai (UBB) din Sf. Gheorghe.

Double decker-ul, autobuzul „verde” adus din Marea Britanie, al programului organizației TENT – Caravana „Regatul Sălbatic”, este un instrument de predare a educaţiei ecologice inovative, patronat de Casa Regală a Marii Britanii, care a reuşit numai în anul şcolar 2013/2014 să viziteze 15.000 de copii. Proiectul organizaţiei „The European Nature Trust” este unul dintre cele mai inovatoare moduri de a aborda educaţia ecologică în Europa, promovat de National Geographic şi Discovery, prezent atât în România, cât şi în Marea Britanie.

„Evenimentul care a avut loc joi aparține de mine, era destinat studenților mei de la specializarea Știința și Ingineria Mediului, care aparține de Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. În primul rând trebuie să se știe că noi avem o asociație a studenților de la Știința Mediului, se numește <<Asociația Zold Club – Clubul Verde>>, iar în cadrul acestei asociații avem un parteneriat cu Organizația Non-Guvernamentală <<The European Nature Trust România>> (TENT)” – a explicat dr. ing. Bartalis Ildiko, profesoară UBB – Știința și Ingineria Mediului.

Potrivit informațiilor furnizate de aceasta, Organizația Non-Guvernamentală TENT a hotărât ca împreună cu studenții UBB – Sf. Gheorghe să ia parte la acțiunile de voluntariat și să îi inițieze pe aceștia în  activitățile legate de mediu.

„Împreună avem o coaborare în domeniul protecției mediului și a conștientizării publice asupra importanței beneficiilor aduse de ariile naturale protejate și așa mai departe.În cadrul acestei colaborări, studenții au fost informați, joi, în legătură cu activitatea organizației respective și ne-am înțeles că vor lua parte și vor iniția cu studenții o activitate de voluntariat legată de mediu. Ca să nu avem numai teorie, precum mi-a zis dl. Ciocoiu Costinel Ioan – reprezentantul organizației, acesta va aduce autobuzul din cadrul proiectului <<Regatul Sălbatic>>, pe care l-au adus din Anglia și care este dotat cu televizor și oferă posibilitatea de a prezenta lucrări și filmulețe pentru diferite categorii de generații. (…) Pentru asta dânșii au făcut o prezentare, ca să vadă studenții ce așteptări au ei de la cei care urmează a fi voluntari.” – a mai spus Bartalis Ildiko.

În plus, potrivit acesteia, universitatea are deja două studente care iau parte la un curs de formare pentru a putea oferi servicii de voluntariat, în acest sens, atât în limba maghiară cât și în limba română.

„Este foarte important pentru că în zona aceasta – Harghita, Covasna, Tg. Mureș – care nu are acoperire pe linie maghiară, activitatea aceasta de voluntariat constă în faptul că studenții merg la Baraolt (spre exemplu), la o școală cu predare în limba maghiară și atunci, dacă voluntarii vorbesc în limba română, s-ar putea ca elevii să nu îi înțeleagă, mai ales cei mici. Eu am copii de etnie maghiară, care au făcut fiecare câte un an de grădiniță la o secție română și chiar și eu am avut probleme de genul acesta, dar eu știu că degeaba mergi la o grădiniță de limba maghiară și începi să vorbești în limba română, pentru că aceștia nu vor înțelege nimic. În sensul acesta spun că nu avem acoperire, pentru că studenții, în felul acesta, pot lucra împreună – asta înseamnă să lucrăm împreună, și unii și alții. Sunt situații în care trebuie să fim mai deschiși fiecare dintre noi, eu așa cred.” – a mai explicat Bartalis Ildiko. . .

În contextul vizitei celor de la TENT, profesoara a ținut să felicite inițiativa și să mulțumească organizației pentru parteneriatul în care aceștia s-au angrenat împreună cu elevii UBB, pentru susținerea formelor de voluntariat din domeniul protecției mediului: „Aș vrea să transmit către asociație un mesaj, și acela că îmi pare foarte bine pentru că avem parteneriatul acesta și mă bucură faptul acesta! Eu mereu deschid porți pentru studenții mei, doar că ei trebuie să intre prin ele, mai departe depinde de ei…”.

Autobuzul „ecologic” din cadrul proiectului celor de la TENT este o adevărată „sală de clasă” pe roți, în care se  predau lecții de educație ecologică și de protecție a mediului. Elevii învață ”din mers” importanța protejării mediului și a implicării lor în susținerea voluntariatului în acest sens, într-o manieră plăcută și total diferită de lecțiile de teorie primite pe parcursul anului în școli.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail