Reprezentanții Biroului Teritorial Brașov al instituției Avocatul Poporului vor acorda audiențe miercuri, 6 februarie (a.c.), la sediul Instituției Prefectului Județului Covasna, din municipiul Sfântu Gheorghe. De asemenea, se vor putea acorda audiențe și pe spețe ce țin de Avocatul Copilului.
Audiențele se vor acorda cu începere de la ora 10.00. În același timp, se vor înregistra eventualele petiții ale persoanelor interesate, au transmis reprezentanții Biroului Teritorial Brașov. Aceștia au precizat că traducerea din limba maghiara va fi asigurată, iar orice demers întreprins de către instituția Avocatul Poporului este gratuit.
Problemele cu care reprezentanții Biroului Teritorial Brașov al instituției Avocatul Poporului sunt sesizați în cadrul audiențelor sunt foarte diverse și implică diferite autorități publice, fie din județul Covasna sau din orice alt județ din țară.
„Instituţia Avocatul Poporului contribuie la soluţionarea pe cale amiabilă a conflictelor dintre persoanele fizice şi autorităţi ale administraţiei publice, prin mediere şi dialog, în scopul soluţionării problemelor cetăţenilor. Audienţele şi demersurile întreprinse de către Biroul Teritorial Braşov al instituţiei Avocatul Poporului sunt gratuite.” – a informat consiliera Cătălina Dinu, Coordonator al Biroului Teritorial Braşov.
Aceasta a precizat că la acordarea audiențelor, va fi prezent un expert al instituției Avocatul Poporului – Domeniul apărarea, protecția și promovarea drepturilor copilului – Avocatul Copilului.
Ce este „Avocatul Copilului”?
Înființată la începutul anului trecut, Avocatul Copilului, care funcționează în subordinea Avocatului Poporului urmăreşte apărarea, protecţia şi promovarea drepturilor copilului, acționând în scopul promovării şi protejării drepturilor copiilor în vârstă de până la 18 ani, dar şi încurajând respectarea şi promovarea drepturilor minorilor.
Intrată în vigoare în luna ianuarie 2018, Legea nr. 9/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului reglementează atribuțiile Avocatului Copilului, ca adjunct al Avocatului Poporului, atribuții care vizează apărarea, protecția și promovarea drepturilor copilului.
Conform legii menționate, în îndeplinirea mandatului specific domeniului protecției și promovării drepturilor copilului, Avocatul Copilului îndeplinește următoarele atribuții: soluționează sesizările individuale făcute de copii sau de reprezentanți ai acestora în legătură cu acțiunile instituțiilor publice din domeniul sănătății, educației, protecției speciale a copilului, din domeniul aplicării măsurilor privative și neprivative de libertate prevăzute de Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, privind răspunderea penală a minorilor, precum și ale oricăror instituții a căror activitate este incidentă domeniului protecției și promovării drepturilor copilului; soluționează orice sesizare în legătură cu încălcarea unuia sau mai multor drepturi ale copilului; promovează drepturile copilului în rândul copiilor și adulților; colaborează cu structurile formale ale copiilor și, în măsura în care consideră necesar, sesizează autoritățile competente; formulează propuneri de măsuri menite să încurajeze participarea copiilor la luarea deciziilor care îi privesc. De asemenea Avocatul Copilului are în atribuții și elaborarea de studii cu privire la exercitarea și respectarea drepturilor copilului și recomandă, dacă este cazul, măsuri pentru respectarea drepturilor copilului la nivel de politici publice și la nivel legislativ, inclusiv prin întocmirea de rapoarte speciale; efectuarea de vizite inopinate de control, din oficiu sau la cerere, împreună cu reprezentanții Mecanismului Național de Prevenire a torturii în locurile de detenție, la centrele educative sau de detenție în care minorii execută măsurile privative de libertate prevăzute de Legea nr. 286/2009, cu modificările și completările ulterioare, în domeniul răspunderii penale a minorilor, la persoanele însărcinate cu supravegherea și îndrumarea minorilor aflați în executarea măsurilor neprivative de libertate prevăzute de Legea nr. 286/2009, cu modificările și completările ulterioare, în domeniul răspunderii penale a minorilor, la centrele de plasament, locuințele de tip familial, asistență maternală și plasament familial în care minorul este plasat ca măsură de protecție specială prevăzută de Legea nr. 272/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, la familia extinsă, precum și la spitalele de pediatrie. Conform legii, Avocatul Copilului sesizează de îndată, din oficiu sau la cerere, organele de urmărire penală atunci când constată existența unor indicii privind săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală împotriva copiilor.
Ana Ciorici COSTACHE