După ani buni de amânări și tărăgănări, au început în sfârșit, lucrările la un punct de lucru pentru pompieri, în orașul Baraolt.

Baraoltul, oraș cu aproape 9000 de locuitori, conform ultimului recensământ, se află la aproximativ 50 de kilometri, atât de Sfântu Gheorghe, cât și de Brașov, cele mai apropiate localități în care există servicii profesioniste pentru situații de urgență, acest lucru însemnând că, în caz de incendiu, pompierii se află la aproximativ o oră distanță de locul intervenției. Conform directorului general al Serviciului de Ambulanță Județean Covasna, Török Zsuzsánna, orașul Baraolt, precum și comunele din jur sunt deservite în acest moment de două ambulanțe tip B2, cu asistent medical. Atunci când îți vezi agoniseala de o viață mistuită de flăcări, ori când un om drag ție a suferit un accident și ambele ambulanțe din oraș sunt la alte cazuri, timpul devine cel mai mare dușman. De aceea, înființarea unei subunități pentru situații de urgență, deservită de cadre profesioniste, instruite pentru a interveni în orice situație, este deosebit de importantă.  Autoritățile locale au părut că nu înțeleg aceste drame și au prioritizat mereu alte aspecte ale vieții comunității, pe de-o parte aruncând vina pe lipsa de sprijin de la nivel central, pe de altă parte încercând, parcă, să demonstreze că se pot descurca și cu resurse limitate.

Cu toate acestea, lucrurile par să se schimbe în Baraolt, unde se lucrează de zor la terminarea clădirii punctului de lucru al Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Conform declarațiilor primarului orașului Baraolt, Lázár-Kiss Barna András, precum și ale împuternicitului la comanda Inspectoratului pentru Situații de Urgență (I.S.U.) „Mihai Viteazul” al județului Covasna, lt. col. Adrian Năstuță, încă nu se știe exact ce statut va avea acest punct de lucru – dacă va rămâne punct de lucru, sau va fi pichet – cert este că el va fi gata pentru a deveni funcțional în cursul anului ce urmează.

„Încă nu este stabilit cum se va desfășura activitatea acolo – există mai multe variante – dar situația urmează să fie analizată în funcție de forțele și mijloacele pe care le avem și noi. Proiectul început are finalitate la sfârșitul anului viitor, dar asta ține numai de autoritățile locale, care au promis că vor face o astfel de locație. Aceasta va fi situată chiar în orașul Baraolt, lângă stația de ambulanță.”, a declarat lt. col. Adrian Năstuță.

În ceea ce privește lucrările de construcție a punctului de lucru, primarul orașului Baraolt, Lázár-Kiss Barna András, a precizat că  „Lucrările au început de curând și se vor termina la anul. Este o investiție a orașului Baraolt, în parteneriat cu Consiliul Județean Covasna. Noi construim după specificațiile I.S.U., dar ulterior se va decide dacă va fi punct de lucru sau pichet, aici fiind prevăzute o clădire administrativă, precum și un garaj pentru mașini mari. Investiția, de aproximativ 550.000 de lei, este foarte importantă pentru această zonă, fiind oarecum mai izolată. Mașinile (autospecialele de intervenție – n. red.) din Sfântu Gheorghe ajung în aproximativ o oră și, fiindcă Baraoltul este în mijlocul unei regiuni ce cuprinde inclusiv localități din județul Brașov – Ormeniș, Apața. Măieruș (unde se va putea interveni in sprijin din Baraolt – n. red.) este foarte important să ajungem cât se poate de repede la cazuri.”

În caz de incendiu, la ora actuală, în orașul Baraolt și cele cinci sate aparținătoare,  BiborțeniBodoșCăpeniMicloșoara și Racoșul de Sus, pot interveni aproximativ 40 de pompieri voluntari, venind în sprijin, la nevoie și voluntarii din Brăduț și Bățanii Mari. Ca și tehnică de intervenție în situații de urgență, orașul dispune de o autospecială pentru stins incendii, cu o capacitate de 4000 de litri de apă, o autospecială dotată pentru situații de urgență diverse, nouă, primită anul trecut prin donație, din Germania, precum și o autoscară mecanică, de 18 metri, toate funcționale. Primarul orașului Baraolt a ținut să precizeze că existența serviciului voluntar pentru situații de urgență, din cadrul primăriei nu va fi amenințată de înființarea punctului de lucru I.S.U. în oraș.

Oana-Mihaela Bărzic

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail