Clubul de dezbateri academice din Sfântu Gheorghe a dat startul înscrierilor pentru cea de-a VIII-a ediţie a competiţiei Saint George City of Debate, ce va avea loc primăvara viitoare în capitala judeţului Covasna, iar organizatorii se aşteaptă la participarea a peste 100 de echipe din întreaga ţară.

Iniţiatorul proiectului, Mădălin Guruianu, a declarat ieri,  pentru AGERPRES, că în primele trei zile de înscrieri şi-au anunţat deja participarea un număr de 36 de echipe.

„Lumea bună a dezbaterilor academice îşi va da din nou întâlnire la Sfântu Gheorghe, aşa cum a făcut în ultimii şapte ani la fiecare început de martie. Ultima ediţie a reunit aproape 100 de echipe şi circa 500 de participanţi, elevi, studenţi, profesori, a fost un record de participare pentru România (…) Competiţia din 2014 va avea loc între 28 februarie-2 martie şi va încerca să menţină standardele de organizare la acelaşi nivel înalt, echipa de organizare convocată fiind mai mare decât la ediţiile anterioare şi adusă din toate regiunile importante afiliate Asociaţiei Române de Dezbateri, Oratorie şi Retorică”, a spus Mădălin Guruianu.

Directori de turneu vor fi Alexandru Gheorghe din Bucureşti şi Adrian Ghiţe din Cluj, secondaţi de alţi tineri debateri premiaţi la competiţii naţionale şi internaţionale. Vor exista două tipuri de calificări – cea clasică, pentru cele 8 sfertfinaliste care trec în eliminatorii, şi una dedicată „bobocilor”, primele patru echipe de începători urmând să joace semifinalele şi finala ‘Saint George Junior’.

Pe lângă trofee şi medalii, cei mai buni trei oratori vor primi şi un premiu special, respectiv posibilitatea de a participa gratuit la Masterclass-ul Debate Pădureni 2014, iar membrii echipelor finaliste, atât la seniori, cât şi la juniori, vor beneficia de 50% reducere la taxa de participare.

Debate-ul este o discuţie în contradictoriu asupra unei chestiuni controversate, în cadrul căreia se aduc argumente pro şi contra temei, prin urmare este „un exerciţiu intelectual care dezvoltă gândirea critică şi analitică, încurajând ascultarea activă şi toleranţa faţă de opiniile adverse”, a mai spus Mădălin Guruianu.

Temele de dezbateri (moţiunile) pot fi pregătite dinainte sau sunt „la prima vedere” şi pot viza diverse domenii – de la problematici sociale, politice, la chestiuni economice, filosofice ori ce ţin de politici publice, iar arbitrii dau câştig de cauză echipelor care reuşesc să-i convingă prin documentare, forţa şi coerenţa argumentelor, dar şi prin stil.

 

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail