Consiliile Judeţene Covasna şi Harghita au dat sâmbătă startul înscrierilor pentru cea de-a doua ediţie a Bienalei de artă fotografică, concursul, dotat cu premii în valoare totală de aproape 4.000 de euro, fiind deschis tuturor pasionaţilor de fotografie, indiferent de vârstă şi ocupaţie. . .

Bienala, care se desfăşoară sub patronajul Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, Federaţiei Internaţionale a Artiştilor Fotografi Maghiari şi Uniunii Internaţionale a Fotografilor, va avea trei secţiuni – „Open”, la care se acceptă fotografii de orice gen şi categoriile „Mediul nostru construit” şi „Tradiţii”, unde pot fi înscrise perechi de imagini aflate în antiteză, respectiv în dialog.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat pentru AGERPRES că „Bienala de artă fotografică a ţinutului secuiesc” mizează pe forţa acestui spaţiu cultural de a deveni un loc de întâlnire şi de confruntare artistică pentru artişti fotografi din întreaga lume, dar în acelaşi timp îşi propune să promoveze prin imagini tradiţiile, cultura şi specificul acestei regiuni multietnice.

„Prima ediţie a bienalei a avut loc în 2013 şi a fost lansată la Târgu Secuiesc, iar calitatea lucrărilor a fost deosebită (…) Am reuşit să deschidem o lumină care se vede şi pe plan internaţional, am reuşit prin acest eveniment să focalizăm atenţia asupra regiunii noastre. Intenţia noastră este nu doar de a aduna artişti şi lucrări foarte bune, ci vrem să aibă şi un impact turistic asupra regiunii noastre”, a declarat Tamas Sandor.

Directorul Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, Imreh Marton Istvan, a declarat că ediţia din acest an vine cu o serie de noutăţi, menite să-i confere o individualitate.

„Am căutat o modalitate de a fi diferiţi faţă de alte concursuri similare, pentru că sunt mii şi mii de astfel de concursuri de fotografie în toată lumea, şi ne-am dat seama că avem avantajul de a trăi într-o zonă multiculturală, iar dialogul ar fi conceptul cel mai frumos (…) Două din cele trei categorii, respectiv Mediul construit şi Tradiţii, le-am inventat pentru a crea un dialog, (…) iar noutatea este că nu se trimit fotografii singure, ci perechi de fotografii care să aibă legătură între ele, lăsând acest lucru la inspiraţia artiştilor. La prima ediţie a bienalei am primit peste 900 de fotografii numai din regiunea noastră, iar acum, că am deschis concursul spre lume, ne aşteptăm la un număr mult mai mare”, a spus Imreh Marton Istvan.

Termenul de înscriere la concurs este 22 august, taxa de participare fiind de 15 euro pentru fotografii străini şi de 11 euro pentru fotografii din România şi pentru membrii Federaţiei Internaţionale a Artiştilor Fotografi Maghiari. La fiecare categorie vor fi acordate câte trei premii în valoare de 660 de euro locul I, 440 euro locul al doilea şi 220 de euro locul al treilea, precum şi premii speciale, medalii panglici şi plachete. Lucrările vor fi jurizate în perioada 29-30 august a.c de un juriu internaţional, iar vernisajul expoziţiei şi festivitatea de decernare a premiilor vor avea loc pe 9 octombrie a.c.

Bienala de artă fotografică vine în completarea Bienalei de grafică şi este organizată în colaborare cu Clubul de Artă Fotografică Camera Club Siculorum, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi Centrul Cultural al judeţului Harghita, detalii despre eveniment fiind disponibile pe www.fotobiennale.ro.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail