Programul burselor „Dr. Bock Industries – pentru sprijinirea copiilor talentați” lansat în urmă cu aproape două luni, pe data de 18 martie, de către firma „Ready Garmet Technology România” (RGT), a ajuns la final. 18 copii merituoși și talentați vor fi premiați cu 4200 de lei pentru performanțele lor.

În total 128 de copii și-au depus dosarele de aplicare iar în urma jurizării cei mai talentați 18 dintre aceștia au fost selectați în vederea primirii bursei „Dr. Bock Industries”. Dosarele candidaților au fost evaluate de un juriu profesional, fiecare candidat primind maxim 70 de puncte. Juriul a fost format din pedagogi consacrați ai județului, iar fiecare categorie înscrisă în concurs a fost jurizată de pedagogi consacrați ai județului, luându-se în considerare ca aplicantul să nu fie elevul profesorului respectiv, și să nu existe interese personale în jurizarea candidaților. Fiecărei dintre categoriile la care elevii se puteau înscrie i-a revenit câte un profesor, după cum urmează: Științe umaniste – Tamás Annamária, profesor la Liceul Teoretic „Nagy Mózes” din Târgu Secuiesc; Științe ale naturii – Pető Mária, profesor la Colegiul „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe; Muzică, voce – Cserkész Emese, profesor de muzică la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe și membru în diferite formații muzicale; Arte plastice – Vetró András, artist plastic și fost profesor de arte plastice la Liceul Teoretic „Nagy Mózes” din Târgu Secuiesc; Sport – Csutak Tamás, profesor de educație fizică, lider la Cercul de Alergare „Gáll Lajos” și manager al biroului de sport din cadrul Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe; și Teatru, dans – Prezsmer Boglárka, dramaturg. După jurizarea dosarelor, SC RGT Romania a invitat 38 dintre copii pentru a susține un interviu la sediul societății. Directorii de producție ai companiei: Szénégető Éva și Szabó Péter din partea „TTC&RGT” Sfântu Gheorghe, Molnár Orsolya de la „Platanus” Baraolt și Thomas Fieberg de la „RHM Pants” Estelnic, au luat parte la interviurile la care au fost invitați copiii. Comisia de evaluare era interesată, în primul rând, să afle ce obiective pe termen lung și scurt au candidații, dacă doresc să continue activitatea în domeniul în care și-au prezentat talentul, și câtă muncă și energie au depus în atingerea rezultatelor. Copiii selectați de către „RGT România” care vor beneficia timp de un an de bursa Dr. Bock Industries sunt:

 

  1. Baka Bálint, de la Școala Generală „Nagy Mózes” din Estelnic – interpretare cântece populare;
  2. Kelemen Noémi, de la  Școala Generală „Kelemen Didák” din Mereni – fizică;
  3. Gyergyai Róbert, de la Liceul Tehnologic „Apor Péter” din Târgu Secuiesc – karate;
  4. Nichifor Eduard, de la Școala Generală Nr. 8, Reșița – lupte libere;
  5. Constandachi Monica Elena, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe – limbi străine;
  6. Jáger Kristóf, de la Școala Generală „Gaál Mózes” din Baraolt – limba maghiară;
  7. Páll Andrea Hanna, Colegiul „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe – matematică;
  8. Benedek Botond, Colegiul „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe – gimnastică;
  9. Kovács Levente, de la Liceul Teoretic „Nagy Mózes” Târgu Secuiesc – matematică;
  10. . .

  11. Furus Ábel, de la Școala Generală „Molnár Józsiás” din Târgu Secuiesc – vioară;
  12. Török Ákos, Liceul de Artă „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe – pian;
  13. Máthé Balázs, Liceul Teoretic „Nagy Mózes” din Târgu Secuiesc – design;
  14. Rancz Gyárfás Hanna, Școala Gimnazială „Petőfi Sándor” din Târgu Secuiesc – teatru;
  15. Mike Boróka, Școala Generală „Molnár Józsiás” din Târgu Secuiesc – tenis de masă;
  16. Artene Maria Raluca de la Școala Generală „Váradi József” din Sfântu Gheorghe – înot;
  17. Balogh Hanna, Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe – judo;
  18. Biszak Boglárka, Liceul Teoretic „Nagy Mózes” din Târgu Secuiesc – baschet;
  19. Bíró Réka, Liceul Tehnologic „Baróti Szabó Dávid” din Baraolt – limbi străine.

„Cei 18 copii vor primi, fiecare, lunar câte 350 de lei, timp de un an, asta înseamnă 4200 de lei. Acesta nu este singurul beneficiu, de trei ori în acea durată de un an vor fi ținute și activități cu acești copii, ca să încercăm să facem din ei o comunitate. (…) Cei care sunt din afară (n.red: care nu au părinți angajați în fabrică) sunt cei mai buni, a fost foarte grea alegerea. Și cei care sunt copiii noștri (n.red: copiii angajaților fabricii) sunt foarte buni dar, ca și nivel, cei de afară au fost puțin mai sus, acesta este adevărul. Din aceste 128 de dosare, o treime au fost copiii angajaților, iar restul au fost copii de afară. (…) Este un proiect pilot și în funcție de rezultate și de cât de mulțumiți vor fi copiii, cât de eficient vor cheltui banii, vom continua și anii următori, dar poate puțin altfel în cazul în care nu va ieși cum ne-am gândit noi.” – a declarat Anna Orosz, Specialist relatii publice în cadrul RGT.

 

Benedek Klara, o mândră mămică a unuia dintre copiii câștigători, ne-a spus în câteva cuvinte ce reprezintă pentru ea faptul că fiul ei în vârstă de doar șapte ani a fost ales să primească bursa: „Sunt foarte foarte bucuroasă, mai am un băiat, acesta este cel mic. Face de trei ani gimnastică, are doi antrenori, unul din Brașov și altul din Sfântu Gheorghe. A participat la concursuri în Sibiu, Buzău, Brașov, Bistrița, până acum nu a avut rezultate atât de spectaculoase decât în echipă. Banii primiți îi vom investi în sportul pe care îl practică. Mi-a spus: vreau să fiu un sportiv foarte talentat!”. Și eleva Colegiului Național „Mihai Viteazul”, Costandachi Monica Elena ne-a spus ce înseamnă pentru ea faptul că a fost aleasă printre câștigători: „Cred că este o oportunitate extraordinară și sunt foarte mândră de mine că am fost aleasă printre cei 18 câștigători, elevi foarte buni, cu rezultate extraordinare din toate domeniile și chiar simt că este o șansă extraordinară care mi s-a oferit, sunt foarte fericită. Cu bănuții îmi voi plăti un examen de limbă franceză, un examen de limba engleză, mă voi duce la facultatea de vară din cadrul Universității Babes – Bolyai din Cluj Napoca, la litere bineânțeles, domeniul meu și sunt sigură că vor mai apărea și alte oportunități pentru a folosi banii.”

 

Alături de părinții care au venit să îți sprijine copiii a fost și antrenorul CSG Ciprian Grosu, venit să o susțină pe eleva sa, tânăra campioană la înot, Artene Maria Raluca: „Mă bucur foarte mult că a fost aleasă în cadrul acestei organizații care mi se pare extraordinară pentru orașul nostru, cred că aveam nevoie de așa ceva. Ne bucurăm că, astfel, cei mai talentați și buni sportivi ai noștri, și nu numai, din ceea ce am observat că sunt și din alte ramuri, organizații fie intelectuale, culturale sau sociale. Mă bucur foarte mult, de asemenea, că sportiva noastră, care în nenumărate rânduri a adus glorie acestui oraș, a fost aleasă și sperăm că datorită acestui sprijin să strălucim la fel de mult și poate chiar mai sus decât am fost până acum, adică în competiții internaționale de prestigiu.”

 

Proiectul este inițiat și sponsorizat de S.C. Ready Garment Technology S.R.L. (filiala din România a grupului Dr. Bock Industries AG), dezvoltat în parteneriat cu Asociația „Bóbita” din Târgu Secuiesc, și cu ajutorul profesional al președintelui CNPT Bereczki Kinga. Programul se desfășoară exclusiv pe teritoriul județului Covasna, iar scopul este promovarea, sprijinirea și dezvoltarea personală a copiilor talentați din județ. La bursă au putut aplica toți elevii talentați din clasele I-XII, care aveau rezultate excelente în domeniul sportului, artelor sau al științelor, cu rezultate remarcabile la activitățile extra-școlare, sau care au participat la diferite olimpiade și concursuri organizate de instituții acreditate din România sau internaționale.

 

Ioana Ardeleanu    

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail