Surasa foto: www.sanatateabuzoiana.roDSVSA a depistat deja 2 cazuri pozitive de Trichineloză, în gospodăriile de pe raza județului Covasna iar într-unul dintre cazuri a fost necesară internarea persoanelor în spital.

Se apropie sărbătorile de iarnă și tot mai mulți gospodari și crescători de porci din zonă încep să solicite laboratoarelor de specialitate efectuarea analizelor trichineloscopice, pentru depistarea virusului la animalele care urmează a fi sacrificate.

„Momentan nu aș putea să vă spun un număr exact de analize trichineloscopice efectuate,  deoarece ele se centralizează la sfârșitul lunii, respectiv la începutul lunii viitoare, însă deocamdată au fost destul de puține pentru că perioada de sacrificare abia a început. (…) Orientativ pot spune că au fost făcute câteva sute de analize trichineloscopice la nivelul județului în perioada aceasta. Aceste analize se fac la Circumscripții, pe comune, pe orașe, ele nu se introduc în decont, deci noi practic doar cu scopul informativ îi întrebăm pe colegi. În restul acțiunilor pe care DSVSA le face, acestea se introduc în decont și se plătesc din buget, o parte dintre ele, iar acestea nefiind plătite din buget nu avem un centrualizator atât de strict care să ne ofere date exacte.” – a explicat directorul DSVSA Covasna, Siko Barabasi Sandor.

Sursa foto: www.sanatateabuzoiana.ro

Cu toate acestea, potrivit directorului DSVSA, deja în două dintre cazuri a fost depistat virusul „Trichinella Spiralis” la animalele din județ, iar acestea au fost confiscate imediat, urmând ca proprietarii să fie despăgubiți. În unul din cazuri, o familie a necesitat internarea deoarece membrii consumaseră carnea infestată.

„Au fost găsite două cazuri pozitive care au fost confiscate imediat, într-unul din cazuri oamenii au consumat carnea și au fost trimiși imediat la medic, iar acum li se întocmește dosarul pentru despăgubire.” – a spus directorul DSVSA Covasna.

Trichineloza este o boală parazită determinată de infestarea omului, pe cale digestivă, cu un vierme nematod denumit științific „Trichinella Spiralis”. Transmiterea se realizează prin ingestia cărnii sau preparatelor din carne de porc sau de vânat, conținând chisturi viabile și neprelucrate sau insuficient prelucrate termic. Larvele acestui vierme sunt introduse odată cu carnea infestată în intestin, de unde migrează în organism, îndeosebi în masele musculare.

DSVSA recomandă ca proprietarii animalelor să solicite vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcinelor pentru a verifica starea de sănătate a animalelor și pentru a scuti animalele de suferință. De asemenea, în cazurile în care medicul veterinar constată infectarea cu virusul Trichinella la animalele ce urmează a fi sacrificate, este recomandat ca proprietarii să nu riște vânzarea, sacrificarea sau consumul cărnii respective. Crescătorii și proprietarii de porcine trebuie să știe că statul îi despăgubește la valoarea de piață a animalului, în cazul în care acesta este infestat și este necesară confiscarea. Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificați este obligatorie și se efectuează la nivelul fiecărei Circumscripții sanitar – veterinare după un program și un tarif afișat.

În perioada 01.12.2015 – 10.01.2016 inspectorii DSVSA Covasna vor efectua controaleîmpreună cu alte organe abilitate, la nivelul  unităților de profil: supermarketuri, unități de preparare a alimentelor, carmangerii, măcelării, magazine alimentare, restaurante, baruri, pensiuni, localurile de organizare a evenimentelor, comercializarea produselor alimentare tradiționale etc, verificând respectarea normelor de circulație a animalelor și de siguranța alimentelor. Comercializarea cărnii de porc neexpertizată  . . sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor se sancționează cu amenzi de până la 40.000 lei.

 

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail