Iniţiatorii programului de bugetare participativă pentru tineret Com’ON Sepsi au anunţat lista celor 25 de proiecte desemnate câştigătoare pe baza votului publicului, printre acestea numărându-se conferinţe educative, evenimente sportive şi ateliere de creaţie.

Coordonatoarea programului, Knop Ildiko, a declarat pentru AGERPRES că anul acesta au fost supuse votului publicului 36 de iniţiative propuse de tineri, iar proiectele câştigătoare vor primi o finanţare de maximum 3.000 de lei din partea Primăriei Sfântu Gheorghe şi vor trebui implementate până la sfârşitul acestui an.

Temele ediţiei au fost comunitatea, mediul de viaţă, cunoaşterea, creaţia şi stilul de viaţă, iar proiectul care a obţinut cele mai multe voturi, 179, vizează organizarea de prelegeri psihologice despre problemele Generaţiei Z, examinate şi dintr-o perspectivă teologică.

Pe următoarele două locuri s-au situat proiectul „Credinţă prin fotbal”, ce are ca scop organizarea unui campionat de fotbal pentru tineri la Sfântu Gheorghe, dotat cu premii oferite de invitaţi surpriză, şi „Proiecţie de film în aer liber” pe terenul de sport de la Câmpu Frumos.

Printre celelalte inţiative se numără organizarea de ateliere creative, cum ar fi de coroniţe pentru Crăciun sau bijuterii din lut, cursuri de autoapărare şi de orientare în natură, competiţii sportive, jocuri de societate, precum şi acţiuni de sensibilizare asupra problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi.

Una dintre iniţiativele interesante vizează reabilitarea şi repunerea în circuitul public a scenei aflate la KM 4 pe drumul ce leagă municipiul Sfântu Gheorghe de localitatea Vâlcele, care a fost lăsată în paragină.

Iniţiatorii proiectului „Tabu” îşi propun să distribuie absorbante în şcolile din Sfântu Gheorghe şi să organizeze întâlniri cu adolescente pe teme legate de sănătate şi igienă intimă iar iniţiatorii proiectului „Sepsi ChillZone” vor să creeze un spaţiu comunitar în aer liber pentru adolescenţi.

Printre proiectele câştigătoare se mai numără două depuse la categoriile 14-17 ani şi tineri cu oportunităţi reduse, ce au ca scop organizarea unui eveniment având ca tematică Halloween, în cadrul căruia participanţii vor putea sculpta şi picta dovleci şi degusta diverse delicatese culinare, precum şi organizarea unui concurs de prim ajutor pentru elevii de liceu şi gimnaziu.

Programul de bugetare participativă Com’ON Sepsi a fost lansat de Asociaţia Culturală şi de Tineret Prospero, Grupul PONT şi Primăria Sfântu Gheorghe în urmă cu şase ani, cu scopul de a determina un număr cât mai mare de tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 35 de ani să se implice activ în viaţa comunităţii locale din Sfântu Gheorghe prin proiecte propuse şi derulate de ei.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail