Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe anunţă încheierea proiectului „Atinge istoria”, realizat în colaborare cu Asociaţia ART & CO şi Asociaţia Nevăzătorilor din România, finanţată de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Prin expoziţia Atinge Istoria MNCR şi-a propus să promoveze patrimoniul cultural muzeal publicului nevăzător, prin realizarea unui tur expoziţional pentru 2 din expoziţiile sale, Aşezarea preistorică Păuleni Ciuc Dâmbul Cetăţii şi Prima Şcoală Românească din Sfântu Gheorghe, devenind de asemenea, a 2-a expoziţie din ţară special adresată acestui grup ţintă.
Deşi iniţial expoziţia Atinge Istoria a fost gândită ca un tur muzeal special adresat persoanelor nevăzătoare, aceasta a fost propusă publicului larg ca o alternativă pentru turul muzeal clasic, propunând folosirea simţului tactil drept mijloc de comunicare şi cunoaştere. Astfel, expoziţia a depăşit sfera activităţilor muzeale, devenind un real instrument social, de sensibilizare a publicului larg, de atragere a atenţiei asupra nevoilor persoanelor cu deficienţe de vedere, care sunt atât de puţin luate în considerare la nivel naţional.
Câteva din reacţiile vizitatorilor ne vorbesc clar despre impactul pe care l-a avut expoziţia:
„M-a impresionat până la lacrimi. Felicitări celor care s-au gândit la nevăzători şi din punctul de vedere al culturii… Zilnic trebuie să avem în „vedere” ce comoară avem – comoara de a „vedea”. Vă mulţumesc!”
„Când am intrat la muzeul de orbi am fost curios şi entuziasmat, dar când am ieşit mi-am dat seama prin ce trec ei, zi de zi.” (un elev din Bârlad)
„Când am intrat în prima încăpere, o lume oarbă avea culori prin mâinile mele. Felicitări!” (o elevă)
„Ochii minţii şi mâinile „văd” o altă realitate. O idee minunată care ar trebui să fie preluată de toată lumea. Poţi înţelege un om doar dacă ajungi în papucii lui. Mult succes.”
•••
Deschisă în perioada 14 iunie – 31 iulie 2012, expoziţia tactilă „Atinge istoria” a atras un număr de 659 de vizitatori din ţară şi străinătate (Ungaria, SUA, Anglia, Germania, Italia etc.), din care 195 vizitatori cu deficienţe de vedere, în principal din judeţele Covasna, Harghita şi Braşov. Vizitarea expoziţiei a fost gratuită.
Documentul complet de prezentare al rezultatelor poate fi descărcat de pa pagina www.mncr.ro secţiunea Noutăţi.
Expoziţia „Atinge istoria” poate fi vizitată în continuare la sediile MNCR din Sfântu Gheorghe, până la mijlocul lunii septembrie, când machetele expoziţiei de arheologie vor fi itinerate la Galaţi, în cadrul unui proiect realizat în colaborare cu Muzeul de Istorie Galaţi (lider de proiect), Asociaţia ART & CO şi Asociaţia Nevăzătorilor din România, intitulat „Cunoaşte-ţi istoria prin atingere„, finanţat de AFCN.
Preţul biletului de intrare la expoziţia „Atinge istoria” în perioada amintită este de 1,5 lei/persoană. Audio-ghidul va fi pus la dispoziţia vizitatorilor în mod gratuit.
Atât organizatorii, cât şi beneficiarii proiectului „Atinge istoria” mulţumesc finanţatorului, Administraţia Fondului Cultural Naţional, pentru oportunitatea acordată de a realiza un astfel de proiect, pentru încrederea în reuşita acestuia, cât şi tuturor partenerilor care au contribuit la realizarea proiectului, la promovarea acestuia şi la continuarea sa. Mulţumirile noastre se îndreaptă şi către echipa de proiect, către toţi colaboratorii care au contribuit într-o oarecare măsură la obţinerea şi chiar depăşirea rezultatelor propuse iniţial.
Andrea Deák
Şef-secţie – Manager proiect