Vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, Atilla Kelemen (UDMR), a declarat ieri, pentru AGERPRES, că este interesul României să se adopte în acest an legea comasării terenurilor, care să fie urmată de cea a cadastrului, aceasta din urmă fiind o cerinţă stringentă a Uniunii Europene.

„Proiectul legii comasării este o necesitate care şi dacă era făcută astăzi, eram în întârziere de zeci de ani. Fiindcă noi, dacă dorim să facem ordine, trebuie să vorbim şi despre o altă lege, legea cadastrului. În Ardeal avem cadastru, dar în mai bine de două treimi din această ţară nu a fost niciodată cadastru şi Uniunea Europeană ne somează să facem cadastrul, pentru că punem în pericol inclusiv acei bani care vin pe suprafeţe, dacă lucrăm fără cadastru. Prima dată cred că trebuie să vină legea comasării şi după aceea să se facă Legea cadastrului României, care este o cerinţă europeană. Aceste legi sunt foarte, foarte importante (…) Pe această lege purtăm discuţii, primim de la minister că aşteaptă de la UE nişte indicaţii. Păi indicaţiile le tot aşteptăm şi tot primim acest răspuns. De 20 de ani ne luptăm să facem acest lucru. Pare-mi-se, câteodată, că cei care ar trebui să facă nu se pricep şi atunci tot amână”, a susţinut Atilla Kelemen.

Deputatul UDMR consideră că legea comasării şi legea cadastrului intră în categoria interesului naţional şi crede că actualul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, cunoaşte toate pârghiile necesare pentru finalizarea acestui demers.

„Dacă mă pun în situaţia celor din UE, cred că se miră de ce nu face România, care e interesul să nu se facă, fiindcă în interesul ţării ar trebui să aibă loc această treabă. Dacă asta nu e de interes naţional, oare ce este? Am avut o discuţie în toamna anului trecut, iar a fost amânată problema, apoi a venit schimbarea Guvernului, toţi cei cu care am discutat nu mai sunt. Nu mă pot îndoi de bunăvoinţa domnului ministru Achim Irimescu, nu am de ce să cred că nu vrea, a fost la UE, a lucrat la Bruxelles, cunoaşte toate pârghiile necesare de la Uniune ca să ne apucăm de treabă şi cred că este interesul intrinsec al României ca să se rezolve anul acesta”, a afirmat Attila Kelemen.

El a mai spus că în această comasare a terenurilor agricole există o serie de aspecte importante de care trebuie ţinut cont, cum ar fi drumurile de acces la parcele, însă acestea pot fi aplicate şi în funcţie de precedentele din alte ţări, cum ar fi Elveţia şi Canada.

„Am invitat în urmă cu doi ani o echipă de elveţieni, aceştia ne-au arătat cum au făcut ei şi reţeaua de drumuri concomitent cu această comasare. Poţi, metode există pentru comasare, am pomenit numai de Elveţia care este numai un exemplu internaţional, dar s-a făcut şi în Canada şi în multe alte ţări, nu trebuie să inventăm noi tot timpul cerul albastru şi apa caldă. Sunt inventate şi trebuie aplicate”, a mai subliniat parlamentarul UDMR.

AGERPRES . .

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail