Siguranţa alimentelor ce se comercializează în reţeaua de magazine şi supermarketuri din ţara noastră reprezintă una dintre priorităţile autorităţilor competente în domeniu.

Din cauza faptului că în ultimele zile au existat informaţii referitoare la neconformităţile reprezentate de legumele şi fructele importate din Turcia, respectiv prezenţa peste limita admisă a reziduurilor de pesticide, dar mai ales datorită faptului că de la începutul acestui an şi până în prezent numărul alertelor a fost aproape dublu faţă de cele de anul trecut, se impune intensificarea măsurilor de monitorizare şi control a legumelor şi fructelor ce provin din acesată ţară, de-a lungul întregului lanţ alimentar.

Într-un comunicat al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna se precizează că autorităţile competente vor încerca prevenirea prezenţei acestor produse pe piaţă, prin efectuarea unor controale la care vor participa reprezentanţi ai DSVSA Covasna, împreună cu cei de la Direcţia pentru Agricultură  şi Dezvoltare Rurală, Biroul Vamal, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor precum şi ai Inspectoratului de Poliţie, astfel încât consumatorul român să fie protejat.

În cazul în care rezultatul buletinului de analiză se încadrează în limitele admise, legumele şi fructele importate din Turcia vor ajunge în magazine. Însă, în cazul în care buletinele de analiză indică depăşiri ale limitelor admise ale rezidurilor de pesticide, se impune anunţarea imediată a Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, produsele respective urmând să fie distruse sau retrimise  la origine.

La nivelul DSVSA Covasna a fost stabilită echipa din care fac parte 5 medici specialişti care vor efectua controale zilnice pe teritoriul arondat, respectiv în zona Sf. Gheorghe, zona Covasna, zona Tg. Secuiesc, zona Întorsura Buzăului şi zona Baraolt, şi care vor raporta rezultatele din teren.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail